İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ne (İBB) yönelik `terör soruşturması`na ilişkin yeni bir açıklama yaptı. 20 Aralık 2021`de görevlendirilen 8 kişilik teftiş heyetinin, İBB ve bağlı şirketlerindeki çalışmalarının 26 Ağustos 2022`de tamamlandığının belirtildiği açıklamada, bunun sonucunda “484 kişinin güvenlik soruşturması yapılmadan işe alındığının anlaşıldığı, bu çerçevede 6 Haziran 2022`de başlatılan soruşturmanın ise 6 Aralık 2022`de tamamlandığı” bildirildi. Sorumlular hakkında 9 Aralık 2022`de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulunulduğunun belirtildiği açıklamada, "Bu durumda, soruşturma devam ederken Valilik veya İçişleri Bakanlığı`nca kamu görevinden çıkarmaya ilişkin bir işlem tesis edilmesine olanak bulunmadığı nettir" denildi.
İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, bugün yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında; “Belediyelerde 31/07/2022 tarihinden önce işe alınmış olan terör örgütleriyle irtibatlı veya iltisaklı kişiler çalıştırılıyor ve bu kişilere dokunulamıyor ise bunun sorumlusunun belediyeler değil il valileri veya İçişleri Bakanı olduğu” şeklinde yazıların yer aldığı belirtildi. Açıklama şöyle:
"Bilindiği gibi, Bakanlığımıza intikal eden ihbarlar ve kamuoyuna yansıyan haberler üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Ataşehir Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Seyhan Belediyesi ve diğer bazı belediyelerde inceleme ve soruşturma başlatılmıştır.
"İHBARLAR ÜZERİNE 21 ARALIK 2021`DE ÖZEL TEFTİŞ BAŞLATILMIŞTIR"
Bu bağlamda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ve şirketlerinde terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı kişilerin çalıştırıldığına ilişkin ihbarlar üzerine Bakanlık Makamının 20/12/2021 tarihli onayı ile özel teftiş başlatılmıştır. Mülkiye, Ticaret ve Maliye Müfettişleri ile MASAK Uzmanından müteşekkil 8 kişilik teftiş heyeti tarafından yürütülen özel teftiş 26/08/2022 tarihinde tamamlanmıştır.
Özel teftiş kapsamında yapılan incelemelerde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, İETT ve belediye şirketlerinde terör örgütleriyle irtibatlı veya iltisaklı bin 668 kişi çalıştığı tespit edilmiştir. Bunlardan 505 kişinin haklarındaki kayıtların işe girişlerine engel teşkil edebileceği değerlendirildiğinden, sorumlular hakkında Bakanlık Makamının 06/06/2022 tarihli onayı ile araştırma/ön inceleme başlatılmıştır.
İncelemeye tabi 505 kişiden 484`ünün güvenlik soruşturmaları yapılmadan, dolayısıyla terör örgütleriyle irtibatlı veya iltisaklı olup olmadıkları araştırılmadan ve/veya durumları değerlendirilmeden işe alındıkları anlaşılmıştır. Kamu kurum ve kurulularında çalışmakta iken KHK ile kamu görevinden ihraç edilen 21 kişinin ilgili KHK`larda `ihraç edilen kişilerin doğrudan veya dolaylı olarak kamu görevinde çalıştırılamayacakları` belirtilmesine rağmen şirketlerde işe alındığı, PKK/KCK Terör Örgütü ile irtibatlı veya iltisaklı olan 432 kişiden 6`sının PKK/KCK terör örgütü adına kırsal alanda silahlı olarak faaliyette bulunduğu, 36`sının PKK/KCK `Sözde Değer Ailesi` mensubu olduğu tespit edilmiştir.
"İBB, İSKİ, İETT VE ŞİRKETLERİN YETKİLİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMUŞTUR"
Terör suçlarının soruşturulması genel hükümlere göre Cumhuriyet savcılıkları tarafından yürütüldüğünden, terör örgütleriyle irtibatlı ve iltisaklı kişilerin işe alım süreçlerinde sorumlulukları bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSKİ, İETT ile şirketlerinin yetkilileri hakkında düzenlenen 06/12/2022 tarihli tevdi raporu, Bakanlığımızca 09/12/2022 tarihinde gereğinin takdir ve ifası için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilmiştir.
"SORUŞTURMA DEVAM EDERKEN GÖREVDEN ÇIKARMAYA İLİŞKİN İŞLEM TESİSEDİLEMEZDİ"
Yukarıda belirtildiği üzere, İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nde 06/06/2022 tarihinde başlatılan soruşturma 06/12/2022 tarihinde tamamlanmıştır. Bu durumda, 31/07/2022 tarihi veya öncesinde yani soruşturma devam ederken Valilik veya İçişleri Bakanlığı`nca kamu görevinden çıkarmaya ilişkin bir işlem tesis edilmesine olanak bulunmadığı nettir.
Diğer taraftan, mer-i mevzuata göre belediye çalışanlarının atanma şartlarını taşıyıp taşımadığını değerlendirme ve atama yetkisinin münhasıran belediye başkanlarına ait olduğu, atanma şartlarını taşımayanları atamaları halinde bundan hukuken sorumlu olacakları açıktır. Belediye şirketlerinde ise çalışanları işe alma ve işten çıkarma yetkisi değerlendirme komisyonu kararı üzerine kendi yetkili mercilerine aittir.
Dolayısıyla başka mercilere sorumluluk yüklemeye yönelik mesnetsiz iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."
NE OLMUŞTU?
İçişleri Bakanlığı, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi`ne (İBB) bağlı kuruluşlar ve şirketlerinde işbaşı yaptırılan personelden 455`inin PKK/KCK, 80`inin DHKP-C, 20`sinin MLKP, ayrıca bazılarının FETÖ ve diğer örgütlerle iltisaklı/irtibatlı olduğu yönünde ihbar, şikâyet ve elde edilen tespitler olduğunu belirterek, konunun soruşturulması için özel teftiş başlatıldığını” açıklamıştı.