Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Gökşen, Yürütme Kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlediği basın toplantısında konseyin çalışmalarını ve bundan sonraki hedeflerini anlattı. Konuşmasına, kent konseylerinin Türkiye’deki gelişimi hakkında bilgi vererek başlayan Gökşen, “1992 yılında Rio’da gerçekleştirilen, Birleşmiş Milletler Yeryüzü Zirvesi’nde, ‘sürdürülebilir kalkınma’ yüzyılın temel ilkesi olarak kabul edilmiştir. Bu ilkenin geliştirilmesi adına Türkiye’de de 1997 yılında Yerel Gündem 21 süreci başlamıştır. Yerel gündem 21 programı Türkiye’de yeni bir “Yerel Yönetişim” modelinin gelişmesine katkı sunmuştur. Kent Konseyleri yerel gündem 21 programının devamı niteliğindedir. Bu bağlamda Kent Konseyleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 76. maddesine dayanarak tüm belediyelerin kurmakla yükümlü olduğu bir kuruluştur. Akdeniz Kent Konseyi 2010 yılında Yerel Günden 21 programı kapsamında kuruldu. Bileşenleri arasında belediyeler, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, kamu kurum ve kuruşları var. Kent dinamiklerinin tamamını kucaklayan bir yapısı var. Her görüşe sahip insanların buluştuğu ancak ortak hedefi Akdeniz’in kalkınması olan, Akdeniz’de yaşanan sorunları gündemde tutmak, bunlara çözüm aramak, belediye ile vatandaş arasında köprü olmak amacını taşıyan bir oluşum” dedi.
Gökşen, çeşitli siyasi görüş ve meslek gruplarına mensup 70 kişiden oluşan Konsey Yürütme Kurulu’nun oybirliğiyle aldığı kararlar gereğince önümüzdeki günler 15 projeyi hayata geçirmeye çalışacaklarını belirtirken, Akdeniz Kent Konseyi Başkanı olmadan önce, konsey içinde çeşitli görevler aldığını hatırlatarak şunları söyledi: “Başkan olurken önce bir ekip oluşturdum. Acilen Akdeniz’de farkındalık yaratmak, ekonomik, sosyal, demografik olarak dezavantajlı olan insanların hayatlarına dokunmak için projeler üretelim, var mısınız böyle bir işe dedim. Hiçbir siyasi beklenti yoktu. Yürütme Kurulu’nun hepsi samimiyetle destek verdiler. Bu kente ne katabiliriz diye çalışmalara başladık. Projeler üretmeye başladık ve 20’ye yakın proje çıkardık Danışma Kurulu’muzdan. Geçmişten beri farklı bir konsey oldu Akdeniz Kent Konseyi. Eski başkanlarımız Mustafa Güler’e, Faik Burakgazi’ye, Ful Uğurhan’a, Canan Yüce’ye, Celal Temel’e teşekkür ediyorum. Onların ektiklerini biz şu anda biçiyoruz. Normalde yürütme kurulu 7 kişiden oluşur. Ama bizim yürütme kurulumuz 70 kişiden oluşuyor. Her toplantımız ortalama 40, 45 kişiyle yapılıyor. Bunun avantajları var, dezavantajları var. Avantajları çok sesli olması, bizim göremediğimizi arkadaşlarımızın görmesi. Bir kere her siyasi partiden bir temsilci var. Her kuruma yazı yazdık temsilci gönderin diye. Çünkü ortak amaç Akdeniz’di. Sağ olsunlar kurumlardan karşılık geldi ve yürütme kurulumuz şu an 70 kişi. Şehirdışı toplantılarına katılıyoruz, yürütme kurulunuz kaç kişi diyorlar. 70 kişi diyoruz, şaşırıyorlar, nasıl karar alıyorsunuz diye soruyorlar. İnanın her kararı oybirliğiyle alıyoruz. Her görüşten insan var ama ortak akıl varsa bu sonuç ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.
Akdeniz Kent Konseyi’nin Çalışmaları
İlk Yürütme Kurulu toplantısında Meclis ve Çalışma Grupları oluşturulduğunu vurgulayan Yiğit Gökşen, yapılan çalışmaları şu şekilde özetledi: “Akdeniz Kaymakamı ve Belediye Başkanı ziyaret edildi. Akdeniz’deki siyasi partilerin İlçe Başkanlıkları ziyaret edildi. Akdeniz Belediyesi, Akdeniz Kent Konseyi ve Karaduvar Yardımlaşma Derneği (KAYED) ile birlikte “Temiz Bir Karaduvar İçin Sen de Gel” etkinliği dâhilinde Karaduvar sahili temizlendi. Üniversite tercihleri döneminde Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Murat KOÇ moderatörlüğünde ‘Üniversite Tercihi ve Sonrası’ semineri düzenlendi. Her hafta Salı günleri Mersin Kent Radyo’da “Gülümseyen Akdeniz” programı gerçekleştirilmektedir. Akdeniz Kent Konseyi Kent ve Çevre Çalışma Grubu olarak; Mersin’deki çarşıların bakıma ihtiyacı olmasından dolayı ‘Bitpazarı’ adı verilen Zafer Çarşısı, Hamam Sokağı Havuzlu Çarşı ve Giyimciler Çarşısı ile Kırımızı Lacivert ve Özel İdare Çarşısı’nı kapsayan yerlerin restore edilerek Mersin’in tarihi kapalı çarşısının oluşturulmasına yönelik çalışmalara başlandı ve Büyükşehir Kent Konseyi ile görüşülüyor”
Akdeniz Kent Konseyi Projeleri
Akdeniz Kent Konseyinin gündeme getirdiği ve çalışmalarına başladığı projeleri ise şöyle:
-Zafer Çarşısı, Hamam Sokağı, Havuzlu Çarşı, Giyimciler Çarşısı ve Kırmızı Lacivert İşhanı’nın restore edilerek tarihi kapalı çarşının yeniden canlandırılması için proje hazırlandı.
-Akdeniz Kent Konseyi’ni tarihi bir binaya taşıma projesi kapsamında öğrencilere ders çalışma olanağı verecek kütüphane ve vatandaşlara ücretsiz çay kahve servisi yapılması hedefleniyor.
-İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi anıtının bir parka yerleştirilmesi hedefleniyor.
-Karaduvar Mahallesi’nin şirin bir balıkçı kasabası görüntüsüne kavuşması için proje yarışması yapılması hedefleniyor.
-Suriyeli tarım işçilerinin çocuklarına sağlık ve hijyen sağlanması hedefleniyor.
-Yağmur sularının toplanması ve depolanması için GRİ Su projesi oluşturulacak.
-Kadın istihdamını artırmak için, 2019’da yürürlüğe girecek plastik poşet yerine file uygulamasına geçilmeden önce kadınlara file örme kursu verilmesi hedefleniyor.
-Mahalle evlerinde ilk yardım kursları düzenlenmesi hedefleniyor.
-Sanayi tesislerinden çıkan atıkların bertaraf edilmesi için, bu tür bertaraf tesislerinin imar planlarına işaretlenmesi için çalışma yapılması hedefleniyor.
-Hayalimdeki Akdeniz sloganıyla festival düzenlenmesi hedefleniyor.
-Kadınlara ve gençlere girişimcilik kursu verilecek.
-Engellilerin el işi ürünlerini satabilecekleri Engelliler Festivali düzenlenecek.
-Çatılardaki güneş enerjisi panelleri boyanacak.
-Akdeniz İçin Bir Fikrim Var sloganıyla proje yarışması düzenlenecek.
-Tevfik Sırrı Gür Stadı ile Müftü Deresi’nin düzenlenmesi için proje üretilecek.