Raporda, bu yıl dokuzuncusu yayımlanan raporun diğer yıllardan farklı olduğuna dikkat çekildi. Covid-19 pandemisinin tüm dünyada 2,5 milyondan fazla can aldığına dikkat çekilen, pandeminin etkileri de gözlendi. Raporda, ülkelerin mutluluk düzeyinde önceki yıla göre anlamlı bir artış gözlenmezken olumsuz duygulardaki artış dikkat çekti. Türkiye’nin 95 ülke arasından 78’inci olduğu listede Afganistan, Zimbabve ve Ruanda son sıralarda yer aldı.
Dünya örnekleminde, bazı temel etkilerde önemli değişimler gözlemlendi. 2017-2019 ortalamasına göre, 2020’de rapor edilen sağlık sorunlarında bir düşüş gözlenirken, işsizlik ve olumsuz duygularda önemli bir artış kaydedildi. Ankete katılanlar arasında, işsizlik artışları 30 yaşın altındakiler arasında yoğunlaştı. İşsizlik erkekler için yüzde 9,2’den yüzde 10,2’ye, kadınlarda yüzde 10,5’den 14,6’e çıktı. İşsizlik oranları, gelir dağılımın en az adil olduğu ülkelerde daha çok arttı.
GENEL SIRALAMA ÇOK AZ DEĞİŞTİ
Raporun sonuç bölümünde ise, “Pandemiden önce en iyi olan ülkeler, 2020'de de ilk sıralarda kaldı. Bu nedenle genel sıralamada çok az değişiklik oldu. Üst sıralardaki ülkeler zaten daha yüksek güven düzeylerine ve daha düşük eşitsizlik düzeylerine sahipti. Bu da onların ölüm oranlarını düşük, sosyal uyumunu yüksek tutmalarına, dolayısıyla olumlu konumlarını korumalarına yardımcı oldu” değerlendirmesine yer verildi.