16 Eylül 2026 Çarşamba

16:45   BAŞKAN SARı’YA “YıLıN AHI BABASı” ÖDÜLÜ   16:43   KORAL ÖMÜR: “ESNAFıMıZ MAHALLEMIZIN GÜVENI, KENTIMIZIN BEL KEMIĞIDIR”   16:41   TTB: "LGBTİ+’LARı HEDEF ALAN, TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERI YOK SAYAN SALDıRı DALGASı DERHAL SON BULMALıDıR"   16:40   YENİ PARTILI YAMAN: "AILELERIN GÜVENDE OLMASı ISTENIYORSA KADıN CINAYETLERI VE ISTISMAR SORUNLARı ÇÖZÜLMELI"   14:51   ÖZGÜR ÖZEL, TARıK AKAN’ı ANDı... “HEP MEMLEKETTEN YANAYDı”   14:49   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAYı’NA ILIŞKIN CEZA DAVASı 21 EKIM’E ERTELENDI   14:49   ABD BAŞKAN YARDıMCıSı VANCE: "ORTA DOĞU DıŞ POLITIKAMıZıN İSRAIL’E TABI OLMASıNA IZIN VEREMEYIZ"   11:30    GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA FLAŞ GELIŞME: TUTUKLU SAYıSı 38’E YÜKSELDI!   11:08   MERSIN’DE İLKÖĞRETIM HAFTASı COŞKUSU: ’TÜRKIYE YÜZYıLı MAARIF MODELI’ İLE İLK ZIL ÇALDı!   10:21   ÖZGÜR ÖZEL’DEN LE FIGARO’DA ÇARPıCı ANALIZ: ’21. YÜZYıL OTORITERLIĞININ ÖRNEĞIYIZ’   09:59   MERSIN’DE ÇOCUKLARıN "SPORBÜS" SEVINCI! 26 BINDEN FAZLA MINIK YETENEKLERINI KEŞFETTI   09:41   AKARYAKıTTA TARIHI REKOR VE ÜÇ HANELI DÖNEM! MOTORINE DEV ZAM GELIYOR: TABELALAR GECE YARıSı DEĞIŞECEK!   08:30   TARIHI KENTLER BIRLIĞI KAYSERI’DE TOPLANıYOR: MANSUR YAVAŞ VE MEMDUH BÜYÜKKıLıÇ’TAN KRITIK ZIRVE!   07:20   SIYASETTE DELEGE DEVRI BITIYOR! YENİ PARTI’DEN TARIHI ’DOĞRUDAN DEMOKRASI’ HAMLESI   16:46   ANKARA MERKEZLI 15 ILDE FETÖ OPERASYONU: 26 ŞÜPHELI YAKALANDı   16:43   YENİ PARTI, ISIM DEĞIŞIKLIĞI IÇIN AYM KARARıNı BEKLEYECEK   16:41   AYLIN NAZLıAKA: LGBTİ+ OLMAK, HAK TEMELLI ÖRGÜTLENMEK SUÇ DEĞILDIR   16:39   İBB DAVASı’NDA 81’INCI GÜN... İMAMOĞLU’NDAN SAVCıNıN AKHAN’A SORUSUNA TEPKI   15:15   TGC: GAZETECI SELAHATTIN GÜNDAY SERBEST BıRAKıLMALı   15:14   SEYIT ASLAN: "KIMLIĞI MEÇHUL BIR ’ITIRAFÇı’ BEYANıNA DAYANARAK 10 KENTTE BASKıN DÜZENLENMESI SARAY REJIMININ YARATTıĞı GARABETIN ÇARPıCı BIR GÖSTERGESIDIR"  
 
     
   

Siyasette Delege Devri Bitiyor! YENİ Parti’den Tarihi ’Doğrudan Demokrasi’ Hamlesi


YENİ Parti, siyasetin ezberlerini bozacak yeni örgütlenme modelini tanıttı. Genel Başkan dahil tüm yöneticilerin doğrudan üyelerce seçileceği, mahalle meclislerinin yetkilendirileceği ve dönem sınırının geleceği radikal reform paketi MYK’ya sunuldu.

 

Tarih : 16 Eylül 2026 Çarşamba 07:20   Okunma : 577

YENİ Parti Genel Sekreteri Yunus Emre, partinin siyaset anlayışını kökten değiştirecek “Siyaseti Yurttaşa Geri Vermek: YENİ Parti’nin Örgütlenme, Katılım ve Yönetici Seçme Modeli Üzerine Rapor” çalışmasını basın mensuplarına açıkladı. Akademisyenler ve deneyimli partililerin ortaklığıyla hazırlanan model; siyaseti profesyonel bir meslek olmaktan çıkarıp toplumsal bir göreve dönüştürmeyi hedefliyor.

Genel Başkanı ve Başkanları Üyeler Seçecek Yeni modelin en radikal adımı delege sisteminin tamamen kaldırılması oldu. Artık Genel Başkan, il ve ilçe başkanları doğrudan parti üyelerinin oylarıyla sandıkta belirlenecek. Kampanya süreçlerinde harcama sınırları uygulanacak; adayların mal varlığı ve çıkar çatışması beyanında bulunması zorunlu tutulacak.

Siyasetin Kalbi Mahalle Meclislerinde Atacak Karar alma mekanizmaları tabana yayılıyor:

  • Mahalle Meclisleri: Yerel sorunların, belediye hizmetlerinin ve kamu yatırımlarının takip edildiği temel karar organı olacak.

  • İlçe ve İl Meclisleri: İlçe yönetimleri sadece meclis kararlarını uygulayan yürütme organı işlevi görecek. İl meclislerinde ise kadın, genç, esnaf, işçi, sivil toplum ve akademiden temsilciler yer alacak.

  • Üye Olmayanlara Açık Yapı: Üye olmayan vatandaşlar da eğitim, çevre, ekonomi gibi tematik çalışma gruplarına katılarak politika üretimine doğrudan katkı sağlayabilecek.

Siyasette Koltuk Saltanatına Son: Dönem Sınırı ve Etik Kurallar Parti içi iktidar alanlarını ve patronaj ilişkilerini engellemek amacıyla yöneticilere dönem sınırı getiriliyor. Yöneticilerin 1. derece yakınlarının kamu ve belediye ile ticari ilişkileri şeffafça açıklanacak, parti kaynaklarının kişisel tanıtım için kullanımı yasaklanacak. Bu kurallar bağımsız bir Parti İçi Etik Kurul tarafından denetlenecek. Ayrıca belediye başkanları parti örgüt yöneticilerini belirleyemeyecek, örgüt de belediyelerin icrai kararlarına müdahale edemeyecek.

Model, tüzükleşme öncesinde pilot bölgelerde uygulanarak kademeli şekilde hayata geçirilecek.

Paylaş :
Etiketler :  #YENİParti #SiyasetteDelegeyeSon #DoğrudanDemokrasi #YunusEmre #SiyasiReform #MahalleMeclisleri #ŞeffafSiyaset #Politika

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA