28 Eylül 2024 Cumartesi

21:24   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "MEDAWAR ÖDÜLÜNE LAYıK GÖRÜLEN MEHMET HABERAL HOCAMıZı TEBRIK EDIYORUM"   18:36   KıLıÇDAROĞLU`NA ÇUBUK`TAKI LINÇ GIRIŞIMI: “YAKıN O EVI” DIYE BAĞıRAN SEVIM GÖLYERI`NE 5 YıL 10 AY HAPIS CEZASı   16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   16:12   GAZETECI FARUK ZABCı VEFAT ETTI   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:10   AKDENIZ’DE DÜNYA TEMIZLIK GÜNÜ KAPSAMıNDA, MAHALLELERDE TEMIZLIK KAMPANYASı BAŞLATıLDı   15:07   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, MIÇOTAKIS`LE GÖRÜŞMESINDE TÜRK KARASULARı IHLALLERININ GÜNDEME GELDIĞINI SÖYLEDI   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:41   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: "ERKEN SEÇIMIN KOŞULLARıNı YARATMAK IÇIN TOPLUMU ÖRGÜTLEMEYE IHTIYAÇ VAR"   11:09   KANDILLI RASATHANESI, DENIZ DIBI SISMOMETRELERLE DEPREM VERISI ELDE EDECEK   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   01:21   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, NEW-YORK`TA KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR ILE BIR ARAYA GELDI: “KUZEY KıBRıS`ıN HAKLı DAVASı ER YA DA GEÇ HAK ETTIĞI NOKTAYA ULAŞACAK"  
 
     
   

MEDYA VE REKLAM YATIRIMLARI GEÇEN YIL 22 MİLYAR 811 MİLYON TL`YE ULAŞTI 


Türkiye`de geçen yıl medya ve reklam yatırımlarına toplam 22 milyar 811 milyon lira yatırım yapıldı.

 

Tarih : 8 Nisan 2022 Cuma 16:05   Okunma : 425

Türkiye`de geçen yıl medya ve reklam yatırımlarına toplam 22 milyar 811 milyon lira yatırım yapıldı.

Bağımsız danışmanlık şirketi Deloitte tarafından hazırlanan `Türkiye`de 2021 Medya ve Reklam Yatırımları Raporu` yayınlandı. Buna göre, Türkiye`de geçen yıl medyaya sektörüne 16 milyar 953 milyon TL, reklam sektörüne ise 5 milyar 858 milyon TL yatırım yapıldı.

MEDYA YATIRIMLARI 2`YE KATLANMA POTANSİYELİNE SAHİP 

Rapora göre, dünya genelindeki 42 ülkede medya yatırımları bir önceki yıla oranla yüzde 28,69 büyürken Türkiye`nin bu hacim içerisindeki payı yüzde 0,47 oldu. Türkiye dijital medya yatırımlarının geleneksel medya yatırımlarına oranı ise 42 pazar içinde 5`inci sıraya geldi ve bir önceki yıla göre yükselerek konumunu güçlendirdi. Yapılan hesaplamalara göre, Türkiye`de medya yatırımlarının gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) içindeki oranının 2`ye katlanma potansiyelinin bulunduğu öngörülüyor.

REKLAM YATIRIMI EN BÜYÜK OLAN SEKTÖRLER PERAKENDE, YAYINCILIK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ  

Reklam ve Medya Yatırımları Raporu`na göre, reklam yatırımları en büyük sektörler, perakende, yayıncılık ve bilgi teknolojileri oldu. Geçen yıl reklam yatırımı en çok büyüyen sektörler ise bilgi teknolojileri, otomotiv ve turizm oldu.  

TV REKLAM YATIRIMLARINDAKİ ARTIŞ YÜZDE 43`ÜN ÜSTÜNDE  

Türkiye`deki medya yatırımları içerisinde yüzde 42,41 oranında pay alarak 7 milyar 190 milyon TL`ye ulaşan TV medya yatırımları, geçen yıla göre yüzde 43,65 artış gösterdi. Yatırımlarda, 2021`in ilk yarısındaki yüzde 54`lük büyümenin baz etkisinin ikinci yarıya taşındığı gözlemlendi.  

Covid-19`un izlenmedeki pozitif etkisi yılın ikinci yarısında sıfırlanmış olsa da TV`ye karşı yüksek talebin yıl boyunca homojen şekilde gerçekleştiği gözlemlendi. Bu talebin oluşturduğu yüksek doluluk oranlarının olumlu etkisiyle, Grpxsn (reklamların izlenme oranı) değerinde yüzde 1`in altında düşüş gerçekleşti. Yatırımlarını artıran sektörler içinde, özellikle e-ticaret kategorisinin son yıllardaki hızlı yükselişinin kesintisiz devam ettiği de gözlemlendi. 

EN BÜYÜK PAY DİJİTAL MEDYANIN 

2021 yılı itibariyle, dijital medya yatırımları dijital partner ve direkt satın alma olarak iki ana başlıkta raporlanmaya başlandı. Dijital partnerler, marka yaratan, marka değerini koruyan ve büyüten organize medya sektörü, direkt satın alma ise bazı e-ticaret firmaları, KOBİ`ler, oyun siteleri gibi kendi imkanlarıyla yatırım ve işlem yapan kuruluşları tanımlanıyor. 

 Bu doğrultuda dijital partnerlerle yapılan yatırımlar yüzde 46,7 pay ile 7 milyar 924 milyon TL, direkt satın alma ile gerçekleşen medya yatırımları ise 10 milyar 943 milyon TL olarak raporlandı. Toplam dijital medya yatırımları ise 18 milyar 867 milyon olarak raporda yer aldı.  

Dijitalleşmenin, mart 2020 itibariyle pandeminin etkisiyle hız kazandığı ve 2021`de de bu etkinin devam ettiği gözlemlendi. 2021 yılında gerçekleşen dijital medya yatırımları içerisinde sosyal medya yüzde 60,5 ve native (daha çok blog ve sosyal medya mecralarında kullanılan reklam) yüzde 3 paya sahip oldu. Platforma göre mobil yüzde 73, satın alma biçimine göre ise programatik yüzde 78 pay sahibi oldu.  

DİJİTAL MEDYA YATIRIMLARININ YÜZDE 73`Ü MOBİL ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİ

Dijital medya yatırımlarının yüzde 73`ü mobil, yüzde 27`si ise bilgisayar üzerinden gerçekleşti. 2020 yılında 5 milyon 270 bin TL olan mobil medya yatırımı 2021 yılında 13 milyon 773 bin TL`ye yükseldi. Aynı şekilde toplam gösterilen web sayfası trafiğinin yüzde 70`i mobil telefonlar üzerinden gerçekleşti. 

Özellikle pandemi süresince tüketicilerin yoğun sosyal medya kullanımı ile Türkiye`de sosyal medya kullanıcı sayısı 69 milyona ulaştı. Reklam verenlerin de sosyal medya üzerindeki reklamlarını artırmaları neticesinde mobil, dijital yatırımlar içerisinde yüzde 60,49`luk (11 milyon 413 bin TL) pay alarak sosyal medya kanalları mobil medya yatırımlarında ilk sırada yer aldı.  

ENFLASYON DİKKATE ALINDIĞINDA BASINDAKİ YATIRIMLAR GERİLEDİ 

Basındaki büyüme, Türkiye`deki medya yatırımları içerisinde toplamda yüzde 1,6`lık pay alarak 445 milyon TL olarak gerçekleşti. Geçen yıla göre yüzde 6,43 artış gösterdi. Pandemi öncesi raporlanan 2019 yılı medya yatırımlarıyla (503 milyon TL) karşılaştırıldığında enflasyon etkisi hariç küçülme gözlemlendi. 

Pandemiyle birlikte tüketicinin haber takibinin dijital mecraya yönelmesinin kalıcı bir eğilim haline geldiği anlaşıldı. Tiraj ve erişimin artmaması, reklam verenin yazılı basına ve özellikle gazeteye ilgisinin azalmasına sebep oldu. Reklam sütun x cm kullanımları düşerken, enflasyon etkisiyle işgücü dışında en önemli maliyetler olan kâğıt ve mürekkepte küresel artışlar, gazete ve dergiler üzerinde önemli baskı unsurları haline geldi. 

AÇIKHAVA TOPARLANIYOR 

Türkiye`deki medya yatırımları içerisinde toplamda yüzde 5,6`lık pay alan açık hava 946 milyon TL olarak gerçekleşti, geçen yıla göre yüzde 34,58 artış gösterdi. Pazarlama sektörünün talebinin yükseldiği, açık hava ünitelerinin çeşitlendiği, açık hava kullanımının yaratıcı çalışmalara ve medya planlamasına çok daha uygun bir ortam sağladığı görüldü. Açıkhava envanterine yeni katılan reklam alanları da bu büyümeyi etkiledi. Açıkhava sektöründe, 2022 yılında yeni ihaleler ve yeni yatırımlar, dolayısıyla yeni reklam alanları görülmesi bekleniyor. 

RADYOYA YATIRIM ORANI YÜKSELİYOR: 2022 HEDEFİ 1 MİLYAR TL 

Radyo medya yatırımları Covid-19 nedeniyle mayıs ve aralık aylarında yaşanan tam kapanmaya rağmen geçen yıla göre yüzde 41,36 artarak, yüzde 2,5 pay ile 417 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu artış ve 2022 yılının ilk üç ayına ait veriler radyoların 2022 yılı sonu hedeflerini bir milyar liraya yükseltmesini sağladı.  

SİNEMANIN 2022 YILINDA PANDEMİ ÖNCESİ DEĞERLERİNE ULAŞMASI BEKLENİYOR  

Sinema salonlarının pandemi sebebi ile 2021 yılının temmuz ayında açılabilmeleri sebebiyle sinema yatırımları 31 milyon TL olarak gerçekleşti. Sinema, 2022 yılının ilk çeyreğinde 38 yerli ve 50 yabancı filmin vizyona girmesiyle, toplam 16 milyon, mart ayında ise 7 milyon seyirciye ulaşarak tüm zamanların en yüksek mart ayı performansını gerçekleştirdi. 2022 yılında sinema sektörünün tekrar pandemi öncesi değerlerine ulaşması bekleniyor.  

TÜKETİCİNİN DAVRANIŞLARI PAZARLAMA TRENDLERİNİ BELİRLİYOR  

Raporda pazarlama dünyasını etkileyecek değişen tüketici davranışları da değerlendirildi. Covid-19 sürecinde değişen tüketici davranışlarının zamanla alışkanlıklara dönüştüğüne dikkat çekildi. Tüketicilerin internette günde 6 saat 54 dakika, müzik servislerinde 3 saat 24 dakika, sosyal medyada 2 saat 25 dakika, televizyonda ise 1 saat 31 dakika geçirdiği, dijital mecralarda bu kadar çok zaman geçiren bireylerin davranışlarının markaların pazarlama çalışmaları için yol gösterdiği belirtildi.   

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA