26 Haziran 2024 Çarşamba

14:57   ÖZGÜR ÖZEL`DEN BAHÇELI`YE GEÇMIŞ OLSUN MESAJı   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: "DEDAŞ`ıN ŞANLıURFA`YA ETTIĞINI KIMSE ETMIYOR"   14:16   AYLIN NAZLıAKA: "GEÇTIĞIMIZ ÜÇ GÜN IÇERISINDE SEKIZ ILDE DOKUZ KıZ KARDEŞIMIZ KATLEDILDI"   13:48   DEVLET BAHÇELI`DEN SINAN ATEŞ DAVASı AÇıKLAMASı...   13:41   BASıN ÖZGÜRLÜĞÜ VAKFı`NDAN TREVOR TIMM JULIAN ASSANGE SERBET BıRAKıLMASı SONRASı AÇıKLAMA YAPTı   13:31   DEVLET BAHÇELI, GRUP TOPLANTıSı SONRASı RAHATSıZLANDı   13:18   MHP`LI SEMIH IŞıKVER`DEN ELAZıĞ`DAKI ÇIMENTO FABRIKASıYLA İLGILI AÇıKLAMA   10:58   WIKILEAKS`IN KURUCUSU JULIAN ASSANGE ABD`YLE ANLAŞMA SONRASı SERBEST KALıYOR   10:18   BAŞKAN AV. ULAŞ YıLMAZ’DAN KADıN KOLLARı GENEL KURUL SEÇIMI TEBRIK MESAJı   09:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, SıCAK HAVALARA KARŞı UYARDı   16:02   CHP HEYETINDEN MARDIN`DE ACıLı AILELERE TAZIYE ZIYARETI   15:53   EMO, DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıNLARı İNCELEDI   15:26   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT`TEN İKTIDARıN DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıN AÇıKLAMALARıNA TEPKI   15:23   TARSUS’TA 9 MAHALLEDE YOL BAKıM ÇALıŞMALARı TAMAMLANDı   15:18   TOROSLAR’DA YOLLAR TERTEMIZ   15:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN YINE BIR İLK: ‘TARSUS DAĞ KOŞUSU’   14:55   ÖZGÜR ÖZEL, AYŞE ATEŞ İLE GÖRÜŞTÜ   14:41   İMAMOĞLU`NDAN KıLıÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞME AÇıKLAMASı   13:55   DEM PARTI, DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıNDA ZARAR GÖREN BÖLGELERIN AFET BÖLGESI İLAN EDILMESI İÇIN KANUN TEKLIFI VERDI   13:08   TÜRK TABIPLERI BIRLIĞI SEÇIME GIDIYOR....   
 
     
   

CHP`Lİ PURÇU: "RİSK ALTINDAKİ BÖLGELERDE UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMI 9 YAŞA KADAR DÜŞTÜ”


CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, madde bağımlılığını araştırma ve soru önergeleriyle TBMM gündemine taşıdı. Purçu, “Ekonomik kriz, özellikle Roman mahalleleri gibi yoksul yerleşim yerlerinde gençlerin madde kullanımının artmasına neden olmuştur. Risk altındaki bu bölgelerde uyuşturucu madde kullanma yaşının 9 yaşa kadar düştüğü tespit edilmiştir” değerlendirmesini yaptı.

 

Tarih : 12 Nisan 2022 Salı 12:14   Okunma : 629

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, madde bağımlılığını araştırma ve soru önergeleriyle TBMM gündemine taşıdı. Purçu, “Ekonomik kriz, özellikle Roman mahalleleri gibi yoksul yerleşim yerlerinde gençlerin madde kullanımının artmasına neden olmuştur. Risk altındaki bu bölgelerde uyuşturucu madde kullanma yaşının 9 yaşa kadar düştüğü tespit edilmiştir” değerlendirmesini yaptı.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, madde bağımlılığına karşı alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM araştırması açılmasını istedi. Purçu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık`ın yanıtlaması istemiyle de soru önergeleri verdi.

TBMM Başkanlığı`na sunduğu araştırma önergesinde, madde kullanımının özellikle gençler arasında giderek attığına dikkat çeken Purçu, AKP iktidarı tarafından yürütülen politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Purçu, önergesinin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye`de, aileleriyle birlikte yaklaşık 4 milyon kişi madde bağımlılığı ile mücadele etmektedir. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Ofisi`nin, 2021 Dünya Uyuşturucu Raporu`na göre Türkiye en fazla kokainin ele geçirildiği ilk ülke. Aynı zamanda en çok eroinin ele geçirildiği üç ülkeden biri konumunda. Rapora göre Türkiye`de 2019 yılında 347 kişi madde bağımlılığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir. 2010 yılından bu yana uyuşturucu madde kullanımı dünyada yüzde 22 artmıştır.

Saha araştırmalarında Türkiye`de madde bağımlılığına en çok neden olan faktörlerin işsizlik, yoksulluk ve bunlar gibi ekonomik sorunların kişi üzerinde yarattığı travmalar, eğitim oranlarının düşüklüğüdür. Son yıllarda ülkemizde artan ekonomik kriz, özellikle Roman mahalleleri gibi yoksul yerleşim yerlerinde gençlerin madde kullanımının artmasına neden olmuştur. Bu kesimler, madde bağımlılığı bakımından risk altında bulunmaktadır. Risk altındaki bu bölgelerde uyuşturucu madde kullanma yaşının 9 yaşa kadar düştüğü tespit edilmiştir.

Türkiye`de madde bağımlılığının artmasına neden olan diğer bir yaygın faktör ise, dünyanın birçok yerinden yapılan uyuşturucu sevkiyatlarının önlenememesi, etkin denetlenmemesidir. Bu konuda kamuoyuna yansıyan iddialar bulunmaktadır. Türkiye, uyuşturucu trafiği açısından en tehlikeli bölgelerden biridir. Ortadoğu ülkelerindeki uyuşturucu maddelerin batıya ulaşmasında halen en sık kullanılan transit ülke konumundadır.

Anayasa`nın 58. maddesine göre devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden suçluluk, kumar vb. kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Bu nedenle, birçok kurum ve kuruluşun madde bağımlılığı ve ilgili suçlarla mücadele kapsamında üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesi, değişen gereksinimlere göre politika ve çözümler geliştirmesi gerekmektedir.

Özellikle gençlerin madde kullanımının önlenmesi, uyuşturucu maddelere erişimin daha sıkı denetimi ve madde kullanımının bireyler üzerinde yarattığı yıkıcı sonuçların önüne geçilmesi, madde bağımlılığıyla etkin mücadeleye yönelik politika ve kalıcı çözümlerin belirlenmesi ve madde bağımlılığının nedenlerinin tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla Anayasa`nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğü`nün 104 ve 105. Maddeleri gereğince araştırma komisyonu kurulmasını arz ederiz.”

 

3 BAKANLIĞA SORDU

CHP`li Purçu`nun 3 bakanın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergelerinde yer alan bazı sorular şöyle:

- 2017 yılındaki “Türkiye Üniversite Gençliği Profil Araştırması`nın 2022/2023 yılında yeniden yapılması bakanlığınızın gündeminde midir?
- Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı`nın 12.04.2018 tarihli “Bakanlığın Madde Bağımlılığıyla Mücadele Alanında Yaptığı Çalışmaları Hakkında Sunumu`nda bahsedilen ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) ile uyuşturucu kullanımı hususunda etkin mücadele ve yerinde tespit yapma bakımından önemli olan, “sosyal risk haritası” çıkarılabilmiş midir? Sonuçları nelerdir? Bu sonuçlar ne sıklıkla yayınlanacaktır?
- 2018 yılı içerisinde AMATEM bulunan 40 ilde açılması öngörülen sosyal uyum merkezlerine ilişkin bu hedef gerçekleştirilebilmiş midir? Türkiye genelinde, güncel olarak kaç adet sosyal uyum merkezi bulunmaktadır?
-Türkiye genelinde, güncel olarak kaç adet ÇODEM bulunmaktadır?
- İzmir`de “Ayakta Erişkin Madde Bağımlılığı Merkezi” bulunmamasının gerekçesi nedir?
- İzmir`de bulunan iki adet AMATEM`in yatak kapasitesi nedir?
- İzmir`de bulunan ÇAMATEM`in yatak kapasitesi nedir?
İzmir`de 2022-2023 yılları arasındaki ÇAMATEM VE AMATEM açılması planlanıyor mu?
- İzmir`de uyuşturucu madde bağımlısı olduğu tespit edilen kaç kişi vardır?
- İzmir`de son bir yıl içerisinde, TCK 188 suçlarından göz altına alınanların sayısı nedir?

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA