2 Temmuz 2024 Salı

17:23   YENI BAKANLAR MURAT KURUM VE KEMAL MEMIŞOĞLU TBMM`DE YEMIN ETTI   17:07   ALI MAHIR BAŞARıR`DAN BAKAN ŞIMŞEK`E: "UTANMAZ ADAM!"   16:48   31 KURUMDAN KAYSERI AÇıKLAMASı...   16:30   YENI KABINE ÜYELERI KURUM VE MEMIŞOĞLU, YEMIN ETMEK İÇIN MECLIS`E GELDI   15:42   SINAN ATEŞ CINAYETI DAVASı... ABLA SELMA ATEŞ`TEN SANıKLARA SERT SÖZLER   15:20   KIRADA TÜFE DÖNEMI...   14:57   MERSIN YENIŞEHIR BELEDIYESI, KıRSAL MAHALLELERE 5 ADET ARAZÖZ TAHSIS ETTI   14:36   MURAT KURUM, GÖREVI MEHMET ÖZHASEKI`DEN DEVRALDı...   14:09   ÖZGÜR ÖZEL, MADıMAK KATLIAMı`NıN 31. YıLıNDA SIVAS`TA   13:34   SINAN ATEŞ DAVASıNıN DURUŞMASıNDA GERGINLIK...   13:01   SIVAS KATLIAMı`NDA HAYATıNı KAYBEDENLER ANıLıYOR...    12:31   SINAN ATEŞ CINAYETI DAVASıNDA SANıKLARıN SAVUNMASı DEVAM EDIYOR   11:28   JUDO ÜMIT MILLI TAKıMı`NDAN AVRUPA BAŞARıSı    11:24   SIVAS KATLIAM`ıN 31`INCI YıLıNDA ANMA YÜRÜYÜŞÜ...   11:01   SINAN ATEŞ CINAYETI DAVASı… SANıK MUSTAFA UZUNLAR: "BENI BÖYLE BIR OLAYıN IÇINE ÇEKTIĞI IÇIN DOĞUKAN ÇEP`TEN ŞIKAYETÇIYIM"   10:46   ŞANGAY İŞ BIRLIĞI ÖRGÜTÜ ASTANA`DA TOPLANACAK   10:28   SINAN ATEŞ CINAYETI DAVASı... MHP`LI SANıK UFUK KÖKTÜRK: "ONLARıN IŞINE GELIYOR, MHP`YI IŞIN IÇINE KATMAK ISTIYORLAR"   10:04   LAIKLIK MECLISI: "2 TEMMUZ KATLIAMıNıN KARŞı DEVRIM SÜRECININ EN ALÇAKÇA SALDıRıLARıNDAN BIRI OLDUĞUNU UNUTMAMALıYıZ"   09:57   LPG ZAMMıNA TEPKI GÖSTEREN KADIRLILI VATANDAŞLAR: "İŞYERINE KOŞARAK Mı GIDECEĞIZ?"   09:44   İÇIŞLERI BAKANı YERLIKAYA: "SON BIR HAFTADıR YÜRÜTÜLEN OPERASYONLARDA 149 GÖÇMEN KAÇAKÇıSı, 2 BIN 563 DÜZENSIZ GÖÇMEN YAKALANDı"  
 
     
   

PROF. DR. İBRAHİM EKŞİ: “KRİPTO PARA DOLANDIRICILIĞI SEBEBİYLE YAŞANAN KAYIPLAR 14 MİLYAR DOLAR”


Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ekşi, “2021 yılında kripto para dolandırıcılığı sebebiyle yaşanan kayıplar 14 milyar dolar. Son günlerde de bazı sanal paralarda yüzde 99`a varan değer kayıpları söz konusu yani para erimiş. Zaten bizim piyasamızda keriz silkeleme diye literatüre girmiş bir kavram vardır. Bu resmen bir keriz silkeleme. O yüzden bu tür finansal kurumlarda oyun oynarken, alışveriş yaparken dikkatli olmak gerekiyor” dedi.

 

Tarih : 27 Mayıs 2022 Cuma 17:33   Okunma : 537

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ekşi, “2021 yılında kripto para dolandırıcılığı sebebiyle yaşanan kayıplar 14 milyar dolar. Son günlerde de bazı sanal paralarda yüzde 99`a varan değer kayıpları söz konusu yani para erimiş. Zaten bizim piyasamızda keriz silkeleme diye literatüre girmiş bir kavram vardır. Bu resmen bir keriz silkeleme. O yüzden bu tür finansal kurumlarda oyun oynarken, alışveriş yaparken dikkatli olmak gerekiyor” dedi.

Prof. Ekşi, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) tarafından Ankara`da düzenlenen ‘Mevzu Ekonomi: Çözüm Milli Ekonomi Modeli` konulu programda konuştu. Ekşi, kripto para piyasasıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“BU KADAR PARA OLUR DA VURGUN OLMAZ MI?”

“Sanal paraları ortaya çıkaran kişi bile belli değil. Merkezi bir otoritesi yok, arkasında bir devlet gücü yok. On binin üzerinde sanal para var. Hepimiz Bitcoin`i biliyoruz ama Bitcoin`in dışında 10 bin çeşit sanal para var. Bunlar herkes tarafından alınıp satılıyor. Şu anda 3 trilyon dolara yaklaşmış bir işlem hacmi var. Bu kadar para olur da vurgun olmaz mı? Türkiye`de geçen yıl yaşadığımız bir hadise Thodex diye bir kripto para platformu var biliyorsunuz. Burada yaklaşık 2 milyar dolarlık bir para uçtu gitti. Onun dışında Onecoin, Plustoken, Bitconnet, Savings&Trust, Pincoin ve Ifon diye epey bir şirket dolandırıcılık yapmış. 2021 yılında kripto para dolandırıcılığı sebebiyle yaşanan kayıplar 14 milyar dolar.  Son günlerde de bazı sanal paralarda yüzde 99`a varan değer kayıpları söz konusu yani para erimiş. Zaten bizim piyasamızda keriz silkeleme diye literatüre girmiş bir kavram vardır.

“BU RESMEN BİR KERİZ SİLKELEME”

 Bu resmen bir keriz silkeleme. O yüzden bu tür finansal kurumlarda oyun oynarken, alışveriş yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Paradan para kazanmaya yönelik bir eğilim söz konusu, bu bir realite. Siz reel sektörü ikinci plana iterseniz, siz insanların tarımdan, sanayiden, hayvancılıktan, sanayiden elde ettiği parayı önemsemez oraya gereken teşviki vermezseniz insanlar da paralarını götürüp FX piyasaya, sanal paralara veya borsalara yatırıyor. Oralarda işlem yapanların yaş ortalaması 15- 16`ya düşmüş durumda. 300- 500 lira ile bu piyasalara giriliyor.

“DEVLET KRİPTO PARASINI ÇIKARACAK”

Milli Ekonomi Modeli diyor ki, bankalar sıfır faizli sistemle tefecilikten kurtarılıp kendi esas işlevlerine geçmelidir. Diğer taraftan bankalar, para satmak yerine basılan maliyetsiz parayı vatandaşa ulaştırmada köprü görevi görmelidir. Bankacılık sistemi çok acayip kar açıklıyor. Tabi açıklarlar; yüzde 14 ile parayı Merkez Bankası`ndan alıyor, yüzde 28-30 ile size bize satıyor. Şimdi bunlar kalkınmasınlar da ben mi kalkınayım. Milli Ekonomi Modeli`nde gerçek amacına ulaşan bankalar, paranın tekelleşmesinin de önüne geçmek üzere bir fonksiyon icra edecek. Devlet kripto parasını çıkaracak ve bunu devlet-millet ortaklığıyla kullanacak. Bu şekilde kripto paraların spekülasyon veya yatırım amacıyla kullanılmasının önüne geçilecek ve sadece ödeme aracı olarak kullanılacak, değeri kontrol altına alınacak.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA