9 Kasım 2025 Pazar

15:35    GENÇLER TIYATRO ARACıLıĞıYLA MADDE BAĞıMLıLıĞıNA KARŞı BILINÇLENDI   10:45   TOROSLAR’DA HURMA ŞÖLENI: ÜRETICIYE SAHIP ÇıKMANıN EN GÜZEL HALI   10:45   “ATATÜRK’ÜN IŞıĞıNDA SONSUZ YÜRÜYÜŞ: DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN 87. YıL MESAJı”   09:40   ZEYIT ŞENER’DEN 10 KASıM MESAJı: “CUMHURIYET, MILLETIMIZIN ORTAK ESERIDIR”   09:38   NECMI AĞAOĞLU: “MUTFAKTA YANGıN VAR, ADALET TERAZISI BOZUK!”   04:08   TARSUS’TA LEZZET PATLAMASı: MASTERCHEF ŞEFLERI TARIHI MEYDANDA ŞOV YAPTı   21:18   EĞITIMDE DEVRIM VIZYONU: TARSUS’TAN TÜRKIYE’YE UMUT MESAJı   07:47   TARSUS FESTIVALI’NDE BINLER BULUŞTU: “BU COŞKU TÜRKIYE’YE ÖRNEK OLACAK!”   01:14   ALI MAHIR BAŞARıR TARSUS FESTIVALI’NDE NET KONUŞTU: “BU IKLIMI YARATANLARA HALK SANDıKTA DOKUNACAK!”   23:55   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ORDU’YA ADALET DAVETI: “MEYDANLARDA HALKLA BERABERIZ!”   19:54   TARIHIN İÇINDEN KOŞ: SOLI10K ILE MEZITLI GEÇMIŞTEN GELECEĞE NEFES ALıYOR   19:22   GAZI ÖZDEMIR: “ATATÜRK, HUKUKUN VE ÖZGÜRLÜKLERIN YAŞAM KAYNAĞıDıR”   23:32   TARSUS’TA RUH SAĞLıĞıNA DOKUNAN BELEDIYECILIK: YAŞLıLAR İÇIN UMUT VEREN SÖYLEŞI   23:12   TOROSLAR’DA YENI DÖNEMIN SIMGESI: MIMAR SINAN PARKı VE ÜLMIYE TOPUZ TAZIYE EVI HIZMETE AÇıLDı   22:47   CUMHURIYETIN KARANLıĞA TESLIM OLMASıNA İZIN VERMEYECEĞIZ   22:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ULUSLARARASı HIZMET KALITESI ONAYı   15:44   FıRSAT EŞITLIĞI VE VEFA BULUŞTU: PELIN KıYGA (YAŞOT) PARKı HIZMETE AÇıLDı   15:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN LÖSEMILI ÇOCUKLARA MORAL DESTEĞI…    15:32   YENIŞEHIRLI KADıNLAR “DAYANıŞMA PIKNIĞI”NDE BULUŞTU   09:23   SABAHA KARŞı ‘FIILI GÖZALTı’: GAZETECILERE SESSIZ OPERASYON  
 
     
   

TBMM Genel Kurulu... Köy Kanunu`nda değişiklik öngören kanun teklifinin 9 maddesi daha kabul edildi.


TBMM Genel Kurulunda, "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`nin" birinci bölümündeki 9 maddesi daha kabul edildi. Muhalefet tarafından eleştirilen teklifin 9. maddesi, her tür ve ölçekteki plan, arazi düzenlemesi ve kentsel tasarım projelerini onaylama yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na verilmesini öngörüyor. 

 

Tarih : 29 Kasım 2024 Cuma 01:11   Okunma : 1079

(TBMM)- TBMM Genel Kurulu`nda, "Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`nin" birinci bölümündeki 9 maddesi daha kabul edildi. Muhalefet tarafından eleştirilen teklifin 9. maddesi, her tür ve ölçekteki plan, arazi düzenlemesi ve kentsel tasarım projelerini onaylama yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na verilmesini öngörüyor. 

TBMM Genel Kurulu`nda, Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi`nin birinci bölümündeki 9 maddesi kabul edildi. Kanun teklifinin 5. maddesinde verilen önergeyle; imar aktarımının bulunduğu alıcı parselin bulunduğu bölgenin uygun olması halinde daha fazla kullanımını sağlamak gerekçesiyle teklifte  "yüzde 20" olarak belirlenen oran  "yüzde 30"a  çıkarıldı. Maddenin son paragrafı da "Verici parselin imar hakkı aktarım işlemi bulunduğu idare veya kurumun yetki alanı içerisinde olması, alıcı parselin imar planı kararı ile belirlenmesi, alıcı parselin metrekare birim değerinin verici parselden daha fazla olmaması kaydıyla ve verici parselin ilgili idareler lehine bedelsiz devredilmesi suretiyle gerçekleştirilir" şeklinde değiştirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`nın yetkisi arttırılıyor

Kanun teklifinde yer alan 9. madde, muhalefet tarafından eleştirildi. 9. maddedeki düzenlemeyle gecekondu, kıyı alanları ve tesisleri ile niteliğinin bozulması nedeniyle orman ve mera alanları dışına çıkarılan alanlar dahil kentsel ve kırsal yerleşmelerde yapılacak iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamalarında idarelerce uyulacak usul ve esaslar belirlenecek. Maddeyle her tür ve ölçekteki plan, arazi düzenlemesi ve kentsel tasarım projelerini onaylama yetkisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı`na verilecek.

Yasayla imar hakkı aktarımı uygulamalarına yasal bir zemin oluşturulmak amaçlanıyor

Mevcut mülkiyet problemlerinin daha hızlı çözüme kavuşturulmasını sağlamak ve dönüşüm uygulamalarına hız kazandırmak amacıyla Kentsel Dönüşüm Başkanlığı`nca yapılan arsa ve arazi teslimlerinin katma değer vergisinden muaf tutulması öngörülüyor.

Yasayla, “İmar Hakkı Aktarımı” tanımı getiriliyor. Bu çerçevede idareler tarafından plan hükümlerine istinaden yapılan imar hakkı aktarımı uygulamalarına yasal bir zemin oluşturulması amaçlanıyor.

Kişilerin mülkiyetinde olup uygulama imar planında düzenleme ortaklık payına konu kullanımlarda yer alan taşınmazların imar hakkı aktarımının yapılarak kamu mülkiyetine geçirilmesi öngörülüyor.

"Yerel idarenin yetkileri sınırlandırılıyor"

Teklifin Genel Kurul`daki görüşmelerinde konuşan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, `imar aktarımı` tanımıyla rant aktarımının mevzuatın bir parçası haline getirildiğini, yerel idarenin yetkilerini sınırlandığını belirterek, "Bakanlığa yapı ruhsatı veren, halkın yaşam hakkındaki kararları hakkına sınırlama getiren, kentsel alan içinde kalan son kamusal alanların farklı ticari amaçlarla kullanılmasını sağlayan düzenleme olduğu görülmektedir" dedi.

Şevkin, Türkiye`de 5 yıl içerisinde yaşanan depremler ve afetlerle 250 bine yakın vatandaşın hayatını kaybettiğini belirterek, yapıların zarar gördüğünü söyledi. Şevkin, "Neden arazi ve talanı üzerinde şekillenen kentsel yapı denetimi sisteminin değiştirilmesi konusunda bir çaba göstermiyorsunuz" diye konuştu.

"Köyde yaşayan insanımızın bugün en önemli sorunu mülksüzleşmedir"

Köy nüfusunun düştüğüne dikkati çeken Müzeyyen Şevkin, "Büyükşehir yasasıyla zaten bir gecede köylerin yarısını mahalleye çevirdiniz durum ortada. Köyde yaşayan insanımızın bugün en önemli sorunu mülksüzleşmedir. Köy sınırları içerisinde tarım alanları, meralar, ormanlar talan edilmekte ve imar plansız yapılar yapılmaktadır" dedi.

"TMMOB`a da çökmeye çalışıyorsunuz"

Düzenlemeyle 700 binden fazla üyesi olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği`nin (TMMOB) devre dışı bırakıldığını da söyleyen Şevkin, "Yarı özerk yapıdaki buraya da mı çökmeye çalışıyorsunuz" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Genel Kurul`da yeter sayısı bulunamadığından, 3 Aralık Salı günü saat 15.00`te görüşmek üzere birleşimi kapattı. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA