ENES CAN ÖZMEN
Niğdeli süt üreticisi Mustafa Kızıltan, “Süte verilen zam yetersiz. Süt savaşları başladı. Büyük firmalar bir şekilde döndürüyor kendilerini, ama küçük işletmeler ayakta duramıyor” dedi.
CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem`in ziyaret ettiği Niğdeli süt üreticisi Mustafa Kızıltan, “süt savaşları başladı” dedi. Kızıltan, şunları söyledi:
“Şu anda ciddi şekilde bir süt azalması var. Biz tankerimizi günlük doldurabiliyorduk. Şimdi iki günde bir zor dolduruyoruz. İnsanlar hayvanlarını satıyorlar, buna verecek çok örneğimiz var. Fiyatla alakalı belirsizlik var ortada. Birçok insan hayvancılığı bıraktı.
Bununla birlikte et fiyatları düştü, dişi hayvan kesiminden dolayı. Konseyin açıklamış olduğu fiyat var. O fiyata istinaden fiyatta bir kıpırdadığı için et fiyatlarında iki üç lira gibi kesimlerde yükselme oldu. Zaten beklenti de buydu: İnek kesimi durur, besi materyalinin fiyatı artardı. Şu an öyle bir gözlem var ama süt savaşları başladı diyebilirim.
"SÜT ÜRETİCİLERİ ENFLASYON ENDEKSLİ FİYATLARIN ARTMASINI BEKLİYOR"
Süt toptancısı Mustafa Kızıltan halkın enflasyon endeksli süt fiyatının da artmasını beklediğini ifade ederek şunları söyledi:
"Halk şunu bekliyor hayvancılıkla uğraşan insanlar şunu temenni ediyor enflasyona endeksli olarak süt fiyatlarının belli oranda artmasını. Bunun karşılığında veteriner giderleri artıyor, yem giderleri artıyor, kaba yem giderleri artıyor, elektrik giderleri artıyor, işçilik giderleri artıyor ama süt artmıyor maalesef. İnsanlar da bunu gördüğü için ekside eksi bakiyede kalıyor zarar ediyor ve hayvancılığı bırakıyorlar. Yani insan önünü görürse hayvancılığına devam eder ama önünü görmediği için her ay enflasyon tavanda süte 6 ayda konserin toplanması lazım zam gelmesi lazım ama maalesef 6 ayda bir de toplanılmıyor.
``KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ ÜRETİCİLER CİDDİ ANLAMDA ZARAR EDİYOR”
Yeterli değil kesinlikle zaten o fiyatlara sütte bulamıyoruz insanlar vermiyor, veremiyor o fiyatlara da zarar ediyor. Nasıl olacak bilmiyoruz. Dediğimiz gibi süt savaşları başladı. İstikrar yok herkes kafasına göre fiyat belirliyor. Özellikle küçük üretici özellikle orta üreticiler bu anlamda çok büyük zararlar ediyor. Büyükler bir türlü işini çekiyor desteklerden faydalanıyor ama küçük üretici bitik durumda. Nihai tüketiciye yansıyacak alım gücü düştüğü zamanda tüketim bitecek. Bir de süt tozu ihracatının kapatılması durumu var. Onun da çok etkisi oldu fabrikalar şu an çok süt talep etmiyorlar. Depoları dolu fabrikacılarla da görüşüyoruz her alanda olduğumuz için. Fabrikacı arkadaşlarla görüştüğümüz zaman onlarda ihracatın durduğunu ve depolarının mal dolduğunu söylüyorlar."