.jpeg)
MERSİN – Kadınların hayatın her alanında eşit hak, güvenli yaşam ve engelsiz fırsatlara sahip olması amacıyla başlatılan "Kadın Dostu Kentler Programı", 3. fazı ile tüm hızıyla sürüyor. Avrupa Birliği’nin finansal desteği, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) liderliği ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ortaklığında yürütülen programın Ankara ayağında, Mersin Büyükşehir Belediyesi öncü rolüyle dikkat çekti.
Mersin’in Başarısı Ankara’da Konuşuldu
6-7 Nisan tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen Üst Düzey Yerel Yönetim Çalıştayı’na katılan Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Şerife Hasoğlu Dokucu, Mersin’de hayata geçirilen "Kadın Dostu Kent" uygulamalarını ve iyi uygulama örneklerini katılımcılarla paylaştı. Mersin’in yerel eşitlik eylem planları ve kadınların sosyal hayata katılımını artıran projeleri, diğer belediyeler için rehber niteliği taşıdı.
.jpeg)
2027’ye Kadar Hedef: 25 Şehirde Tam Eşitlik!
Çalıştayda konuşan TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan ve UNFPA Türkiye Temsilcisi Mariam Khan, kadın dostu kent yaklaşımının sadece teknik bir konu olmadığını, belediyelerin bütçe ve hizmet süreçlerine bu vizyonu entegre etmesi gerektiğini vurguladı.
Program kapsamında şimdiye kadar elde edilen başarılar ise şöyle:
15 Yerel Eşitlik Birimi kuruldu.
17 Eşitlik Komisyonu aktif hale getirildi.
11 Belediye Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı uygulamaya koydu.
Yerel Eşitlik Eylem Planları Yolda
Mersin dahil 7 bölgeden 25 belediyenin katıldığı programda, 2026 yılı sonuna kadar tüm belediyelerde Yerel Eylem Eşitlik Planları’nın oluşturulması hedefleniyor. Mentorluk destekleri, eğitimler ve kılavuzlarla güçlendirilecek olan süreç, Kasım 2027 tarihine kadar devam edecek.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, sunduğu danışma merkezleri ve kadınlara yönelik özel hizmet birimleriyle bu dönüşümün en güçlü halkalarından biri olmaya devam ediyor.