Mersin Büyükşehir Belediyesi, temizleme ve ilaçlama çalışmaları ile sivrisinek ve larvaya karşı yoğun bir mücadele yürütüyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı İlaçlama Birimi ekipleri, tıkanıklıktan ve durgun su birikintisinden dolayı sivrisinek ve larvaların üreme alanı haline gelen menfezlerde periyodik olarak temizleme çalışmalarını sürdürüyor.
Menfezlerde yürütülen temizleme çalışmalarının yanı sıra mazgal, rögar ve fosseptik çukuru gibi kapalı alanlarda da temizleme ve ilaçlama çalışmaları aralıksız devam ediyor. Menfezlerde tıkanıklığa neden olan atıklar ekipler tarafından arındırılarak, kamyonlarla izinli döküm sahalarına boşaltılıyor.
“Sivrisineklerin üremesine karşı menfezlerde su akışını sağlıyoruz”
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Saha Denetim Sorumlusu Bülent Gül, kent genelinde sivrisinek, larva mücadele çalışmalarını periyodik bir şekilde sürdürdüklerini belirterek, “Bu kapsamda tıkalı olan menfezlerimizin açılması ve temizliği ile ilgili Çevre Koruma personelimiz ve iş makinalarımızla çalışmalarımızı kapsamlı bir şekilde devam ettiriyoruz. Bilindiği üzere sivrisinek durgun suya yumurtasını bırakarak ürüyor. Bu nedenle menfezlerde su akışının devamını sağlamak zorundayız. Su akışını sağlayamazsak sivrisinek üreme alanları oluşmaktadır. Bu yüzden devamlı olarak menfezleri açık tutarak su akışını sağlıyoruz. İlaçlama biriminde çalışan menfez ekip personellerimizdevamlı menfezlerle ilgili gerekli kontrolleri yapmaktadır” dedi.
“Menfezlerin açılması sel ve su birikintisi riskini azaltıyor”
Menfezlerde yürüttükleritemizlik çalışmalarıyla su akışını sağlayarak sele neden olacak su birikintisinide en aza indirdiklerini ifade eden Gül, “Menfezlerin açılmasının bir faydası da kış aylarında sel riskini ortadan kaldırmasıdır. Menfezler açık olduğu sürece yağan yağmur suları menfezlerden deniz kanalına doğru akarak şehrimizin çeşitli yerlerinde su birikintisini önlemektedir” diye konuştu.
“Menfezlerden çıkardığımız atıkları izinli döküm sahalarına boşaltıyoruz”
Menfezlerde tıkanıklığa sebep olan atıkları temizleyip Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı’na bağlı Atık Şube Müdürlüğü’nün araçlarıyla izinli atık sahalarına boşalttıklarını kaydeden Gül, yapılan temizlikle ilaç sarfiyatını da azalttıklarını vurguladı. Bülent Gül, “Menfez çalışmasının yanı sıra aynı zamanda mazgal, foseptik, rögar gibi alanlarda da sivrisinekle mücadele çalışmamız devam etmektedir. Mazgallarda tıkanıklıkları engellemek için arkadaşlarımız ilaçlama ile birlikte gerekli görülen yerlerde temizlik de yapmaktadır. Menfez çalışmalarımız sonrası ilaçlama yapmıyoruz”diye konuştu.