CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, "Son 20 yılda kadın hakları ve özgürlükler konusunda geriye gittik. Türkiye`ye imrenerek bakan ülkeler şimdi bizim çok önümüzde” dedi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “En büyük insan hakları ihlali kadınların eğitim almasını engellemektir. Eğitimle birlikte kadınlar iş dünyası, siyaset ve sivil toplum örgütlerinde daha fazla yer almalı ancak bunu sadece ‘istiyoruz` demek yetmez. Hep birlikte eyleme geçmeliyiz” diye konuştu.
Bornova Belediyesi`nin 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla dün belediyenin Kültür Merkezi`nde “Birlikte başaracağız: Farkındalık Durağı” etkinliği düzenledi. Etkinliğe CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın, CHP İl ve İlçe yöneticileri, meclis üyeleri, Türk Kızılay Bornova Şubesi Başkanı Cemil Kurkut, sivil toplum kuruluşları ve muhtarlar katıldı.
“20 YILDA KADIN HAKLARINDA GERİYE GİTTİK”
Etkinlikte konuşan CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Türk kadını Büyük Önderimiz Atatürk sayesinde seçme-seçilme ve eğitim başta olmak üzere pek çok hakkı bazı modern Avrupa ülkelerindeki kadınlardan bile önce elde etti. Bugün geldiğimiz nokta ise tam tersi yönde. Son 20 yılda kadın hakları ve özgürlükler konusunda geriye gittik. Türkiye`ye imrenerek bakan ülkeler şimdi bizim çok önümüzde” dedi.
Mevcut yasaların kadını koruyamadığını belirten Karaca, “Çoğu kadın cinayetine ‘tahrik` gibi kılıflar uyduruluyor, cezalarda indirime gidilerek şiddet körükleniyor. CHP iktidarının ilk haftasında İstanbul Sözleşmesi`ni yeniden imzalayacağız. Daha özgür ve eşitlikçi bir ülkeyi tüm kadınlar omuz omuza verirsek yaratabiliriz. Ayağa kalkıp yürüdüğümüzde kadın dostu erkekler de bizimle olacak. Gençlerle de filizleneceğiz. Kurtuluş Savaşı`nda ve Cumhuriyetin kuruluşunda bunu yaşadık. Bunu tekrar başaracağız. Cumhuriyetimizi ikinci yüzyılında demokrasi ve özgürlüklerle taçlandıracağız” diye konuştu.
İDUĞ: SÖZ YETMEZ, EYLEME GEÇMELİYİZ
Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ da 345`i bu yıl olmak üzere son 10 yılda 1.888 kadının katledildiğine dikkat çekti. İduğ, “Ne yazık ki bu yıl öldürülen kadınlarımızın sayısı en yüksek rakama ulaştı. Bu çok üzücü. Kadınlar daha özgür olmalı. Bu da ancak eğitimle mümkün. En büyük insan hakları ihlali kadınların eğitim almasını engellemektir. Eğitimle birlikte kadınlar iş dünyası, siyaset ve sivil toplum örgütlerinde daha fazla yer almalı ancak bunu sadece ‘istiyoruz` demek yetmez. Hep birlikte eyleme geçmeliyiz” dedi. İduğ şöyle konuştu:
“Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu`nun sıkça dile getirdiği gibi kadınlarımızın çocuklarını güvenli bir şekilde bırakıp kendilerine zaman ayırmalarını sağlayacak Çocuk Oyun ve Aktivite Merkezleri`nin sayısını 7`ye çıkardık, hedefimiz 15. Ekonomik özgürlüklerini kazandırmak amacıyla Altın Bilezik Projesi sayesinde çok sayıda kadınımıza istihdam sağladık. Bu konuda Kadın Kooperatifimizle de işbirliği içindeyiz. 5 Nisan 2019`da çoban ateşini yakmıştık. Kadın çalışan sayısı yüzde 54 olan Bornova Belediyesi`nde o günden bu yana kadın çalışanlarımıza ayda bir kez özel gün izni veriyoruz. Bu uygulama üç hafta önce meclise önerge olarak sunuldu. Ankara Barosu da bu yönde bir karar aldı. Temennimiz tüm Türkiye`de uygulanması.”
Bornova Belediyesi Kültür Merkezi`ndeki etkinlikte Aktivist-Sanatçı Burçin Orhon dans, Üniversite Öğrencisi Aleyna Bozan da tek kişilik sahne performansı ile kadına yönelik şiddete dikkat çekti. Orhon ve Bozan`ın gösterileri ilgiyle izlendi.
3 BİN EL İŞİ MOTİF BİRLEŞTİRİLDİ “MOTİF ORMANI” OLDU BELEDİYEYE ASILDI
Türkiye`nin 81 ilinden kadınların gönderdiği el işi motiflerden oluşan dev pankart, Bornova Belediyesi`nin Büyükpark içerisindeki ana hizmet binasına asıldı. Elle işlenen Atatürk Portresi ve Türk Bayrağı`nın yer aldığı “Türk Kadının Motif Ormanı” adı verilen çalışma, farklı renk ve desende 3 bin adet el işi motifin Burçin Orhon ve gönüllü kadınlar tarafından birleştirilmesi sonucu ortaya çıkarıldı. Kadınların birleştirici gücünü, dayanışmayı ve çok renkliliği simgeleyen Motif Ormanı, şiddet mağduru kadınlara atfedildi.