Mersin Büyükşehir Belediyesi, dar gelirli çölyak hastalarının hayatını kolaylaştırmak adına ücretsiz verdiği glutensiz ekmeğin yanı sıra glutensiz un dağıtımına da başladı. Mersin’in 4 merkez ilçesi ve Tarsus’tahayata geçirilen hizmetin diğer ilçelere de yayılması için çalışmalar yürütülüyor.
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından yürütülen çalışmadan şuan için toplam 217 aile faydalanıyor. Her aile için ayrı ayrı hazırlanan ekmek ve unlar MER-EK Halk Ekmek Büfeleri’nden vatandaşlara ulaştırılıyor. Hizmet süresince her bir çölyak hastası haftalık 21 ekmek ve her bir aile aylık 3 kiloluk un alabiliyor. Hizmetten faydalanmak isteyen vatandaşların Büyükşehir Belediyesi Taş Bina’ya gelerek başvuruyapması gerekiyor.
“Kişi başı haftalık olarak 21 ekmek, aylık olarak da 3 kilo glutensiz un alabiliyorlar”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi’nde sosyolog olarak görevli Nurten Kılıç, başvuru şartlarını anlatarak, “Glutensiz ekmek veya un talebi olan vatandaşlarımızın,çölyak hastalığı olduğuna dair belgesi ile Taş Bina’da bulunan Evrak Kayıt biriminebaşvuru yapmaları gerekiyor. Başvurunun ardından evlerine en yakın Halk Ekmek Büfesi’nden un ve ekmek ulaştırılıyor. Kişi başı haftalık olarak 21 ekmek, aylık olarak da 3 kilo glutensiz un alabiliyorlar” bilgisini paylaştı.
Mersin’in merkez ilçeleri ve Tarsus’ta yürütülen hizmetin diğer ilçelere de yaygınlaştırılması için çalışmaların sürdüğünü söyleyen Kılıç, Ramazan ayında da benzer hizmeti verdiklerini hatırlattı. Kılıç, “Biliyorsunuz glutensiz ürünler çok pahalı. Vatandaşlarımız bundan dolayı marketlerden alamıyorlar, zorluk çekiyorlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak sosyal belediyecilik anlayışına uygun bir Ramazan gıda paketi hazırladık ve 210 kişiye bu paketi ulaştırdık” dedi.
“Ekmeğimizi de unumuzu da İstanbul’dan getirtiyorduk. Bizi yıpratıyordu”
Büyükşehir Belediyesi’nin sunduğu destekten faydalanan Ümmü Baldan, 2 çocuğunun da çölyak hastası olduğunu belirterek, ücretsiz verilen bu destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Çölyak hastalarının tükettiği ürünlerin fiyatlarının yüksek olduğunu söyleyenBaldan, “Biliyorsunuz çok pahalı her şeyimiz. Ürünlerimiz çok pahalı. Alıştırdık kendimizi, bunu bir yaşam şartı olarak kabul ettik” dedi.
Tek maaşla geçinmek zorunda olduklarını sözlerine ekleyen Baldan, hizmetten dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e teşekkür ederek, “Çok zorlanıyoruz. Bütçemize tabi ki faydası oldu. Ayda ortalama 100 ekmek alıyordum, şu an haftada 30 ekmekle 3 kişi hayatımızı devam ettiriyoruz. Ekmeğimizi de unumuzu da İstanbul’dan getirtiyorduk. Bir de kargo parası biniyordu üzerine. Bizi yıpratıyordu. Ama şimdi sağ olsun Belediyemiz bize bu imkânı sağladı”diye konuştu.
“Bütçeme çok katkısı oldu”
Ücretsiz glutensiz ekmek hizmetinden faydalandığını söyleyen ve “İyi ki bu hizmet var” diyenİlknur Kaya, “Bütçeme çok katkısı oldu. Ben bunu öğrendiğimde acayip sevindim ve eşimle de aynı şekilde paylaştım. Gerçekten Büyükşehir’e çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi. Ekmek hizmetinden sonra unun da aile bütçelerine katkı sağladığını sözlerine ekleyen Kaya, “Çölyak ürünleri çok pahalı. Asgari ücretle de geçindiğimiz için hem ekmek hem de unun bize çok katkısı oluyor”dedi.
“Büfemden haftalık ortalama 800 ekmek ve 70 kilo un veriyorum”
Glutensiz ekmek ve unun verileceği vatandaşların listesinin kendilerinde bulunduğunu söyleyen MER-EK Halk Ekmek Büfesi işletmecisi Nihal Çelik, “Cuma ve cumartesi günleri vatandaşlarımızın ekmek ve unlarını veriyoruz. Bu ekonomik şartlarda fiyatları yüksek olan bu ürünleri belediyemiz onlara sağladığı için çok mutlu ve minnettarlar. Çölyak hastalarından herhangi bir ücret almıyoruz. Benim büfemden haftalık ortalama 800 ekmek ve 70 kilo un veriyoruz” diye konuştu.