CHP Akdeniz Belediye Meclis Üyesi Murat Özpaksoy; "Seçilmişliğim elimden alındı. İsyan ediyorum."
Adalet yürüyüşünden ,Adalet Mitingine,OHAL'den KHK'ya önemli konuları CHP Akdeniz Belediye Meclis Üyesi Murat Özpaksoy'la konuştuk.
Chp Akdeniz Belediye Meclis Üyesi Murat Özpaksoy'la sıcak ve samimi bir ortamda yaptığımız söyleşide Akdeniz Belediyesine kayyum atanması ve devam eden süreç ile ilgili özeleştiri yaparken, gündeme ilişkin de çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Özpaksoy; "Doğru yaptığımız şeylerin olması şart. Siz eğer bir şeyleri doğru yapmıyor iseniz, birilerini eleştirme hakkınız ortadan kalkıyor." dedi. Eleştiri yapılırken kişinin önce kendisine bakması gerektiğini vurgulayan Murat Özpaksoy şunları söyledi; "KHK sizi servis dışı bırakıyor, kenarda duruyoruz, ne zamana kadar? KHK - OHAL kalkarsa görevimize iade olacağız. Biz seçilmiş değil miyiz? Ben seçilmişim. Hani ben birilerini temsilen oradaydım? Ve ben 45 bin oy aldım geldim, şimdi her şey atanmışın iki dudağı arasında. Yok böyle bir şey. Biz bunla ilgili bir şey yapabildik mi? Ne Yapabilirdik? Nuriye Gülmen ve Semih Özakça gibi açlık grevi mi yapmalıydık? Evet, belki de yapmalıydık. Ne yapabildik? 25-30 meclis üyesinden 5'i içeride, bizler ne yaptık, kaç tanemiz belediyenin önünde çadır kurabildi? Ben bunu yapamadığım için ben o adamı eleştiremiyorum. Yok hükmümdedir diyoruz parti olarak. Bizde de yok hükmündedir. Neye benzediğini, kim olduğunu, nereden geldiğini bilmiyorum. merak da etmiyorum. Bu kişi benim seçilmişliğimi elimden alan kişi. Ve ben buna İsyan ediyorum." dedi. Yerel basında bununla ilgili tek bir satırında olmamasına dikkat çekerek, herkesin kendi sorumluluğunu alması gerektiğini söyledi. Özpaksoy, kendisi adına gerekli tepkiyi koyamamanın sorumluluğunu taşıdığını , bundan derin üzüntüsü duyduğunu dile getirdi. Medyanın da bu sorumluluğu taşıması gerektiğini belirtti.
Adalet Yürüyüşü ve Mitingi sonrası süreci de değerlendiren Meclis Üyesi Özpaksoy; eylemin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığını vurgulayarak, tüm kesimler için bazı eylem ve söylemlerin özellikle cımbızlanarak algı yaratıldığını belirtti. Bunu çarpıcı bir örnekle anlatan Özpaksoy " Enes Berberoğlu için yürünüldü diye tabanda ciddi bir eleştiri var. Bu tür isimler öne çıktığında semboldürler. Sembol isimler üzerinden konuşma, merkeze oturtma olasılığı herkes için geçerlidir. Ben hiç unutmuyorum. Bundan 15-20 yıl önce Çetinkaya'nın İstanbul'daki mağazasına Molotof kokteyli atıldı. Ve içeride 11 kişi öldü. Diri diri yandı bu insanlar. Ne olduğunu bilmiyorum. Husumet mi, terör saldırısı mı? Olayı anlatmak için söylüyorum. Herkes dedi ki tüh tüh patronun oğlu da içerideymiş. Buradan ne anlıyorsunuz siz? Yani şunu demek istiyorum, 11 canın diri diri yandığı eylemde tüh tüh patronda varmış diyebiliyorlar." diyerek asıl olanın olaya dikkat çekmek olduğunu söyledi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun Muhsin Yazıcıoğlu açıklamasını da bu bağlamda değerlendirmek gerektiğini belirterek, orada bir gazeteci de dahil üç kişinin öldüğünü, esas olaya dikkat çekmek için Yazıcıoğlu'nun başrolde olduğunu söyledi.
Murat Özpaksoy, olayların sosyolojik boyutunu gözden kaçırdığımızı, ve bu sosyolojik boyutun bizi paranoyak bir millet haline getirdiğini söylerken; "şunu çok net ortaya koymak lazım, biz üçüncü dünya ülkesiyiz. Biz üçüncü dünya ülkesi olduğumuzu içimize sindireceğiz. Ondan sonra cihana bedel nesil yetiştirmek üzere, onun üzerine hem siyaset hem eğitim hem sağlık tüm değerleri oturtacağız." dedi. Bu anlamda toplumu bilinçlendirmenin hayati önemini vurgulayan Özpaksoy, 2017-2018 müfredat değişikliğine de eleştiriler getirdi. 2002-2017 aralıksız iktidar ve ondan önceki sağ parti iktidar uzantılarına bakıldığında 17 yılda neredeyse 15 kez müfredat değişikliğine gidildiğini ve bunun amacının yeni yetişen neslin aklını bulandırmak, konsantrasyonunu bozmak olduğunu söyledi. Özpaksoy; " İşte herşey bunda yatıyor. Biz günlük olaylara, günlük konuşmalara takılır isek geçmişi kaçırmış oluyoruz zaten ve geleceğimizi geçmişimizi kaçırdığımız için yakalayamıyoruz. Bizim sıkıntımız orada. Gençliği düzgün yetiştirir iseniz, bilinç düzeyi yüksek, sorumluluğunu bilen ve sorumluluk alabilen, öz güvenli iyi idareciler ve yöneticiler olarak yetiştirir iseniz zaten bir kaygınız olmamalı" dedi.
İktidarın toplum üzerindeki algı yönetimi ve muhalefeti itibarsızlaştırma çabalarının en büyük aracının medya olduğunu söyleyen Murat Özpaksoy, " Biz Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan bireyleriz, o kadar birbirimize karıştık, kozmopolitik bir yapıya geldik ki, bizi ayırma ihtimalleri sıfır. İşte son deneyecekleri yol kaldı başkanlık. Herkes kendi kapısının önünü değil artık herkes her yeri temizleyecek" vurgusu ile ortak hareketin önemini belirtti.
Son olarak Meclis Üyesi olduğu Akdeniz Belediyesi ile ilgili alt yapı, üst yapı, şehirleşme, sanayileşme, imar rehabilitasyonu gibi ilgili sorunların büyüyerek devam etmesi ve bu noktada hiç bir çalışmanın olmayışının ve mevcut kendi pasif konumunun derin üzüntüsünü taşıdığını söyleyen Özpaksoy, "Mutlu muyum? Hayır değilim. Ben gönüllerinizde bir yerde olmak isterdim. Makamdır, mevkiidir önemsiz. Herkes en önde olmak istiyor. Kim ne yapıyor? Kentte yaşayan insanlar olarak kentin gerçekleri ile yüzleşmeniz lazım. Yoksa Kent kazanmayacak" dedi.