Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, ev hayvanların üretim ve satışına ilişkin yönetmelik değişikliğiyle ilgili “Petshoplarda sadece hayvanların fiziken bulundurulmasıyla ilgili düzenleme getirildi. Oysa ki biz hayvan satışlarının tamamen yasaklanmasını istiyorduk. Petshoplardan cansız bir ürün seçermiş gibi kataloglardan hayvanların seçilmesi, hayvanın fiziksel olarak orada bulundurulmasıyla pek bir fark arz etmiyor bizim için” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı`nın hayvanların üretim ve satışını düzenleyen Ev ve Süs Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik`te yaptığı değişiklik bugün yürürlüğe girdi. Adından "süs" ibaresi çıkarılan yönetmeliğin yeni adı "Ev Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik" oldu. Yönetmelikteki “süs hayvanı” ibaresi kaldırıldı. Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklikle de kedi ve köpek türlerinin 14 Temmuz 2022 tarihinden itibaren petshoplarda fiziki olarak satılması yasaklandı.
HAYTAP Ankara Temsilcisi Pelin Sayılgan, yönetmelik değişikliğini ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi. Hayvanları Koruma Kanunu`nda yapılan değişikliğin yönetmelikle uyumlu hale getirildiğini belirten Sayılgan, hayvanların mikroçiple ilişkilendirilmesine ilişken esasların da düzenlendiğini söyledi. Sayılgan, “Hayvanların üretim, satış ve eğitim yerlerinde, vaziyet planlarında birtakım değişiklikler yapılması için il müdürlüğünden izin alınması gerektiği ve aksi taktirde bu işyerlerinin çalışma izninin iptal edileceği hükmü getirildi” dedi.
Kedi ve köpeklerin petshoplarda 14 Temmuz 2022 tarihine kadar bulundurulabileceğini, bu tarihten sonra satışının yasaklandığını kaydeden Sayılgan, şöyle konuştu:
“Yönetmelik de kanun da bizim eleştirdiğimiz birtakım çelişkileri barındırmakta. Biz hayvanların mikroçiple kimliklendirilmesini şunun için talep ettik, hayvanlar terk edildiği durumlarda sahiplerine ulaşılması ve cezai yaptırıma tabi tutulmalarını istemiştik. Bu sayede hayvan terklerinin önüne geçilebileceğini ve sokak hayvanı popülasyonunu kontrol altına alabileceğimizi düşünmüştük. Fakat hayvanların satışına izin verildiği sürece bu tedbir tek başına yeterli olmayacak. Çünkü barınaklar, bakım evleri, sokaklar sahipsiz hayvanlarla doluyken bir yandan hayvanların üretilip, satılması bizim için doğru değil. Bu konuda çelişki görüyoruz.
“KATALOGDAN SATIŞA DEVAM”
Petshoplarda sadece hayvanların fiziken bulundurulmasıyla ilgili düzenleme getirildi. Oysa ki biz hayvan satışlarının tamamen yasaklanmasını istiyorduk. Petshoptan alınıp, üretim çiftliğine bu yetkinin verilmesi bizim için hiçbir şey ifade etmiyor. Aynı şekilde pethoplardan cansız bir ürün seçermiş gibi kataloglardan hayvanların seçilmesi hayvanın fiziksel olarak orada bulundurulmasıyla pek bir fark arz etmiyor bizim için. Ne için 14 Temmuz 2022 tarihine kadar bu hayvanların bulundurulmasına izin verildi, geçiş süreci neden bu kadar uzun tutuldu? Bunu da sakıncalı görüyoruz. Bizim görüşümüze göre sokaklarda ve bakım evlerinde bu kadar sahipsiz hayvan varken hayvanların üretimine ve satışına izin verilmemesi gerekirdi. Üstelik en son çıkan Hayvanları Koruma Kanunu`nun gerekçe bölümünde hayvanın aslında bir mal değil can olduğu ibaresi yer alıyordu, fakat tıpkı yayımlanan bu yönetmelik gibi kanun da hayvanın alım ve satımına ilişkin birtakım düzenlemeler içeriyor.”