KEMAL ONUR ATALAY
Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler birliği başkanı Mahmut Aktürk, “Üretimin arttırılması tüketicinin elini de rahatlatır çünkü fazla arz olduğu zaman ürünün fiyatı düşmektedir. Şu anda hayvan sayımız azalmaya başladı azalmasıyla birlikte et ve süt fiyatlarının da yükseldiğini gördük bir dönem daha yükselmesini hep birlikte izleyeceğiz” dedi.
Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler birliği başkanı Mahmut Aktürk, et ve süt fiyatlarının artacağı uyarısında bulundu. Aktürk, şunları söyledi:
“Hayvancılık noktasında ciddi bir dar boğazdan geçiyoruz tüketicilerimiz et ve süt fiyatlarının yüksekliğinden üreticilerimiz de girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikayetçi. Buna bir türlü çözüm ne yazık ki bulamadık. Süt fiyatının yüksekliği arz meselesiyle ilgili çünkü Türkiye iki sene önce sütün fazlalığından dolayı süt tozu yaparak değerlendiriyordu. Hükümet ve bakanlar buna destek veriyordu ama yem fiyatlarının, girdi fiyatlarının, yonca, mısır sılajı, fabrika yem, arpa, mısır fiyatlarının yükselmesine bağlı olarak süt üreticisinin istediği fiyata gelmemesinden dolayı damızlık hayvanlarımızda eksilme oldu. Buna bağlı olarak süt üretimi azaldı, süt üretimi azalınca süt ürünlerine zam geldi. Süt ürünlerinin yükselmesiyle birlikte peynir, tereyağ ve süt ürünlerinin yükselmesinde kaçınılmaz oldu.
Bu fiyatların biraz daha yükselmesini de bekliyoruz. Süt fiyatının düşük olması et fiyatını düşmesine sebep oldu çünkü damızlık hayvanlarımız kesilmeye başlandı bir tarafta büyük başta dana kesimleri devam ediyor. Bir taraftan damızlık ineklerin bir taraftan koyunların kesilmesi, kuzuların kesilmesi et arzının artması et fiyatını biraz aşağıya çekti. Et fiyatlarını aşağıda tuttu ama şu anda hayvan sayımızın eksilmeye başlamasıyla birlikte et üretimi de azalmaya başladı bu da et fiyatlarını yavaş yavaş yükseltmeye başladı şu anda et fiyatlarında bir artış söz konusu.
BİR KİLO KIRMIZI ETİN ÜRETİCİYE MALİYETİ 130-140 TL
Bir kilo peynir fiyatının bir kilo et fiyatını geçtiği günleri gördük ama aslında peynir fiyatının pahalı olmasından değil et fiyatının düşük olmasıyla ilgili diyebiliriz. Bir kilo kırmızı etin üreticiye maliyeti 130-140 TL olduğunu söylesek yanlış olmaz çünkü bu girdi fiyatlarıyla üretici gerçekten başa çıkamıyor girdi maliyetlerinin yükselmesi üreticiyi zor durumda bırakıyor. Üretim artarsa mutlaka tüketici rahat edecektir o yüzden üretimi arttırmak için üretim yapan insanları desteklemek lazım daha fazla mali destek sağlanması tarımsal desteklemelerin, ürün desteklemelerinin artırılması şarttır. Üretimin arttırılması tüketicinin elini de rahatlatır çünkü fazla arz olduğu zaman ürünün fiyatı düşmektedir. Şu anda hayvan sayımız azalmaya başladı azalmasıyla birlikte et ve süt fiyatlarının da yükseldiğini gördük bir dönem daha yükselmesini hep birlikte izleyeceğiz.”