Yeniköy Termik Santrali`ni işleten Limak Enerji- IC Enerji ortak girişim grubunun Muğla`nın Milas ilçesindeki köyleri etkileyecek kömür çıkarma işlemine karşı bu köylerde doğan çoğunluğu emekli 59 bürokrat, rütbeli asker ve memur, ortak açıklama yaptı. Şirketin “bir nevi arkadan dolanarak köylülerin verimli arazilerini ve zeytinliklerini alma çabasına” girdiği belirtilen açıklamada, “Yetersiz rezervli ve düşük kalorili kömür için verimli tarım arazilerine ve zeytinliklere kıyılması, ülkemiz ekonomisi ve gıda güvenliği açısından hiç de akılcı değildir” denildi.
Muğla`nın Milas ilçesinde Yeniköy Termik Santralini işleten Limak Enerji- IC Enerji ortak girişim grubunun, yapmak istediği kömür çıkarma işlemine karşı, o köylerden çıkıp devletin çeşitli kademelerinde yer alan çoğunluğu emekli bürokrat, rütbeli asker ve memur, ortak yazılı açıklama ile şirketi uyardı. 59 kişinin imzasının bulunduğu açıklamada, şirkete hem kömür çıkarma işleminin çevreye vereceği zarar anlatıldı hem de enerji üretimi için alternatif olarak nelerin yapılabileceği açıklandı. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Aşağıda isimleri bulunan bizler, bürokrasinin, ordumuzun ve özel sektörün çeşitli kademelerinde görev yapmış kişiler olarak; doğup büyüdüğümüz ve hala da bağlı olduğumuz Milas ilçesi Karadam, Ekizköy, Akbelen, Çamköy ve Karacahisar köylerimizin verimli tarım arazileri ve zeytinlik alanlarında, Yeniköy Termik Santralini işleten Limak Enerji- IC Enerji ortak girişim grubunun, yapmak istediği kömür çıkarma işleminin; yaratacağı tahribata dikkat çekmek ve ilgili Şirketleri sağ duyulu hareket etmeye davet etmek amacıyla, kamuoyunu bilgilendirmek istedik.
Yukarıda adı geçen köylerin sınırları içinde yer alan birinci sınıf verimli tarım toprakları; ‘toprak-bitki-iklim` uyumunun en ideal koşullarının sağlandığı bir bölgede yer almakta, poli-kültür tarıma son derece elverişli ve yılda üç ürün alınabilmektedir. Geçmişte yoğun tütün tarımı yapılan arazilerde, günümüzde; kışlık ve yazlık sebze tarımı, her türlü meyve yetiştiriciliği, mısır ve hububat yetiştiriciliği, incir, üzüm bağları ve endemik Memecik türü zeytinlerden kurulu zeytinlikler yer almaktadır. (Bu arada, Memecik türü zeytinlerden üretilen ‘Milas Zeytinyağı` Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili alan Ülkemizin tek zeytinyağıdır) Zeytinlikler; en yaşlısı 200-250 yıllık en genci 5 yıllık olan verimli zeytin ağaçlarından oluşmakta ve yıldan yıla artarak değişmekle birlikte yaklaşık 350-400 ton mertebesinde zeytinyağı elde edilmektedir.
Tarım alanları dışında kalan kısımlar da; delice zeytin, kızılçam, defne, püren, yabani çilek, keçiboynuzu, dağ kekiği, adaçayı vb kültürel çeşitliliğe sahip ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Kısaca Termik Santralin kömür çıkarma gerekçesiyle talan etmek istediği alanlarda, çorak toprak parçasına rastlamak mümkün değildir. Bu nedenledir ki; ovalarımız ve dağlarımız, bitki çeşitliliği yanında tavşan, tilki, çakal, porsuk, dağ kedisi gibi yabani hayvanlar ile ardıç, çulluk, üveyik, karatavuk ve birçok ötücü kuş türüne de ev sahipliği yaparak tam bir ekosistem oluşturmaktadır.
“REZERV YETERSİZ, KALORİSİ DÜŞÜK”
Yeniköy Termik Santralini işleten Şirketlerce adı geçen köylerin arazilerinden çıkarılmak istenen kömürün, rezervi çok yetersiz olduğu gibi kükürt dioksit miktarı yüksek ve kalorisi 600 kcal gibi oldukça düşük düzeydedir. Ekonomik değeri son derece düşük kömürü, ‘ne olursa olsun ben aldığıma bakarım` mantığı içinde sulu tarım yapılan verimli tarım topraklarını, zeytinlikleri ve ekosistemi geri döndürülemeyecek şekilde tahrip ederek çıkarmaya çalışmak, Ülkemiz yararına olmadığı gibi yöre insanına ve ekosisteme de hiç faydası olmayacaktır. Geçmişte kömür çıkarılan alanlarda da gördüğümüz gibi verimli topraklar yok olmakta, kesilen zeytinlikler de yitip gitmektedir. Çok kaba bir hesaplamayla bile (orta/uzun vadede) sadece tahrip edilecek zeytinliklerden elde edilecek ana ve yan ürün geliri, çıkarılacak kömürün ekonomik değerinden daha fazla olduğu görülecektir.
PARİS İKLİM ANLAŞMASI HATIRLATILDI
Dünyada ve Ülkemizde gıda temini oldukça önemli bir konudur. Tüm ülkeler gıda güvenliğini teminat altına almak amacıyla tarım yapılan verimli topraklarına gözü gibi bakmakta, özel kanunlarla korumaktadırlar. Ayrıca, ülkemizin de taraf olduğu ‘Paris İklim Anlaşması` gereğince, yenilenemeyecek kaynakların tahribatının önlenmesi ve fosil yakıt kullanımından vazgeçilmesi istendiğinden, vahşi kömür çıkarma faaliyetinin bir süre sonra devlet tarafından durdurulması zorunlu hale gelebilecektir. Bu yönüyle de; yetersiz rezervli ve düşük kalorili kömür için verimli tarım arazilerine ve zeytinliklere kıyılması, Ülkemiz ekonomisi ve gıda güvenliği açısından hiç de akılcı değildir.
Diğer bir husus ise, Çamköy ve Karacahisar köyleri; 27 Şubat 2007 tarih ve 26447 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ekinde yayınlanan ‘Muğla-Milas-Bodrum-Fesleğen Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi` içinde kalmaktadır. Dolayısıyla, maden sahası yapılmak isteten bölge turizm bölgesi ilan edilmiş durumdadır. Kömür çıkarma faaliyeti, bu yönüyle de yörede gelişmekte olan turizme de ciddi zarar verecektir.
“YER ALTI SULARI ZARAR GÖRÜR”
Öte yandan, Bodrum, Güllük ve Milas-Bodrum Havaalanı`nın içme suyu ihtiyacının büyük bir bölümü Çamköy sınırları içinde açılmış bulunan derin kuyulardan temin edilmektedir. Kömür çıkarma faaliyeti sırasında yüzeyden altta yapılacak patlatmaların yeraltı sularının yer değiştirmesine neden olduğu bilenen bir gerçektir. Yörede yapılacak kömür çıkarma faaliyetinin Bodrum, Güllük ve Milas-Bodrum Havaalanı içme suyunun kaybolmasına sebep olması kaçınılmaz olacaktır. Buralara tekrar su temini, kamuya daha büyük ekonomik kayıplar getirmesine neden olacaktır.
Şirket yetkililerine bu duyuruyla bir öneride bulunmak isteriz. Kalorisi düşük ve rezervi az miktarda olan kömür peşinde koşmaktansa, kesmek istediğiniz zeytinlerden yağ çıkarma sırasında yan ürün olan prinayı yakıt olarak kullanmayı tavsiye ederiz. Prina, Milas yöresinde ve Ege Bölgesinde çok fazla bulunur ve kalorisi 4 bin kcal mertebesindedir. Böylece; hem doğa tahrip olmaz, zeytinler kesilmez, çevre kirlenmez, hem de termik santral daha temiz ve sürdürülebilir hammaddeyi daha da ucuza temin etmiş olur. Veya santral alanına GES (güneş enerjisi santrali) kurmaları en doğru çözüm olacaktır.
Yukarıda arz ve izah olunan sebeplerden dolayı, şirket yetkililerinin bir nevi arkadan dolanarak köylülerin verimli arazilerini ve zeytinliklerini alma çabasından vazgeçmesini, yazılı ve görsel basınımızın kamuoyunu bilgilendirmesini ve yurttaşlarımızın da duyarlı olmasını, saygılarımızla tüm Kamuoyuna duyuruyoruz.”
İmzacı isimler şöyle:
İsim Soyisim Mesleği/İşi İsim Soyisim Mesleği/İşi
Abdullah DEMİREL E. Öğretmen Ali GÜLBAŞ E. Vergi D. Müdürü
Ali SAVAŞ E. Astsubay
Ahmet ÖZCAN E. Uçak.Bak.Kıd. Albay Arif GÜNEY E. Öğretmen
Asım GÜLTEN E. Hakim Berrin OĞULTÜRK E. Öğretmen
Bilal SOYDAN Makine Mühendis Burhan ÜNAL E. Astsubay
Bülent KOÇ İş insanı Cafer UÇAK E. Öğretmen
Çağlayan ÜÇPINAR Doktor Duran Ali Mısırlıoğlu E. Öğretmen
Dursun GÖKBEL E. Banka Müdürü Dursun KAN E. Teknisyen
Ergun Moralı E. Memur Erkan UYAR E. Astsubay
Faruk KARA Endüstri Mühendisi Ferda ÖZÇELİK E. Teknisyen
Güldane Evsen SÖZÜGEÇER E. Öğretmen Günay ÖZCAN E. Öğretmen
Hakan GÜLTEN SÖZÜGEÇER Mimar Hamdi ULUPINAR Emekli
Hakkı ALTAY Emekli Halil ŞALLI Çiftçi
Hasan YORULMAZ E. Öğretmen Hulusi ULUĞ E. Astsubay
Huri TUNA E. Öğretmen Hüseyin Haluk AKBATUR Doktor (Göz)
Hülya ÖZCAN ERKOL Uzman Doktor Hüseyin GÜLTEN Öğretmen
Mehmet KAFACA Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet OĞULTÜRK E. Öğretmen
Milas Kent Konseyi Sivil Toplum Kuruluşu Munibe Karakuş E. İşçi
Mustafa Ali DEMİRCİ E. Öğretmen Mustafa Ali TOKAT E. Memur
Mustafa Çiftçi Turizm Rehberi Mustafa Ramazan AKKAYA Avukat
Mustafa ÖZKAN E. Sayıştay U. Denetçisi Muzaffer KARAKAYA Esnaf
Necati ESER Esnaf Nihat İNCE Emekli
Ömer ÖZLER Mali Müşavir Rüştü YAMAN Çiftçi
Tevfik UĞUR Sanayici Tahsin SELÇUK E. Astsubay
Tolga GÜLTEN İnşaat Mühendisi Turgut GÜLTEN E. Öğretmen
Uğur SERTKAYA E. Astsubay Vural GEZEN E. Astsubay
Yasemin KOÇ Emekli Yıldız DEMİRCİ Ev Hanımı
Yüksel CAN E. Astsubay Zeki KARAGÜR Esnaf
Zeki TUNA E. Öğretmen Zülfer ÇALIŞ E. Öğretmen
Çağlar Nevzat TÜFEKÇİ Gazeteci/Yazar Tacettin GÜNEY E. Muhtar/Çiftçi"
(ARŞİV GÖRÜNTÜ)