21 Eylül 2024 Cumartesi

16:37   FERNAS MADEN IŞÇILERININ DIRENIŞI DEVAM EDIYOR...   16:17   TOROSLAR BELEDIYESI OKUL KANTINLERINI DENETLEDI   15:55   DİSK, `GELIRDE, VERGIDE, ÜLKEDE ADALET` TALEBIYLE BÖLGESEL MITINGIN IKINCISINI İZMIR`DE YAPTı...   15:24   EĞITIM-SEN MERSIN ŞUBESI: "OKULLARıMıZıN EN TEMEL IHTIYACı OLAN TEMIZLIK VE HIJYEN KONUSU DAHI TASARRUF TEDBIRLERIYLE KıSıTLANıYOR"   15:16   DEPREMDE 19 KIŞIYE MEZAR OLAN FAZILET APARTMANı`NıN FIRARI SANıKLARı AKıN VE FERIHAN YAĞCı, NOTERE GITMIŞ....   14:04   AKDENIZ BELEDIYESI BARıŞ VE KÜLTÜR FESTIVALI BAŞLıYOR   13:16   CHP, TAŞıMALı EĞITIM YÖNETMELIĞINE KARŞı DAVA AÇTı...    11:24   DEPREMDE 63 KIŞININ ÖLDÜĞÜ TUTAR YAPıSı SITESI DAVASıNDA YENI GELIŞME: İNŞAAT MÜHENDISI CÜNEYT AKKAYA`YA TUTUKLAMA KARARı   11:18   AKP`LI ŞAVŞAT BELEDIYESI`NIN 31 IŞÇININ SÖZLEŞMESINI YENILEMEMESINE YÖNELIK TEPKILER SÜRÜYOR... UĞUR BAYRAKTUTAN: "EKMEĞINI EVE GÖTÜREN IŞÇIYLE UĞRAŞıLıR Mı?"   11:11   GÜLCAN KıŞ:`` İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMı, OKULLARDA CIDDI BIR HIJYEN KRIZINE YOL AÇACAK``   11:10   YENIŞEHIR BELEDIYESI`NDEN BISIKLETLI YAŞAMA DESTEK    11:05   NARIN GÜRAN CINAYETI... NARIN`IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ KÖYDEKI ÇOCUKLARıN PSIKOLOJIK DURUMUNA ILIŞKIN ÖN RAPOR HAZıRLANDı   10:56   VOLKAN DEMIR: "İSRAIL`E TICARETI ENGELLEMEK YERINE FIRMALARıN FARKLı YÖNTEMLER KULLANMASıNı GÖRMEZDEN GELDILER"   10:54   GÖKHAN GÜNAYDıN, AKP KILIS GENÇLIK KOLLARı BAŞKANı MUSA KARA`NıN KILIS VALILIĞI`NE ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ OLARAK ATANMASıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   10:27   AK PARTILI MÜTEAHHIT MEHMET ÖZKAN`ıN TAHLIYE EDILDIĞI DAVADA YENI BILIRKIŞI RAPORU: ``YıKıM DEPREMIN BÜYÜKLÜĞÜYLE AÇıKLANAMAZ``   10:12   VAN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ZEYDAN: "DSİ`NIN BU IHMALI, BU DUYARSıZLıĞı KABUL EDILEMEZ"   10:02   DEPREMDE 56 KIŞIYE MEZAR OLAN NILÜFER APARTMANı DAVASıNDA HATAY VALILIĞI`NIN KAMU GÖREVLILERINE SORUŞTURMA IZNI VERILMEMESINE ILIŞKIN KARARıNA ITIRAZ EDILDI   09:59   ESENYURT BELEDIYE BAŞKANı ÖZER`DEN HAYıRSEVERLERE ÇAĞRı: "KÜÇÜK ÇıNAR`ıN HAYATA TUTUNMASıNA DESTEK OLUN"   09:54   DEPREMDE 80 KIŞININ ÖLDÜĞÜ YUKARı ŞEHIR KOOPERATIF EVLERI DAVASı... AILELERDEN, AK PARTILI MÜTEAHHIT VE DIĞER SANıKLARıN TUTUKLANMASı IÇIN ÇAĞRı   09:51   ERZURUM`DA ``ŞÜPHELI`` KADıN ÖLÜMÜ… ``İNTIHAR`` ETTIĞI IDDIA EDILEN DILAN YıLDıRıM`ıN ANNESI: ``KıZıM DA BIR `NARIN` OLMUŞTUR, KıZıMA NE OLDU?``  
 
     
   

ADANALI PAMUK ÜRETİCİSİ: PAMUK FİYATININ EN AZ 25 LİRA OLMASI GEREKİYOR. ALTINDA KALIRSA ARTIK EKMEYİZ


CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Çukurova`daki bir pamuk tarlasında üreticilerin sorunlarını dinledi. Pamuk üreticisi Niyazi Sevinç, “Mazot ve ilaç gibi tüm maliyetler çok arttı. Pamuk fiyatının en az 25 lira olması gerekiyor. Üretime devam etmek için bu fiyatın olması zorunlu. Altında kalırsa artık ekmeyiz” dedi. Barut da AKP iktidarına, “Acilen pamuk fiyatını 25 lira olarak açıklayın. Pamukta destekleme primini ise bir kilogramda 1,5 liraya yükseltip bunu da peşin ödeyin” çağrısı yaptı.

 

Tarih : 8 Eylül 2022 Perşembe 11:42   Okunma : 440

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Çukurova`daki bir pamuk tarlasında üreticilerin sorunlarını dinledi. Pamuk üreticisi Niyazi Sevinç, “Mazot ve ilaç gibi tüm maliyetler çok arttı. Pamuk fiyatının en az 25 lira olması gerekiyor. Üretime devam etmek için bu fiyatın olması zorunlu. Altında kalırsa artık ekmeyiz” dedi. Barut da AKP iktidarına, “Acilen pamuk fiyatını 25 lira olarak açıklayın. Pamukta destekleme primini ise bir kilogramda 1,5 liraya yükseltip bunu da peşin ödeyin” çağrısı yaptı.

Ayhan Barut, Adana`daki Karataş Ovası`nda pamuk hasadına başlayan üreticileri tarlada ziyaret etti. Çukurova`nın bir zamanlar `beyaz altın ` olarak bilinen pamukla anıldığını anımsatan Barut, "Çiftçimiz ve tarım desteklenmediği, maliyetlerde sürekli arttığı için ürettiğinden kazanamayan çiftçimiz tarımdan uzaklaşıyor. Pamukta da durum aynı. Bölgemizde pamuk hasadı başladı ama taban fiyat hâlâ belirsiz. Çiftçi, hasat sevinci yaşamak yerine kara kara düşünüyor" diye konuştu. Barut, şunları söyledi:

“GEÇEN YILDAN BU YANA MAZOTTAN TOHUMA TÜM GİRDİLER 3-4 KAT ARTTI”

"Pamuk, çok stratejik bir ürün. Yem, yağ, tekstil ve konfeksiyon sanayisi gibi 30`dan fazla iş kolunun ana ham maddesidir pamuk. Pamukta ithalat yapıyoruz. Çiftçi, kazanamadığı için pamuk üretemez hale geldi. Geçen yıldan bu yana mazottan tohuma tüm girdiler 3-4 kat arttı. Pamukta hasat başladı ama henüz taban fiyatı yok. Bir kilogram kütlü pamuğun maliyetini 20 lira olarak hesapladık. Üreticinin eline en az 25 lira geçmelidir. Aşağısındaki fiyat üreticiyi kurtarmaz ve önümüzdeki yıllarda pamuk ekimi tehlikeye girer.

“ACİLEN PAMUK FİYATINI 25 LİRA OLARAK AÇIKLAYIN”

Sadece geçtiğimiz yıl, yani 2021 yılında 1,7 milyar dolar, pamuk ithalatına harcandı. AKP iktidarı döneminde ise 25 milyar dolar, pamuk ithalatına harcandı. Gelin, bu parayı yabancı çiftçiye değil kendi çiftçimize verip pamuk üretimini artıralım. 1990`lı yıllarda 750 bin hektarın üzerinde pamuk ekimi yapılırken bugünlerde 400-450 bin hektara kadar geriledi. Bu yanlış politikalar devam ederse ihtiyacımız olan ve stratejik ürün olan pamuk üretimi tarihe karışacak. Acilen pamuk fiyatını 25 lira olarak açıklayın. Pamukta destekleme primini ise bir kilogramda 1,5 liraya yükseltip bunu da peşin ödeyin. Aksi takdirde pamuğu, eskiden olduğu gibi artık Türk filmlerinde görürsünüz. Çiftçiyi ve tarımı destekleyin."

“PAMUK FİYATININ EN AZ 25 LİRA OLMASI GEREKİYOR. ALTINDA KALIRSA ARTIK EKMEYİZ”

Maliyetlerden dert yanarak pamuk taban fiyatının açıklanmasını isteyen çiftçi Süleyman Yüce de "Pamuk gözde ürünümüz ama gittikçe pamuk tarlaları azalıyor. Çünkü sürekli maliyet artıyor, fiyatlara yetişemiyoruz. Hasat yapacağız ama taban fiyatı yok daha. Ne yapacağız, kaça satacağız, ürünü nereye dökeceğiz bilmiyoruz" dedi.

Pamuk hasadına başlayan üreticinin mutsuz olduğunu ifade eden çiftçi Niyazi Sevinç ise "Pamuk, çok maliyetli bir ürün. Mazot ve ilaç gibi tüm maliyetler çok arttı. Pamuk fiyatının en az 25 lira olması gerekiyor. Üretime devam etmek için bu fiyatın olması zorunlu. Altında kalırsa artık ekmeyiz” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA