19 Eylül 2024 Perşembe

16:11   DıŞIŞLERI BAKANLıĞı: "TÜRKIYE-İSVEÇ GÜVENLIK MEKANIZMASı TOPLANTıSı ERTELENDI"   15:21   ÇERKEZOĞLU, DEVRIMCI SAĞLıK-İŞ`IN EYLEMINE DESTEK VERDI   15:01   YARGıTAY`DAN "6 ŞUBAT DEPREMI" KARARı...   14:32   GÜLCAN KıŞ: “EKONOMIK KRIZ ÖNCE EĞITIMI VURDU”   14:28   SARAR GREVI 21`INCI GÜNÜNDE...   13:28   TUNCER BAKıRHAN MERSINLI BASıN MENSUPLARıNıN SORULARıNı YANıTLADı   13:02   BIRLEŞIK KAMU-İŞ, MEB`E SESLENDI...   12:04   9. CNR MERSIN KITAP FUARıNıN HEDEFI 150 BIN KITAP SEVER   12:01   CHP MEZITLI İLÇE BAŞKANı YıLMAZ’DAN HÜDA-PAR’A TEPKI   11:22   TÜİK: EĞITIM DÜZEYI YÜKSELDIKÇE BEKLENEN YAŞAM SÜRESI UZUYOR   11:12   CHP GRUP BAŞKANVEKILI BAŞARıR`DAN BORNOVA BELEDIYE BAŞKANı EŞKI`YE TEBRIK   10:01   MERSIN YENICE YAŞAR BAYBOĞAN KADıN ATÖLYESI KURSIYERLERI ‘KıRKYAMA ÇOCUK YORGANı` SERGISI AÇTı   09:35   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`IN DÜZENLEDIĞI PATIFEST, BU YıL “YAŞAMı SAHIPLEN, DESTEK BÜYÜKŞEHIR`DEN” MOTTOSUYLA YAPıLACAK   22:56   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "BU ÜLKEYI BIR KEZ DAHA BIZ KURTARACAĞıZ"   22:08   GALATASARAY EVINDE, GAZIANTEPSPOR`U 3-1 YENDI   20:43   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: "KENT LOKANTALARı`NDA ASKıDA YEMEK UYGULAMASı BAŞLAYACAK"   20:22   UEFA DISIPLIN KURULU MUSLERA`YA 3 MAÇ CEZA VERDI   17:58   ÖZGÜR ÖZEL, ERDEK`TEN SESLENDI,“‘BU MÜRAILERE KARŞı TÜRKIYE CUMHURIYETI`NI BIZ KORUYACAĞıZ”   17:45   YıLDıRıM KAYA`DAN BAKıRKÖY İLÇE MILLI EĞITIM MÜDÜRLÜĞÜ`NÜN OKULLARA GÖNDERDIĞI `CAMIDE SEMINER` YAZıSıNA TEPKI   16:58   VELI AĞBABA: “CHP`LI BELEDIYELER HER YERDE ADALETLI YÖNETIYOR”  
 
     
   

8 MART’I GERİYE GİDİŞİN GÖLGESİNDE KUTLUYORUZ..


CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, kadınların bugün sahip oldukları sosyal, siyasal ve ekonomik hakları yüzyıllardır verdikleri mücadele ile kazandıklarını belirterek, “Kadınlar bugün bu haklarını koruyabilmek, biraz daha geliştirmek için mücadele ediyorlar. Dünyanın dört bir yanında, hayat

 

Tarih : 8 Mart 2017 Çarşamba 07:00   Okunma : 1211

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Çamak, 8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tekstil fabrikalarında günde 16 saat çalıştırılan kadınların, iş saatlerinin düşürülmesi ve eşit işe eşit ücret talebiyle greve çıktıklarını, grev sırasında 129 kadın işçinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Çamak, “İnsanca bir yaşam ve eşitlik için can veren kadın işçiler, sonraki yıllarda tüm dünya kadınlarına örnek oldu. Kadınlar, çalışma yaşamından oy verme hakkına, eğitim hakkından örgütlenme hakkına kadar birçok haklarını, 8 Mart grevcisi kadınların izinden giderek, mücadele ederek, ağır bedeller ödeyerek kazandılar” dedi.

Türkiye’de kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin Osmanlı’nın son dönemlerinde başladığını kaydeden Çamak, “Türk kadını, 1920’li yıllarda bir yandan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarken, grevlere çıkarken, bir yandan da Kurtuluş Savaşı’nda hem cephe gerisinde, hem cephede üstün gayretler sergiledi. Kurtuluşta ve cumhuriyetimizin kuruluşunda emeği, alın teri, kanı olan Türk kadını, başta seçme seçilme, eğitim alma ve çalışma hakları olmak üzere birçok hakkını Atatürk Türkiye’sinde aldı. Kadınlar bugün bu haklarını koruyabilmek, biraz daha geliştirmek için mücadele ediyorlar. Maalesef ülkemiz kadınların çalışma yaşamından koparıldığı, eve hapsedilmek istendiği, şiddet, taciz ve tecavüz gibi insanlık dışı saldırılara maruz kaldığı bir ülke haline geldi. Çalışan kadınların, bedel ödeyerek kazandığı ekonomik ve sosyal haklar budandı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü maalesef bu geriye gidişin gölgesinde kutluyoruz. Ancak tarihte olduğu gibi bugün de, hem Türkiye’de, hem dünyada kadınların eşitlik, özgürlük, daha iyi bir yaşam mücadelesini yükselteceğine inanıyorum. Dünyanın dört bir yanında, hayatın her alanında mücadelelerini sürdüren kadınları selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

Siyaset dünyasında ve devlet yönetiminde ‘Kadını insan olarak kabul etmeliyiz’ yönünde talihsiz açıklamalara da tanık olunduğuna dikkat çeken Çamak,  “Tüm yaradılanları cinsiyetinden değil, gönül gözünden gören Alevi felsefesinden söz etmek isterim.  Alevilik inancı insanı kadın ve erkek olarak değerlendirmeyip, cinsiyet kimliğinden ziyade, can olarak görür. Nihayetinde hakkın huzurunda hepsi birer candır. Önemli olan hamlıktan evrilip insan-ı kamil mertebesine ulaşarak, eline, beline ve diline hakim olabilen bir can olabilmektir.  Bu anlamda Hünkar Hacı Bektaş-i Veli'nin ‘Bizim nazarımızda, kadın erkek farkı yok/Noksanlık da, eksiklik de senin görüşlerinde’ şeklindeki dizesi yüzyıllardır olduğu gibi bundan sonra da rehberimiz olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş :
Etiketler :  chp, mersin, hüseyin çamak, 8 mart.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA