27 Haziran 2024 Perşembe

22:26   SAĞLıK BAKANLıĞı, TBMM İNSAN HAKLARıNı İNCELEME KOMISYONU`NDA SUNUM YAPTı, IKTIDAR VE MUHALEFET MILLETVEKILLERI ARASıNDA `TUTUKLU-TUTSAK` TARTıŞMASı YAŞANDı   22:21   CENGIZ ÇANDAR`DAN IKTIDARA YANGıN TEPKISI: ``CUMHURBAŞKANı `ANıZ` DEMIŞ BITIRMIŞ OLAYı, ADLI MAKAMLAR NEYIN TAHKIKATıNı YAPACAKLAR``   22:16   DP`LI SALIH UZUN: "ALI ERBAŞ VE YUSUF TEKIN VARKEN TÜRKIYE`DE ATEIZM DERNEĞINE IHTIYAÇ YOK"   21:15   2024 AVRUPA ŞAMPIYONASı`NDA ROMANYA VE BELÇIKA SON 16 TURUNDA   21:14   KRIPTO DÜZENLEMESI TBMM GENEL KURULU`NDA KABUL EDILDI   20:46   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASıNDA KARAR DURUŞMASı SANıK AVUKATLARıNıN GELMEMESI NEDENIYLE 1 TEMMUZ`A ERTELENDI   20:23   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, TBMM BAŞKANVEKILI GÜLIZAR BIÇER KARACA`Yı TEDAVI GÖRDÜĞÜ HASTANEDE ZIYARET ETTI   20:20   ÖĞRETMENLIK MESLEĞI KANUN TEKLIFI: MÜFETTIŞLERCE YETERSIZ BULUNAN ÖĞRETMENLER, ADAY ÖĞRETMENLER VE YÖNETICI ADAYLARı MILLI EĞITIM AKADEMISI`NDE EĞITIME ALıNACAK   19:29   TİP GENEL BAŞKANı ERKAN BAŞ: "ASGARI ÜCRETE TEMMUZDA ARA ZAM YAPıLMASı BIR ZORUNLULUKTUR"   18:19   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASı... MEHTAP SAKINCI`DEN MAHKEME HEYETINE: "VERECEĞINIZ KARAR ÖLÜRKEN EN AZıNDAN IÇINIZI RAHATLATACAK BIR KARAR OLSUN"   17:53   ÇANAKKALE AYVACıK`TA ORMAN YANGıNı   17:45   DEM PARTI`DEN KAYYıM UYGULAMASıNıN KALDıRıLMASı VE YERINE KAYYıM ATANAN BELEDIYE BAŞKANLARıNıN GÖREVE IADESI IÇIN KANUN TEKLIFI   17:37   SAADET PARTISI`NIN 30 HAZIRAN`DA YAPACAĞı OLAĞANÜSTÜ KONGREYI IPTAL ETTI... KONGRE OLAĞAN TARIHINDE YAPıLACAK   17:30   SUAT ÖZÇAĞDAŞ`TAN YUSUF TEKIN`E: “GEÇICI KORUMA STATÜSÜNDEKI KAÇ ÖĞRENCIYE OKULA GELMEDIKLERI HALDE NOT VERILMIŞ VE KARNE DÜZENLENMIŞTIR”   17:24   ZELIHA AKSAZ ŞAHBAZ: “DOĞU VE GÜNEYDOĞU`DAKI ILLERDE BIN KIŞIYE DÜŞEN HEKIM SAYıSı BIR”   16:57   SEVDA ERDAN KıLıÇ`TAN `KONAK BİLSEM` AÇıKLAMASı: "BIR OKULUN SADECE ÜÇÜNCÜ KATıNA HAPSETMEK AKP`NIN BILIM VE SANAT DÜŞMANLıĞıNıN YANSıMASıDıR"   16:49   TARSUS SU PARKı YOĞUN İLGIYLE YAZ SEZONUNU AÇTı   16:28   ÖMER FETHI GÜRER: “ASGARI ÜCRET MUTLAK SURETTE ARTTıRıLMALı”   15:58   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`I ZIYARET ETTI    15:22   TBMM`DE MILLETVEKILLERI ŞANLıURFA`DA YAŞANAN ELEKTRIK KESINTILERINI PROTESTO ETTI  
 
     
   

ÖMER FETHİ GÜRER`DEN "YAPAY ET ARAŞTIRMALARI TAKİP EDİLİYOR" DİYEN BAKAN KİRİŞCİ`YE: “LABORATUVARDA ÜRETİLEN ETE MUHTAÇ OLMAMAMIZ İÇİN BESİCİLER DESTEKLENMELİ"


Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer`in “Ülkemizde yapay etle ilgili bir çalışma var mıdır” sorusuna “yapay etle ilgili araştırmaların yapıldığı, yapay et teknolojisiyle ilgili gelişme ve araştırmaların takip edildiği” yanıtını verdi. Gürer, “Laboratuvarda üretilen ete muhtaç olmamamız için besicilerimizin, süt inekçiliği yapanlarımızın desteklenmesi gerekiyor. Ülkemizde küçükbaş, büyükbaş hayvan varlığımız doğru biçimde planlanırsa Türkiye ileride ‘yapay et`, ‘kültür et` gibi tanımlanan etlere muhtaç duruma düşmez” dedi.

 

Tarih : 1 Ağustos 2022 Pazartesi 12:35   Okunma : 436

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer`in “Ülkemizde yapay etle ilgili bir çalışma var mıdır” sorusuna “yapay etle ilgili araştırmaların yapıldığı, yapay et teknolojisiyle ilgili gelişme ve araştırmaların takip edildiği” yanıtını verdi. Gürer, “Laboratuvarda üretilen ete muhtaç olmamamız için besicilerimizin, süt inekçiliği yapanlarımızın desteklenmesi gerekiyor. Ülkemizde küçükbaş, büyükbaş hayvan varlığımız doğru biçimde planlanırsa Türkiye ileride ‘yapay et`, ‘kültür et` gibi tanımlanan etlere muhtaç duruma düşmez” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yapay et konusunu TBMM gündemine taşımış; Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci`nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı`na soru önergesi vermişti. Kirişci`nin soru önergesine verdiği yanıtla ilgili açıklama yapan Gürer, şunları söyledi:

“BİR MİLYARA YAKIN İNSAN AÇLIKLA MÜCADELE EDİYOR, 120 MİLYONU ÇOCUK”

“Gıdayla ilgili sorunlar giderek artıyor. Bir milyara yakın insan açlıkla mücadele ediyor, bunun da 120 milyonu çocuk. Bu nedenle bilim insanları laboratuvar ortamında ürünler üreterek bu açığı gidermeye çalışıyorlar. 1970`lerde başlayan genetiği değiştirilmiş organizmalarla yani GDO`lu ürünlerle bu sorunun aşılabileceği düşünüldü. Ancak süreç içerisinde bilim insanlarının bir bölümü GDO`lu ürünlerin insan sağlığına zararlı olduğu yönünde görüşler belirttiler. Ülkemizde GDO`lu ürünlerin gıdada tüketimi yasak. Ancak 36 çeşit yemde ithal ürün olarak GDO`lu yem getiriliyor hayvanların tüketimine veriliyor. Tavuk, küçükbaş, büyükbaş hayvan yemi olarak bu yemler ülkemizde tüketiliyor. Bunların olumlu ya da olumsuzluğuna yönelik bilimsel bir makale ya da araştırma yok. Gönderilen ürünlerin raporları üzerinden ürünler ülkemize kabul ediliyor.

“YAPAY ETİN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ DE BİLİM İNSANLARI TARAFINDAN TARTIŞILMAYA BAŞLANDI”

Son günlerde yapay et yani kültür eti, laboratuvar da üretilen bu et tartışılan konular arasına girdi. Keçi, sığır, dana, tavuk gibi hayvanlardan alınan numunelerden elde edilen kök hücrelerin aminoasit, glukoz, vitamin ve minerallerden oluşan bir çözeltiyle karıştırılarak meydana gelen bu karışımlar laboratuvar ortamında yapay bir ete dönüştürülmekte. Hayvanlardan alınan numunelerde laboratuvar ortamında yapılan kültür eti olarak bilinen bu çözeltilerin insan sağlığı üzerindeki etkileri de bilim insanları tarafından tartışılmaya başlandı.

“BAKANLIK, YAPAY ET KONUSUNUN TAKİP EDİLDİĞİNİ İFADE ETTİ”

Ülkemizde durumun ne olduğunu Tarım ve Orman Bakanlığı`na verdiğim bir yazılı soru önergesiyle gündeme taşıdım. Bakanlık vermiş olduğu yanıtta: Dünya artan nüfus ve azalan kaynaklar nedeniyle bir süredir alternatif protein kaynakları üzerinde çalışılmakta olduğu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre hücresel kökenli et üretiminin 2030 yılında toplam et üretiminin yüzde 10`unu karşılayacağının öngörüldüğünü belirtti. Yapay et konusunun son zamanlarda araştırma konusu olduğu, bakanlığın bu konuyu takip ettiği ve faaliyetleri yürüten bölümlerde araştırmaların devam ettiğini ifade etti.

“HAYVANCILIK SON YILLARDA ARTAN YEM FİYATLARIYLA CİDDİ ANLAMDA RİSK ALTINDA”

Ülkemizde hayvancılık son yıllarda artan yem fiyatlarıyla ciddi anlamda risk altında. Hayvan hastalıkları, buzağı ölümleri, damızlık, gebe ve süt ineklerinin kesime gitmesi nedeniyle ülkemizde de hayvan sayısında düşmeler meydana geliyor. Mera alanları yarı yarıya daraldı. Kırsalda küçük aile tipi işletmeler de hayvancılık yapanların sayısı giderek azalıyor. Önümüzdeki süreçte ithal hayvanla açık giderilmeye çalışılsa da nüfus artışına paralel olarak ülkemizde de et açığının oluşması olası.

 “GIDA ERİŞİMİNDE OLUŞAN SORUNLAR NEDENİYLE GELECEKTE YAPAY ET GÜNDEME GELEBİLİR”

Laboratuvarda üretilen ete muhtaç olmamamız için besicilerimizin, süt inekçiliği yapanlarımızın desteklenmesi gerekiyor. Yemden başlayarak mutlak suretle hayvancılığa sorun yaratan her konunun üzerine gidilmeli ve çözüm üretilmelidir. Ülkemizde küçükbaş, büyükbaş hayvan varlığımız doğru biçimde planlanırsa Türkiye ileride ‘yapay et`, ‘kültür et` gibi tanımlanan etlere muhtaç duruma düşmez. İlerleyen süreçte ithal hayvan bulmakta da sorun yaşanacağı için yapay etin ülkemiz için gündeme girme olasılığı var. Her ne kadar Diyanet İşleri bu konuda olumsuz görüş belirtse de gıda erişiminde oluşan sorunlar nedeniyle gelecekte yapay etin gündeme gelmesi olabilir. Bunun için bugünden hayvan varlığımız korunmalıdır. Ülke coğrafyasının gerek mera alanlarının ıslahı gerek hayvancılık yapanların desteklenmesiyle ilerleyen aşamada da bugünkü gibi hayvan varlıklarının etinin tüketilmesi devam ettirilebilir. Yapılması gereken kırsalda küçük aile tipi işletmelerin desteklenerek hayvancılığımızın gelişmesinin önünü açmaktır.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA