CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, madde bağımlılığını araştırma ve soru önergeleriyle TBMM gündemine taşıdı. Purçu, “Ekonomik kriz, özellikle Roman mahalleleri gibi yoksul yerleşim yerlerinde gençlerin madde kullanımının artmasına neden olmuştur. Risk altındaki bu bölgelerde uyuşturucu madde kullanma yaşının 9 yaşa kadar düştüğü tespit edilmiştir” değerlendirmesini yaptı.
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, madde bağımlılığına karşı alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM araştırması açılmasını istedi. Purçu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık`ın yanıtlaması istemiyle de soru önergeleri verdi.
TBMM Başkanlığı`na sunduğu araştırma önergesinde, madde kullanımının özellikle gençler arasında giderek attığına dikkat çeken Purçu, AKP iktidarı tarafından yürütülen politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Purçu, önergesinin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye`de, aileleriyle birlikte yaklaşık 4 milyon kişi madde bağımlılığı ile mücadele etmektedir. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Ofisi`nin, 2021 Dünya Uyuşturucu Raporu`na göre Türkiye en fazla kokainin ele geçirildiği ilk ülke. Aynı zamanda en çok eroinin ele geçirildiği üç ülkeden biri konumunda. Rapora göre Türkiye`de 2019 yılında 347 kişi madde bağımlılığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir. 2010 yılından bu yana uyuşturucu madde kullanımı dünyada yüzde 22 artmıştır.
Saha araştırmalarında Türkiye`de madde bağımlılığına en çok neden olan faktörlerin işsizlik, yoksulluk ve bunlar gibi ekonomik sorunların kişi üzerinde yarattığı travmalar, eğitim oranlarının düşüklüğüdür. Son yıllarda ülkemizde artan ekonomik kriz, özellikle Roman mahalleleri gibi yoksul yerleşim yerlerinde gençlerin madde kullanımının artmasına neden olmuştur. Bu kesimler, madde bağımlılığı bakımından risk altında bulunmaktadır. Risk altındaki bu bölgelerde uyuşturucu madde kullanma yaşının 9 yaşa kadar düştüğü tespit edilmiştir.
Türkiye`de madde bağımlılığının artmasına neden olan diğer bir yaygın faktör ise, dünyanın birçok yerinden yapılan uyuşturucu sevkiyatlarının önlenememesi, etkin denetlenmemesidir. Bu konuda kamuoyuna yansıyan iddialar bulunmaktadır. Türkiye, uyuşturucu trafiği açısından en tehlikeli bölgelerden biridir. Ortadoğu ülkelerindeki uyuşturucu maddelerin batıya ulaşmasında halen en sık kullanılan transit ülke konumundadır.
Anayasa`nın 58. maddesine göre devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden suçluluk, kumar vb. kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Bu nedenle, birçok kurum ve kuruluşun madde bağımlılığı ve ilgili suçlarla mücadele kapsamında üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesi, değişen gereksinimlere göre politika ve çözümler geliştirmesi gerekmektedir.
Özellikle gençlerin madde kullanımının önlenmesi, uyuşturucu maddelere erişimin daha sıkı denetimi ve madde kullanımının bireyler üzerinde yarattığı yıkıcı sonuçların önüne geçilmesi, madde bağımlılığıyla etkin mücadeleye yönelik politika ve kalıcı çözümlerin belirlenmesi ve madde bağımlılığının nedenlerinin tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla Anayasa`nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğü`nün 104 ve 105. Maddeleri gereğince araştırma komisyonu kurulmasını arz ederiz.”
3 BAKANLIĞA SORDU
CHP`li Purçu`nun 3 bakanın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergelerinde yer alan bazı sorular şöyle:
- 2017 yılındaki “Türkiye Üniversite Gençliği Profil Araştırması`nın 2022/2023 yılında yeniden yapılması bakanlığınızın gündeminde midir?
- Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı`nın 12.04.2018 tarihli “Bakanlığın Madde Bağımlılığıyla Mücadele Alanında Yaptığı Çalışmaları Hakkında Sunumu`nda bahsedilen ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) ile uyuşturucu kullanımı hususunda etkin mücadele ve yerinde tespit yapma bakımından önemli olan, “sosyal risk haritası” çıkarılabilmiş midir? Sonuçları nelerdir? Bu sonuçlar ne sıklıkla yayınlanacaktır?
- 2018 yılı içerisinde AMATEM bulunan 40 ilde açılması öngörülen sosyal uyum merkezlerine ilişkin bu hedef gerçekleştirilebilmiş midir? Türkiye genelinde, güncel olarak kaç adet sosyal uyum merkezi bulunmaktadır?
-Türkiye genelinde, güncel olarak kaç adet ÇODEM bulunmaktadır?
- İzmir`de “Ayakta Erişkin Madde Bağımlılığı Merkezi” bulunmamasının gerekçesi nedir?
- İzmir`de bulunan iki adet AMATEM`in yatak kapasitesi nedir?
- İzmir`de bulunan ÇAMATEM`in yatak kapasitesi nedir?
İzmir`de 2022-2023 yılları arasındaki ÇAMATEM VE AMATEM açılması planlanıyor mu?
- İzmir`de uyuşturucu madde bağımlısı olduğu tespit edilen kaç kişi vardır?
- İzmir`de son bir yıl içerisinde, TCK 188 suçlarından göz altına alınanların sayısı nedir?