Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Ekim 2019’da hayata geçirdiği Halk Kart uygulaması ile her ay kartlara yatırılan tutarlar dar gelirli vatandaşlara nefes aldırıyor. Vatandaşlar Halk Kart ile yalnızca yerel esnaftan alışveriş yapabiliyor. Halk Kart’tan şu anda 11 bin 146 vatandaş yararlanıyor. Projenin başladığı günden bu yana geçen 15 ayda hesaplara yatırılan 15 milyon 646 bin lira ise yine Mersinli esnafın kasasına girdi.
Başkan Vahap Seçer, Halk Kart uygulamasını başlattı
Dar gelirli vatandaşlara önceki dönem ‘Dost Eli Marketler’ aracılığıyla destek sağlanıyordu. Vatandaşlar kentin yalnızca birkaç noktasında yer alan bu marketlere giderek sınırlı çeşitteki ürünlerden alabiliyordu. Aldıkları ürünleri de kilometrelerce uzaklıktaki evlerine taşımak zorunda kalıyorlardı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, göreve geldikten sonra 2019 yılının Ekim ayında Halk Kart uygulamasını başlattı.
Halk Kart’la vatandaşa sağlanan destek esnafa da ulaşıyor
Halk Kart ile vatandaşların hesaplarına her ay yükleme yapılarak tekel ve kozmetik ürünleri dışında ihtiyaç duyduklarını mahallelerindeki marketlerden temin etmeleri sağlandı. 5 bin 952 kişiyle başlayan proje 14 aylık süreçte 11 bin 146’ya çıktı. Son olarak 2020’nin Aralık ayında vatandaşların kartlarına toplam 1 milyon 302 bin lira yatırıldı. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın vatandaşlara sağladığı nakdi destek, bir döngü halinde yerel esnafın kasasına kadar uzandı.
“Halk Kart’ı vergi levhası Mersin olan yerel markerimizde kullanıyorlar”
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Sosyal Yardımlar Şube Müdürü Engin Yıldırım, Halk Kart ile vatandaştan esnafa uzanan bir destek sağladıklarını belirterek, “Çalışmamız, 2019 yılı Ekim ayı itibariyle yaklaşık 5 bin 950 kişiyle başlamış bulunmaktaydı. 2020 yılı sonu itibariyle sayı 11 bini aşmış durumda. Proje başladığından beri toplamda 15 milyon 646 bin gibi bir rakam vatandaşlarımızın hesabına yatırıldı.Vatandaşlarımız Halk Kart’ı vergi levhası Mersin olan yerel markerimizde kullanıyorlar. Bu kartlardan nakit olarak para çekilemiyor, sadece belirlenen noktalardan alışveriş yapılabiliyor” dedi.
“Sosyal hizmet uzmanlarımız başvuruları değerlendiriyorlar”
Vatandaşların Halk Kart Başvuru Noktaları aracılığıyla başvuruda bulunabildiklerini sözlerine ekleyen Yıldırım, “Vatandaşlarımız 13 ilçemizde bulunan Halk Kart başvuru noktalarına gelip, buradaki ilgili personele istenen matbu evrakları veriyor. Bu evrakların sisteme girişlerini yapıyoruz. Sonrasında sosyal hizmet uzmanlarımız bunları değerlendiriyor” diye konuştu.
“Somut bilgiler eşliğinde şeffaf bir şekilde inceleme yapılıyor”
Yıldırım, bürolara yapılan başvuruların Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda titizlikle incelendiğini vurgulayarak, “İçişleri Bakanlığımızın sosyal yardımlar sistemi üzerinden çekilen somut bilgiler eşliğinde şeffaf bir şekilde inceleme yapılıyor. İncelemelerimizde belirli kriterlerde sorun yaşandığı zaman bizzat vatandaşlarımızın evine giderek incelemelerimizi yerinde yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Bu para yerel esnafımızın cebine girmiş oluyor”
Yıldırım, son olarak Halk Kart’larını teslim alan vatandaşların, kentteki anlaşmalı tüm yerel marketlerden alışveriş yapabildiklerini vurguladı. Bu sayede vatandaşa sağladıkları desteğin esnafa kadar ulaştığını belirten Yıldırım, “Halk Kart uygulamasının zincir markerler yerine yerel esnaflarımızda geçerli olmasını sağladık. Esnafımızın her zaman yanındayız.Vatandaş kendi Halk Kartına yatan paraları markette tekel ürünleri hariç diğer gıda ürünlerinde, yiyecek ve içeceklerinde kullanıyor. Bu para yerel esnafımızın cebine girmiş oluyor” dedi.
“Halk Kart olmasaydı şu anda batacaktım”
Esnaf da Halk Kart uygulamasından memnun olduğunu söyledi. Kutlu Market sahibi Zekeriya Kutlu, salgın nedeniyle zor bir süreç yaşadığını, Halk Kart uygulaması olmasaydı kepenk kapatmak zorunda kalacağını kaydetti. Halk Kart’ın hem esnafa hem de vatandaşa büyük katkı sağladığını belirten Kutlu, “İlla birisinin tanıdığı olacak değil, kim olursa olsun. İhtiyaç sahibi olan herkese veriliyor. Millet en azından aylık bir miktar mutfak masrafını buralardan karşılıyor. Hem biraz da olsa millet hem de esnaf olarak biz bir şekilde kalkınıyoruz. Biz küçük esnafız. Başkan bize söz verdi, ‘esnafı kalkındıracağım’ diye. Başkan sözünde durdu.Her ay belki esnaf başına 20 bin lira, 30 bin lira ayrıyeten bir destek geliyor. Halk Kart’ı iyi ki çıkarttılar. Çıkartmasalardı çoğu esnaf şu anda batmıştı. Kendi adıma konuşayım, Halk Kart olmasaydı şu anda batacaktım. Vahap Başkan’ın verdiği söz vardı, yerine getirmeseydi çoğu esnaf batacaktı”diye konuştu.
“Bu paranın Mersin esnafının cebinde kalması büyük bir avantaj, iyi bir şey”
Akşin Market sahibi Abdurrahman Akşin ise Halk Kart ile yerel esnafın kasasına para girdiğini, bu sayede kentin parasının yine kentte kaldığını vurgulayarak, “Bence çok güzel bir proje. Durumu iyi olmayan insanlar da evlerine bir ekmek bir gıda götürebiliyor. Her ikimiz için de iyi bir şey ve bu paranın Mersin esnafının cebinde kalması büyük bir avantaj. Bu tür düşüncelerin olması dar gelirli insanların durumunu daha iyi edecek”ifadelerine yer verdi.