Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, ‘Doğrulama Servisi` adıyla açtığı Twitter hesabıyla bazı haberleri hükümete bağlı resmi kurum ve kuruluş açıklamaları ile yalanlanmaya başlandı. Bu hesapla yalanlanan haberler, genel olarak Sözcü, BirGün, Cumhuriyet, ANKA Haber Ajansı gibi muhalif çizgideki medya kuruluşlarına ait. Hükümete yakın medya kuruluşlarının haberleri ise bu uygulamadan uzak tutuldu” dedi.
Nazmi Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti`nin Özgürlük için Basın (ÖiB) programı kapsamında yayınladığı Eylül 2022 raporuna ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı. Bilgin`in açıklaması şöyle:
“İLETİŞİM BAŞKANLIĞI`NIN ‘DOĞRULAMA SERVİSİ` ADIYLA AÇTIĞI HESAPLA YALANLANAN HABERLER, GENEL OLARAK SÖZCÜ, BİRGÜN, CUMHURİYET, ANKA HABER AJANSI GİBİ MUHALİF ÇİZGİDEKİ MEDYA KURULUŞLARINA AİT”
“Gün geçtikçe sayıları artan erişim engelleme kararlarıyla halkın haber alma hakkı ciddi biçimde erozyona uğruyor. Bunun yanı sıra sosyal etkinlikleri hedef alan yasaklama kararları da artış gösteriyor. Şimdi, uygulamasını yakından takip edeceğimiz yeni sansürleme yasasıyla birlikte de haberleşme özgürlüğü de tehdit edilecektir. Henüz AKP-MHP iktidarınca ‘dezenformasyonla mücadele` gerekçeli yasal düzenleme hayata geçirilmemişken pek çok yasaklamalara imza atıldı. Meslek örgütlerince ‘sansür yasası` olarak adlandırılan yeni düzenleme yasalaşmadan uygulamalara başlandı. Özgürlük İçin Basın raporunda detaylarına yer verildiği üzere, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, ‘Doğrulama Servisi` adıyla açtığı Twitter hesabıyla bazı haberleri, hükümete bağlı resmi kurum ve kuruluş açıklamaları ile yalanlanmaya başlandı. Bu hesapla yalanlanan haberler, genel olarak Sözcü, BirGün, Cumhuriyet, ANKA Haber Ajansı gibi muhalif çizgideki medya kuruluşlarına ait. Hükümete yakın medya kuruluşlarının haberleri ise bu uygulamadan uzak tutuldu.
“VALİLİK VE KAYMAKAMLIK KARARLARIYLA YASAKLANAN KİMİ KONSER VE SOSYAL ETKİNLİKLERDEKİ ARTIŞ DİKKATİ ÇEKTİ”
Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından, eylül ayı boyunca yerel yazılı medya kuruluşları sahipleri ve yöneticileriyle toplantılar düzenleyerek, Meclis`teki yasal düzenlemeye karşı çıkılmaması gerektiği yönünde mesajlar verildi. Medyadaki iktidar kontrolünü artıracak yeni hamlelerin yanı sıra Özgürlük için Basın raporunda, sahadaki gazetecilere yönelik polis müdahalelerindeki artış da not edildi. Polis memurları gazetecilere görüntü çekimlerinde zorluk çıkarırken idari makamların ifade özgürlüğüne aykırı şekilde toplumsal eylemlere izin vermemesi de sürdü.
Yaz döneminde sıkça konser ve festival yasakları kararları alınmasına eylül ayında da devam edildi. Şarkıcı Gülşen Çolakoğlu`nun ev hapsine mahkum edildiği süreç sonrası Aleyna Tilki, İlkay Akkaya, Zakkum`un konserlerine de yasak getirildi. Valilik ve kaymakamlık kararlarıyla yasaklanan kimi konser ve sosyal etkinliklerdeki artış dikkati çekti. Özellikle bu kararların alınmasında etkili olan kimi radikal dini örgütler de açıklamalarıyla gündemde yer bulmayı sürdürdü. Bunlara ilişkin detaylara ÖİB raporumuzda yer verildi.”
Bilgin, ayrıca, basın mensupları aleyhindeki yargılamalar kapsamında ÖİB`te açık kaynaklardan derlenen bilgilere göre, eylül ayı sonu itibariyle cezaevinde 35 gazeteci bulunduğunu belirtti.