Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, “ÖSYM`nin açıkladığı kontenjan sayısına göre, 3 gençten sadece 1`i üniversiteye yerleşecek. Geride kalan 2 milyon genç olağan gündelik yaşamı sürdürmek zorunda kalacaklar” dedi.
Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Nejla Kurul, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), üniversite harçları, Kredi Yurtlar Kurumu`nun (KYK) ücretlerine yapılan zamları değerlendirdi. Kurul, ANKA Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada şunları söyledi:
3 GENÇTEN 1`İ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞECEK: Üniversite öğrencileri bugün zam, harç, KYK borcu ve işsizlik kıskacı altındadır. Üniversite öğrencileri 2021-2022 yılı eğitim ve öğretim yılı pek çok sorunla tamamlandı. Mezunlarla birlikte 8 milyon 297 bin öğrenci tatile girdi. Öte yandan 3 milyon öğrenci heyecan ve umutla YKS`ye girdi. Ancak sınavı geçerli sayılanlar bunlar. ÖSYM`nin birkaç gün önce açıkladığı kontenjan sayısına göre; 3 gençten sadece 1`i üniversiteye yerleşecek. Geride kalan 2 milyon genç olağan gündelik yaşamı sürdürmek zorunda kalacaklar.
BAKAN VARANK`IN SIĞ AÇIKLAMASI: Şimdilerde sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank, ‘Üniversiteye başlarken ilk düşünceniz istihdam edilmek olmasın` diyor. Nasıl olmasın? Bu sığ açıklama siyasal iktidarın işsizliği çözmek için herhangi bir çabasının olmayacağını göstermektedir.
HER 10 GENÇTEN 4`Ü İŞSİZ: DİSK Genel İş Sendikası`nın Türkiye`de genç istihdam raporunda, üniversite mezunu her 10 gençten 4`ünün işsiz olduğu ortaya çıkıyor. Yükseköğretimi bitiren gençlerde işsizlik oranı yüzde 35,1, okuma yazma bilmeyen gençlerde yüzde 42,9, en düşük işsizlik oranı ise 19.6 ile ortaokul ve dengi gençlerindedir. Cumhurbaşkanı`nın katkı paylarına yaptığı zamlar yüzde 36`lara ulaşmaktadır. Siyasal iktidarın yükseköğretimin fiyatlanmasında en büyük bedeli ödeyen iki grup bulunmaktadır. Bunlardan birincisi uzaktan eğitim öğrencileri, ikincisi ikinci öğretime devam eden öğrencilerdir.
DEVLET BİR ELİYLE VERDİĞİNİ AVUÇLA ALIYOR: KYK borçları üniversite mezunlarını icralık yapmaktadır. Basına yansıyan haberlere göre Kredi Yurtlar Kurumu`ndan öğrenim kredisi alan ve borçlarını ödeyemeyen öğrenci sayısı 5,5 milyon dolayındadır. İcralık olanlarda 400 bindir. ‘Faizler silindi` denilse dahi bugün gençlerin ciddi bir biçimde ana parayı borç olarak ödeme sorunuyla karşı karşıyadır. Bu da yeterli gelmemeli ki, KYK yurtlarına yüzde 80 oranında zam yapılmıştır. 800 TL`ye kadar çıkan yurt fiyatı karşısında KYK yurdunda kalan bir öğrenci aldığı kredi ya da bursu adeta yurt ücreti olarak geri ödemektedir. Devlet bir eliyle verdiğini avuçla almaktadır.