4 Nisan 2025 Cuma

13:30   İMAMOĞLU`NDAN KURULTAY DELEGELERINE MEKTUP: "PARTIMIZ MUHAKKAK BAŞARACAKTıR"   11:57   HASTANEYE SEVKEDILEN İBB GENEL SEKRETERI MAHIR POLAT`ıN AVUKATı ERKAM ERDEM "RAPOR ALıNMASı MAKSADıYLA BIR SEVKIN SÖZ KONUSU OLDUĞUNU ANLıYORUZ"   11:06   EKREM İMAMOĞLU: "HAKTAN VE HUKUKTAN NASIBINI ALMAMıŞ BIR AVUÇ INSANıN BU ÜLKEYE YAŞATTıĞı ZULMÜ ARTıK DURDURMAMıZ GEREKIYOR"   09:42   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, SıFıR ATıK PROJELERIYLE ÇEVRE DOSTU BIR ŞEHIR HEDEFLIYOR   09:37   TARSUS BELEDIYESI, NISAN AYı MECLIS TOPLANTıSıNı GERÇEKLEŞTIRDI   14:59   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ: BELEDIYENIN ARAÇLARıNı REHINDEN KURTARDıK   14:44   CHP`NIN OLAĞANÜSTÜ KURULTAYıNDA, “BIRLIK BERABERLIK” MESAJı VERILECEK   13:52   MUSTAFA SARıGÜL, SILIVRI`DE ZIYARET ETTIĞI İMAMOĞLU`NUN KURULTAY MESAJıNı PAYLAŞTı   13:37   KEMAL KıLıÇDAROĞLU: “KURULTAYDA ADAY DEĞILIM”   12:43   BOYKOT ÇAĞRıSı SORUŞTURMASıNDA DOKTOR ENES ÖZEL DE GÖZALTıNA ALıNDı   11:52   CHP`LI GÜLCAN KıŞ: "EMEKÇININ, ASGARI ÜCRETLININ, EMEKLININ SOFRASı KÜÇÜLÜRKEN SARAYLARıN ISRAFı SÜRÜYOR"   11:46   CHP`LI BULUT`TAN OYUNCU ÜZÜMOĞLU`NUN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI: "BIR TARAFTAN ATATÜRK`ÜN KURDUĞU ANADOLU AJANSı`NA BOY BOY `BOYKOT ETKISIZ` HABERLERI YAPTıRANLAR, DIĞER TARAFTAN YARGı SOPASıYLA HALKA GÖZDAĞı VERMEYE ÇALıŞıYOR"   11:23   CHP`LI ASU KAYA`DAN SILIVRI`YE ZIYARET: "GENÇLERIN BIR AN EVVEL SERBEST BıRAKıLMASı GEREKIYOR"   11:05   CHP`LI BAŞARıR`DAN OYUNCU ÜZÜMOĞLU`NUN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI: "SINDIREMEYECEKSINIZ, SUSTURAMAYACAKSıNıZ"   11:05   CHP`LI GÜRER: “TÜRKIYE`NIN AVRUPA STANDARTLARı ORTALAMALARıNDA BUZAĞı ÖLÜMLERINI VE HAYVAN HASTALıKLARıNı ÖNLEMESI HALINDE HAYVAN VE ET AÇıĞı SONA ERECEK”   10:58   İSRAIL, TÜRKIYE`NIN KONTROLÜNÜ ALMAYı PLANLADıĞı IDDIA EDILEN SURIYE`DEKI ÜSSÜ BOMBALADı   10:49   BOYKOT ÇAĞRıSı SORUŞTURMASıNDA OYUNCU CEM YIĞIT ÜZÜMOĞLU DA GÖZALTıNA ALıNDı   10:48   ÖZGÜR ÖZEL`DEN X TÜRKIYE`YE ÇAĞRı: "ERIŞIM ENGELI TALEPLERINI UYGULARSANıZ BU MILLET SIZE NE YAPAR IYI DÜŞÜNÜN"   10:24   CHP`LI BAKıRLıOĞLU`NDAN BAKAN BOLAT`A "AZGıN AZıNLıK" TEPKISI: "GERÇEK AZGıN AZıNLıK, BÜTÜN KAMU IHALELERINDE KARŞıMıZA ÇıKıYOR"   10:04   TÜİK: MART AYı ENFLASYONU YÜZDE 2,46, YıLLıK ENFLASYON YÜZDE 38,10 OLDU  
 
     
   

TZOB GENEL BAŞKANI ŞEMSİ BAYRAKTAR: GEÇEN YIL 828 MİLYON İNSAN YETERSİZ BESLENDİ VE AÇLIK YAŞADI


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 16 Ekim Dünya Gıda Günü`nde, “FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) verilerine göre, 2021 yılında 828 milyon insan yetersiz beslenmiş ve açlık yaşamıştır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30`u, orta veya ciddi düzeyde gıda güvensizliği yaşamıştır” açıklaması yaptı.

 

Tarih : 16 Ekim 2022 Pazar 11:19   Okunma : 451

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 16 Ekim Dünya Gıda Günü`nde, “FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) verilerine göre, 2021 yılında 828 milyon insan yetersiz beslenmiş ve açlık yaşamıştır. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30`u, orta veya ciddi düzeyde gıda güvensizliği yaşamıştır” açıklaması yaptı.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bugün yaptığı açıklamada, FAO`nun kuruluş yıl dönümü olan 16 Ekim`in her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlandığını anımsattı. Bayraktar, şunları söyledi:

“Bu yıl Dünya Gıda Günü, her yerde her insanın düzenli olarak ve yeteri kadar besleyici gıdaya erişmesini sağlamak gerektiği vurgusuyla, ‘geride kimseyi bırakma` temasıyla kutlanıyor. 150 ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü, dünya çapında açlık çeken insanlarla ilgili farkındalığı artırarak açlığa son vermeye yönelik çalışmaları hızlandırmayı, herkes için gıda güvenliğini ve sağlıklı beslenmeyi teşvik etmeyi amaçlıyor.

FAO verilerine göre, 2021 yılında 828 milyon insan yetersiz beslenmiş ve açlık yaşamıştır. Yine 2021`de dünyada yaklaşık 2,3 milyar insan, yani dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30`u, orta veya ciddi düzeyde gıda güvensizliği yaşamıştır. FAO`nun gıda üretimine ilişkin raporunda, dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyan ülke sayısının 45`e yükseldiği belirtiliyor. 

FAO`nun açıkladığı Dünya Gıda Endeksi verilerine göre, aylık bazda son dönemde azalma söz konusu olsa da uluslararası piyasalarda özellikle doğal gaz ve petrol gibi ham madde ve tarım ürünleri fiyatlarının artabileceği görülüyor.

“ÜRETİCİ FİYATLARINI VE İHRACATI BASKILAYARAK GIDA ENFLASYONUNU DÜŞÜREMEYİZ”

Ürün fiyatlarını baskılayarak enflasyonu düşüremeyiz. Üretici fiyatlarını baskılama, yanlış bir politika aracı seçimidir. Son aylarda, gıda enflasyonuna sebep olan en önemli etkenlerden birisi olarak tarım üretici fiyat endeksinde aşırı artışlar ön plana çıkıyor. Diğer yandan, tarım ve gıda ürünleri fiyatlarındaki artışlar doğrudan üreticiye yansımıyor. Artan fiyatlar, üretici ile tüketici arasındaki fiyat makasının açılmasına sebep oluyor.

“DÜNYADA ÜRETİLEN GIDANIN ÜÇTE BİRİ İSRAF EDİLİYOR VEYA KAYBOLUYOR”

Gıdaya ulaşmanın, açlığı yok etmenin oldukça önemli olduğu günümüzde, gıda israfına son vermek gerekiyor. Birleşmiş Miletler Çevre Programı (UNEP) tarafından hazırlanan Gıda İsrafı Endeksi Raporu`na göre, dünyada üretilen gıdanın üçte biri israf ediliyor veya kayboluyor.

“KURAKLIĞA ÖNLEM ALAMAZSAK İNSANLARIMIZIN GIDAYA ULAŞMASI ZOR OLACAK”

Türkiye, Akdeniz çanağında küresel ısınmadan en kötü etkilenen ülkelerin başında geliyor. Önlem alınmazsa Türkiye`nin su kaynakları hızla kuruyacak, gıda güvenliği tehlikeye girecek, insanlarımızın gıdaya ulaşması zorlaşacaktır. 

“TARIMSAL ÜRETİMDE EN ÜST YETERLİLİK ORANINA KAVUŞMAK GEREĞİ ORTAYA ÇIKMIŞTIR”

2021/2022 sezonunda ekilmemiş bir karış toprak bırakmamaya, bütün imkanları üretim için seferber etmeye gayret gösteren, üretimden vazgeçme noktasına gelmişken cesaretlenip tarlasına dönmeye çalışan çiftçiye destek olunmalıdır. Bunu başaramazsak krizlerin etkisini azaltan bir sektör olarak bilinen gıda sektörü, ülkemizde krizlerin daha da büyümesine neden olacaktır.

"İTHALATLA FİYATLARI TERBİYE DÖNEMİ GERİDE KALDI"

Bir zamanlar uygulanan ithalatla fiyatları terbiye etme devri de geri kaldı. Artık paranız olsa bile ithalat yapamıyorsunuz. Neticede artık, tarımsal üretimde en üst yeterlilik oranına kavuşmak gereği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle üretimde âtıl kapasite en aza indirilmeli ve verimin artırılması ile üretim potansiyelinin istenen düzeyde kullanılması, gıda enflasyonu riskinin azaltılmasında önemli bir araç olacaktır.

Tarım sektörü olmadan, sofralarımızda üç öğün tükettiğimiz gıdayı üretemeyiz. Bu nedenle ülkeyi yönetenlerin tarım sektörüne daima pozitif ayrımcılıkla bakması ve imkanların bu şartlarda sunulması gerekiyor. Tarım sektörünün sorunları çözülmeli, gerekli yatırımlar yapılmalı ve desteklenmelidir.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA