28 Eylül 2024 Cumartesi

16:23   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKEVI`NI TÜRGEV VE TÜGVA ILE ILIŞKILENDIRMEK BILGI EKSIKLIĞIDIR”   16:12   GAZETECI FARUK ZABCı VEFAT ETTI   15:55   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARı ZEYBEK VE KARABAT`TAN MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NE ZIYARET…   15:10   AKDENIZ’DE DÜNYA TEMIZLIK GÜNÜ KAPSAMıNDA, MAHALLELERDE TEMIZLIK KAMPANYASı BAŞLATıLDı   15:07   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN, MIÇOTAKIS`LE GÖRÜŞMESINDE TÜRK KARASULARı IHLALLERININ GÜNDEME GELDIĞINI SÖYLEDI   14:59   BDDK`NıN KREDI KARTı KARARLARı YENI TARTıŞMALARA YOL AÇTı   14:07   ALI MAHIR BAŞARıR: MEVZUATA UYAN ÖĞRETMENLERIMIZ DEĞIL, ONLARA CEZA KESENLER SORUŞTURULMALıDıR   13:52   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT: "VAR GÜCÜMÜZLE ÇALıŞıYORUZ"   13:25   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıLARıNı AĞıRLADı   11:41   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT: "ERKEN SEÇIMIN KOŞULLARıNı YARATMAK IÇIN TOPLUMU ÖRGÜTLEMEYE IHTIYAÇ VAR"   11:09   KANDILLI RASATHANESI, DENIZ DIBI SISMOMETRELERLE DEPREM VERISI ELDE EDECEK   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN TARıMSAL ÜRETIME DESTEĞI DEVAM EDIYOR   10:09   YANKı BAĞCıOĞLU: ``CUMHURBAŞKANı, GENÇ SUBAYLARıMıZı HEDEF GÖSTERMEK YERINE, ONLARı ÜLKEMIZIN GELECEĞI OLARAK GÖRÜP DESTEKLEMELI``   10:05   İTHAL ILAÇ PROBLEMI ARTıYOR, BEŞ ILAÇTAN BIRI BULUNAMıYOR... ANKARA ECZACı ODASı BAŞKANı ABBASOĞLU: HASTALAR ECZANE ECZANE GEZMEK DURUMUNDA KALıYOR   10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    10:04   CHP LIDERI ÖZEL`DEN “TÜRKEVI” AÇıKLAMASı: “İKTIDARLAR GELIR GIDER, DEĞIŞIR AMA TÜRKIYE`NIN ORADAKI 50 YıLLıK EVI DEĞIŞMEZ”    09:34   ESENYURT KARDEŞ KÜLTÜRLER FESTIVALI`NIN TANıTıMı YAPıLDı… BAŞKAN ÖZER: “ŞIMDI KARDEŞLIK ZAMANı DIYEREK, BIRBIRIMIZI KUCAKLAYALıM”   01:21   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL, NEW-YORK`TA KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR ILE BIR ARAYA GELDI: “KUZEY KıBRıS`ıN HAKLı DAVASı ER YA DA GEÇ HAK ETTIĞI NOKTAYA ULAŞACAK"   17:44   İMAMOĞLU`NDAN HAKKıNDAKI DAVAYLA ILGILI DEĞERLENDIRME   17:44   HÜLYA ŞELLAVCı`Yı KATLEDEN SANıK KAFFAR YEĞIN`E MÜEBBET HAPIS CEZASı VERILDI  
 
     
   

MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBE BAŞKANI KARAKUŞ CANDAN: “SAĞLIK BAKANI`NIN KURUCU OLDUĞU VAKFIN PLANLARINA YARGI DUR DEDİ”


İkiye bölünerek özelleştirilmesi planlanan ve Ankara Medipol Üniversitesi`ne tahsis edilen Ankara Garı Yerleşkesi`yle ilgili plan değişiklikleri, Mimarlar Odası Ankara Şubesi`nin açtığı davayla iptal edildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Çevre Şehircilik Bakanlığı`nın Ankara Tarihi Tren Garı`nı ikiye bölerek özel üniversiteyle birlikte özel hastane yapmak isteyen Sağlık Bakanı`nın kurucu olduğu vakfın planlarına yargı dur dedi. Kamusal alanı özelleştiren, tarihi dokuyu korumayan, ulaşım sorunu yaratacak plan değişikliğinde yargı bir kez daha, ‘Ankara Garı`nda yapılacak tek şey onun korunmasıdır` diyerek planları iptal etti” dedi.

 

Tarih : 7 Haziran 2022 Salı 12:45   Okunma : 435

İkiye bölünerek özelleştirilmesi planlanan ve Ankara Medipol Üniversitesi`ne tahsis edilen Ankara Garı Yerleşkesi`yle ilgili plan değişiklikleri, Mimarlar Odası Ankara Şubesi`nin açtığı davayla iptal edildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Çevre Şehircilik Bakanlığı`nın Ankara Tarihi Tren Garı`nı ikiye bölerek özel üniversiteyle birlikte özel hastane yapmak isteyen Sağlık Bakanı`nın kurucu olduğu vakfın planlarına yargı dur dedi. Kamusal alanı özelleştiren, tarihi dokuyu korumayan, ulaşım sorunu yaratacak plan değişikliğinde yargı bir kez daha, ‘Ankara Garı`nda yapılacak tek şey onun korunmasıdır` diyerek planları iptal etti” dedi.

İkiye bölünerek Ankara Medipol Üniversitesi`ne tahsis edilen Ankara Garı yerleşkesi, plan değişikliğiyle ‘özel üniversite` alanı ilan edilmişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`nın kurucusu olduğu vakfın üniversitesi olan Ankara Medipol Üniversitesi için Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliği ile 1/1000 yapılan plan değişikliğinin iptali için dava açmıştı. Ankara 9. İdare Mahkemesi davayı reddetmişti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ret kararını Ankara Bölge İdare Mahkemesi`ne taşımıştı.

ANKARA BÖLGE İDARE MAHKAMESİ, PLANLARI İPTAL ETTİ

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 9. İdare Mahkemesi`nin ret kararını kaldırarak davayı esastan görüştü ve planları iptal etti. Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

“ANKARA GARI`NDA YAPILACAK TEK ŞEY ONUN KORUNMASIDIR”

“Tarihi ve kamusal alanlarımızın, ayrıcalıklı imar hakları ile protokollerle, koruması gereken yönetenlere verilmesi süreci, peşkeş sürecidir. Çevre Şehircilik Bakanlığı`nın Ankara Tarihi Tren Garı`nı ikiye bölerek özel üniversiteyle birlikte özel hastane yapmak isteyen Sağlık Bakanı`nın kurucu olduğu vakfın planlarına yargı dur dedi. Kamusal alanı özelleştiren, tarihi dokuyu korumayan, ulaşım sorunu yaratacak plan değişikliğinde yargı bir kez daha, ‘Ankara Garı`nda yapılacak tek şey onun korunmasıdır` diyerek planları iptal etti.

“ANKARA GARI`NIN KAMUSAL ÖZELLİKLERİ DEVAM ETMEKTEDİR, ÖZELLEŞTİRİLEMEZ.”

Mahkemenin iptal gerekçesinde yer alan altı çizilen konular takdire şayandır. Kararda dava konusu planlama alanının, Ankara Garı kompleksi içinde bulunan tarihi öneme sahip yapıların bulunduğu bir bölge olduğu vurgulanmış, Ankara TCDD Gar yerleşkesi bütüncül olarak Ankara için tarihsel niteliğe haiz bir alan özelliği taşıdığı, dolayısıyla bu bölgenin planlamaya konu edilebilmesinin, söz konusu niteliği ve özelliği dikkate alınarak, ancak bu tarihi dokunun korunması amacına yönelik olarak mümkün olabileceğinin altı çizilmiştir. Bu özgün değerini göz ardı ederek yeni tren istasyonun hizmete açılması, alanda planlama yapılmasına tek başına gerekçe oluşturamaz. Gar binası içerisinde tescilli yapılarda müze, sergi salonu gibi kullanımlara yer verilerek, tüm Ankara halkına hizmet edecek kamusal özellikleri devam etmektedir.

“SAĞLIKLI KENTLEŞME MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”

Ankara kentine kentleşme politikalarına aykırı şekilde yapılan şehir hastaneleri, EGO hangarları yıkılarak yerine yapılan Merkez Ankara Projesi ve Yeni Tren İstasyonu`nun yarattığı ulaşım sorunlarını bir bütün olarak ele alan kararda, özel üniversite alanının ve sağlık kompleksinin getireceği sorunlar, analizlerin yetersizliği, ihtiyaçların somut ve nesnel olmadığı, alanda planlama ile gelen yeni kullanımın yapılaşma yoğunluğu ile alanın tarihsel değerini kaybettireceği, tarihi yapıların nasıl korunacağına dair araştırmaların ve incelemelerin yerine getirilmediği, planlama alanın bölgeye getireceği sorunların yeterince analiz edilmediği uzun uzun anlatılarak, yargı özetle bu işi bilmiyorsunuz. Bu kararda bir kez daha Ankara kentine planlama süreçleri ile yapılan ihanetler, liyakatsizlik, iş bilmezlik, kamusal olanın peşkeş çekilmesi, bilim ve teknik bilmezlik, Cumhuriyet değerlerine düşmanlık ortaya çıkmıştır. Cumhuriyet değerlerini ve kamusal mekanları korumaya, bilimin rehberliğinde sağlıklı kentleşme mücadelemize devam edeceğiz.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA