Birleşik Metal-İş, MESS’i protesto eylemlerine devam ediyor
Birleşik Metal İşçileri Sendikası üyeleri, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nı protesto etmek için bugün Mersin’de eylem yaptı.
Tarih :
17 Ocak 2018 Çarşamba 20:28
Okunma :
1428
Birleşik Metal İş Sendikası, bugün Mersin'de eylem gerçekleştirdi. Eylemde, basın açıklamasında bulunan Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu "Tarihi günler yaşıyoruz. Birçok işçinin, birçok sendikanın ve kurumunun artık yavaş yavaş geriye çekilmeye, sinmeye başladığı bu dönemde, metal işçileri tarihsel görevini tekrar yerine getirmek için bugün alanlara çıkmış durumda. Türkiye'nin dört bir tarafında 130 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme süreci ile birlikte bizler teslim olmayacağımızı, işçinin hakkını almak için sonuna kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha ortaya koyuyoruz." ifadelerinde bulundu.
"HÜKÜMET PATRONLARIN YANINDA"
77'lerde başlayan MESS ile yapmış oldukları mücadelenin uzantılarının bugünlere kadar geldiğini belirten Adnan Serdaroğlu, "79'da metal işçilerin grevini 80'de ortaya çıkan faşist cunta engelledi. Sendikamızı, konfederasyonumuzu koparttı. Metal işçilerin haklarını o günkü cunta patronlara teslim etti. 13 yıl sendikamız kapalı kaldı. Yaklaşık 2010 yılına kadar bir takım yasal zorluklar çıkartarak sendikaların örgütlenmesini zorlaştırdılar. Sarı sendikaların önlerini açtılar, yandaş sendikaları güçlendirdiler ama 30 yıldır metal iş kolunda uygulanan işbirlikçi sömürü düzenini 2010 yılı itibariyle biz değiştirmeye karar verdik. 2010 yılında grevleri başlattık. 2015 yılında çıkmış olduğumuz grev, AKP iktidarı tarafından yasaklandı. Maalesef ki hükümet patronların yanında yer almaya devam etti. Maalesef ki metal işçilerinin çocuklarının rızkını, alacağımız üç kuruşu çok gördü ve patronların yanında yer alarak grevimizi yasakladı." diye konuştu.
Hükümetin ara bulucu ve hakem olması lazım ama öyle yapmıyor diyen Serdaroğlu, "2015'te grev çadırlarını zorla söktüler, yetmedi Danıştayı siyasi baskı altına aldılar. Anayasa mahkemesine gittik, 3 yıldır bizim müracaatımız ile ilgili bir karar çıkmadı. Yüksek hakem kuruluna gittik, sözleşmeler demokrasi ile alakası olmayan bir şekilde sonuçlandı. Yüksek hakemler kurulu imzalamadığım bir sözleşmeyi gönderdiler. Yasa hükmünde olduğunu, kabul etmemi söylediler. Ederim ama iş yerinde barışı sağlayamazsınız, fabrikalarda kaosu engelleyemezsin." ifadelerinde bulundu ve "3 yıl bitti. Bu yeni dönemde, 6 aydır arkadaşlarımızla müzakereler yaparak işçilerin kayıplarını ortadan kaldıracak bir taslak hazırladık. Taslağın müzakerelerini ekim ayı itibariyle başlattık. Ama maalesef ki yine işveren sendikası yaşanılanlardan ders çıkarmamışçasına bize 3,2 oranında, yani 70 lira bir zam önerdi. Bizim istediğimiz rakam neredeyse onun on misli. Arada bu kadar mesafe olmasının izah edilebilmesinin tek yani, yine arkasındaki güçlere güvenmesidir. Siz nereye güvenirseniz güvenin, biliyoruz ki metal işçileri sizin güvendiğiniz dağlara karlar yağdıracak." diyerek, grevlere devam edeceklerini belirtti.