Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, bütün girdileri petrole dayalı olan şoförlerin akaryakıta gelen zamlar nedeniyle kontak kapatma noktasına geldiğini belirterek "Biz devletten daha zengin değiliz, şoför esnafına özel ticari akaryakıt verilmesini istiyoruz" dedi.
TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, yaptığı açıklamada, mazotun litresine bir yılda yüzde 235 zam geldiğini hatırlattı. Akaryakıtın zamlanmaya devam edeceği bilgisini aldıklarını da paylaşan Apaydın, “Yarınımız bugünümüzden daha zor olacaktır” dedi. Aydın, daha sonra şunları söyledi:
ESNAF KONTAK KAPAMA EYLEMİNE GİTMEK İSTİYOR: Artan maliyetler sonrasında şoför esnafımızın gelirleri giderlerini karşılamaz duruma geldi. Bizim bütün girdilerimiz petrole dayalı. Lastik, motorin, akaryakıt, amortisman giderleri, sigorta akünün fiyatları akaryakıta bağlı olarak yükseliyor. Zor durumda kalan esnaf zaman zaman federasyonumuzu arayarak kontak kapama eylemine gitmek istediğini aktarıyor. Biz hiçbir zaman bir eylemin peşinde değiliz. Ancak bir devlet kadar güçlü de değiliz. Çünkü aldığımız akaryakıtın giderini karşılayamazsak aracımızı çalıştıramaz hale geliriz.
DUYUMLARIMIZA GÖRE YİNE ZAM GELECEK: Özellikle taşımalı eğitim kapsamında hizmet veren esnafımızın durumu daha da kötüdür. Çünkü ihalede aldıkları zaman mazot 6,7-7 TL civarındayken bugün 21 liranın üzerine çıkmıştır. Duyumlarımıza göre yine akaryakıta bugünden sonra yine bir zam gelecek. Benzinin fiyatı en az 1 lira, motorinin fiyatı da 1,50 lira artacaktır. Bu durum karşısında biz belediyelerden dahi rayiç alamamaktayız. Rayiç aldığımızda da uygulamaya koymadan akaryakıta zam gelmektedir. Bu durumda şoför esnafı çareyi federasyonumuzda aramaktadır. Biz de hükümetimizden, devletimizden buna bir çözüm bulmalarını istiyoruz.
İLERİDEKİ GÜNLER BİZİM İÇİN DAHA ZOR OLACAK: Özellikle şehir içerisinde çalışan özel halk otobüslerimiz, şehir içerisinde çalışan minibüslerimiz, şehir içerisinde taksimetreli yolcu taşıyan ve dolmuş yapan şoför esnafı bunalıma girdi. Bu esnaf desteklenerek çözülebilir. Mesela şoförlerin motorini ÖTV`siz alması sağlanabilir ya da başka bir taraftan bir sübvanse edilebilir. Eğer bu istediklerimiz yerine gelmezse ilerideki günler bizim için daha zor olacaktır.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI`NIN VERDİĞİ RAKAM ÇOK DÜŞÜK: Özellikle öğrenci taşıyan esnafımız sözleşmesini yerine getirememektedir ve işi bırakma noktasına gelmiştir. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığımızdan bir zam talebimiz vardır. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı`nın vermiş olduğu zam şoför esnafımızı hareket ettirecek durumda değildir. Rakamlar nereden alınmışsa çok düşüktür. Ortalamaya vurduğumuz zaman yüzde 10`u geçmemektedir. Oysa 6,5 liralık yakıt 20 liranın çok üzerine çıkmıştır. Yetkililerden bunun değerlendirmesini istiyoruz. Eğer düzenleme yapılmazsa çocuklarımız okula gidemeyecektir. Veya başka vasıtalarla taşınacaktır.
65 YAŞ ÜZERİNİ ÜCRETSİZ TAŞIYAMAYIZ: Eğer özel halk otobüslerinin 2018`den bu tarafa aldıkları destek ücretini yüzde 200`ün, 300`ün üzerine çıkarılmazsa 65 yaş üzerindeki yolcumuzu maalesef taşıyamayacaklar. O noktaya geldik. Çünkü bu tür taşıdığımız yolcular esas taşıdığımız yolcunun yüzde 60`ına tekabül etmektedir. Bunun hesabını yaptığımızda sadece otobüsler bu emeklileri, gazi yakınlarımızı, şehit yakınlarımızı taşıyorlar. Bizden yana helal olsun. Biz bunları taşıyalım. Fakat devlet bizden desteğini esirgemesin. Şehir içi dolmuşlarımız da durum bundan farklı değildir. Aldıkları hasılat 150 liradır yaktıkları sadece kullandıkları yakıt 170 liradır. Farklar bize yansımazsa Yarınımız bugünümüzden daha zor olacaktır."