Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak; “8 Nisan Dünya Romanlar Günü” vesilesiyle, Mersin’de, internet üzerinden yayın yapan ve Türkiye’nin ilk Roman radyosu olan ‘Radyo RomanoVast’a hazırlanan ‘Şukar Gündem’ adlı programın konuğu oldu. Canlı yayınlanan programda; Sibel Gelbul, Hakan Koçman ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam ile sohbet edip soruları yanıtlayan Başkan Gültak, Akdeniz’de 3 yıl içinde hayata geçen hizmetleri, ilçeyi değiştirip dönüştüren proje ve yatırımları anlattı. Seçilip göreve geldiği ilk günden itibaren barışı, huzuru, kardeşliği ve sevgi ortamını hâkim kılmak için mücadele ettiğinin altını çizen Başkan Gültak, sonrasında hizmet, proje ve yatırımlarla, geçmişte ihmal edilen Akdeniz sakinlerinin makûs talihini değiştirdiklerini anlattı.
“8 Nisan, Cumhurbaşkanımızın genelgesi ile ülkemizde Romanlar Günü ilan edildi”
Başkan Mustafa Gültak; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 8 Nisan’ın, Türkiye’de ‘Romanlar Günü’ olarak kutlanması yönünde yayınladığı ve Resmi Gazete’de yayınlanan genelgesini hatırlattığı konuşmasında, “Sayın Cumhurbaşkanımız bu genelgesiyle tarihe çok önemli bir not düşmüştür. Gerçekten de ülkemiz açısından çok önemli bir başlangıçtır. Cumhurbaşkanımızın ayrıca milletvekili seçimlerinde de Roman adaylara sıralamada önemli yerler verdiğini, bu konuda ciddi çalışmalar olduğunu da biliyorum. Ben de bu vesileyle 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nü tebrik ediyorum” diye konuştu.
“Roman Köyü kurmak için arazi arayışlarımız sürüyor”
Roman vatandaşların ağırlıklı olarak yaşadığı Turgut Reis Mahallesi’nin de kentsel dönüşüm projesinde yer aldığını, yasal ve bürokratik sürecin devam ettiğini kaydeden Başkan Gültak, vatandaşlarımızın mağdur olmaması için hazine arazisi arayışlarının sürdüğünü belirtti. Başkan Gültak, “Aslında, bir ‘Roman Köyü, bir ‘Roman Mahallesi’ yaratabilir miyiz diye de kafamızda jimnastik yapıyoruz.
Konuyu TOKİ yetkilileri ile görüştüm, onlar da olumlu baktılar. Konuyu Ankara’ya taşıdım. Sayın Cumhurbaşkanımıza da aktardım ve olumlu baktılar. Ancak öncelikle yer bulunması lazım. Bu sağlandığı takdirde hızlı bir şekilde projeyi de başlatacağız” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşüm projelerinde en önemli konunun, hiçbir vatandaşın mağdur edilmemesi ve kültürlerinin korunması olduğunun altını çizen Başkan Gültak, Roman vatandaşların da bir araya gelip konuyu tartışıp ne istediklerini ifade edebilmelerinin önemli olduğunu dile getirdi.
“Akdeniz Belediyesi Roman Evi yakında açılıyor”
Turgut Reis Mahallesi’nde bahçeli müstakil bir evi kiraladıklarını belirten Başkan Gültak, evin restorasyonunun bittiğini, iç dizaynı ve tefrişatının sürdüğünü anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü; “Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz bünyesinde gerçekleştirdiğimiz bu projedeki en büyük amacımız, Roman kültürünü yaşatmak ve geleceğe taşımak. Roman kardeşlerimizin, Roman derneklerinin gelip bu evde etkinliklerini yapabilmelerini sağlayacağız. Roman kadınlar dikiş, nakış ve atölye çalışmalarıylameslek öğrenecek ve ürettiklerini satabilecek. Çocuklar için kreş olacak. Halk Eğitim’den de destek alacağız. İç dizaynı bittikten sonra Roman Evimizin açılışını Roman kardeşlerimizle birlikte yapacağız.” Mersin’de, daha önce böyle bir projenin olmadığını da kaydeden Başkan Gültak, bu anlamlı hizmeti ilk kez hayata geçirmekten gurur ve mutluluk duyduğunu dile getirdi.
“Kadınlar bana inandı ve güvendi”
Yerel seçimi; Akdenizli annelerin, kadınların desteğiyle kazandığını bir kez daha vurgulayan Başkan Mustafa Gültak, “Akdenizli kadınlar, benim sunduğum vaatlerin, söz verdiğim hizmetlerin gerçekliği olduğuna ve bütün bu projeleri de gerçekleştirebileceğime inandıkları için beni tercih edip seçtiler. Akdeniz’de yaşanan insanlık dramını çözdüğümüze inanıyorum. Akdeniz artık terör veya uyuşturucu ile değil, kardeşliği, barışı ve hizmetleri ile anılacak. Kadın mutlu ise, tüm aile ve bütün toplum da mutlu olur. Biz bunu sağlamaya çalıştık, başardığımıza da inanıyorum” dedi.
“İnsanlarımızı, devletin ve yerel yönetimlerin imkanlarıyla buluşturduk”
Başkan Gültak; “Hayata kattığımız sosyal ve kültürel etkinlik ve faaliyetlerle, geçmişte unutulup adeta kaderine terk edilen insanlarımızın yeniden hayata bağlanmasını sağladık. İnsanlarımızı, devletin ve yerel yönetimlerin imkânları ile buluşturduk. Hayatında hiç denize gitmeyen anneleri ve çocukları denizle buluşturduk, kimi zaman da onları kamplara, tarihi ve turistik yerlere götürdük. Türk, Kürt, Arap, Alevi veya Roman; tüm insanlarımıza eşit davranıyor, herkese eşit hizmet veriyoruz” diye konuştu.
“Mersin’de, 20 yıldır sözde kalan kentsel dönüşüm projelerini başlattık”
Türkiye’de, işçi çıkarmayan ender belediye başkanlarından biri olduğunun da altını çizen Başkan Mustafa Gültak, Mersin’de şu an işçilerine en yüksek maaşı ve özlük haklarını veren belediyelerden biri olduklarını ifade etti. Başkan Gültak; Mersin’de en az 20 yıldır kentsel dönüşümün konuşulduğunu ancak somut hiçbir adım atılmadığını söyleyerek; “Ama biz projeyi başlattık. Sık sık Ankara’ya giderek, Devletin ve TOKİ’nin imkânlarını arkamıza aldık. Çay Mahallesi’ni bitirdik, yakında Barış Mahallesi’nde kentsel dönüşüm için temel atıyoruz. Çünkü bu şehirde o kadar çarpık bir yapılaşma var ki bu kenti bu şekilde ne lojistik kenti ne de turizm kenti yapabiliriz” ifadelerini kullandı.