25 Aralık 2024 Çarşamba

13:35   AKDENIZ YENI BIR YEŞIL ALAN KAZANıYOR   12:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI VE MESKİ, YÜRÜTTÜĞÜ ÇALıŞMALARLA OLASı SU TAŞKıNLARıNıN ÖNÜNE GEÇIYOR   10:58   CHP MYK VE PM, 27 ARALıK CUMA GÜNÜ, YıL SONU DEĞERLENDIRMESI GÜNDEMIYLE TOPLANACAK   10:49   KARESI`DE PATLAMA... EKREM İMAMOĞLU: "HAYATıNı KAYBEDEN VATANDAŞLARıMıZA ALLAH`TAN RAHMET, YAKıNLARıNA BAŞSAĞLıĞı; YARALıLARA DA ACIL ŞIFA DILIYORUM"   10:12   AK PARTI SÖZCÜSÜ ÇELIK: İSTANBUL İL BAŞKAN ADAYı OLARAK BELIRLENEN BAĞCıLAR BELEDIYE BAŞKANıMıZ ABDULLAH ÖZDEMIR`I TEBRIK EDIYORUZ   09:55   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN SILIFKE KALESI`NDE KAPSAMLı TEMIZLIK ÇALıŞMASı   09:42   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN KURDUĞU `YıLBAŞı PAZARı` ILE ŞEHRI YENI YıL HEYECANı SARDı   09:40   TAYFUN KAHRAMAN`ıN EŞI MERIÇ DEMIR KAHRAMAN: “LÜTFEN GEVŞETIN DEMESINE RAĞMEN GEVŞETILMEDIĞI GIBI TAM TERSI DAHA ÇOK SıKıLıYOR”   09:32   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN ÜRETICI STANTLARıNDAN DÜNYA PAZARıNA AÇıLAN BAŞARı HIKAYESI   09:12   VAHAP SEÇER`IN VEFAT EDEN KARDEŞI UĞURCAN SEÇER`IN ÜÇÜNCÜ GÜN MEVLIDI OKUTULDU   01:44   TıBBI AMAÇLı ETIL ALKOL BULUNDURULMASıNA SıNıRLAMALAR GETIREN TEBLIĞ RESMI GAZETE`DE YAYıMLANDı   01:14   RESMI GAZETE`DE YAYıMLANDı... TÜRK TICARET KANUNU`NA GÖRE 2025 YıLıNDA UYGULANACAK OLAN IDARI PARA CEZALARı BELLI OLDU   17:15   GEZI PARKı PROTESTOLARıNA KATıLAN ``ÇARŞı`` ÜYESI 35 KIŞI HAKKıNDA BERAAT KARARı VERILDI   15:41   MERSIN`DE 91 KIŞININ ``RÜŞVET OPERASYONU`` KAPSAMıNDA TUTUKLANMASı...   15:29   MHP MERSIN MILLETVEKILI VE MYK ÜYESI DR. LEVENT UYSAL: DEVLETIN GÜCÜ MERSIN’DE   15:11   MEZITLI BELEDIYESI, YıLBAŞıNı ETKINLIKLERLE KUTLAYACAK   14:23   YENIŞEHIR BELEDIYESI VE GÖNÜLLÜLERDEN HUZUREVINE ZIYARET   11:14   CHP`DEN “KAYYUM” RAPORU   10:51   AILE HEKIMLERI 6-10 OCAK`TA YENIDEN IŞ BıRAKıYOR...   09:43   BAYRAKLı BELEDIYE YETKILILERI, MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE`NIN BIRIMLERINI GEZDI  
 
     
   

DEPREM BÖLGESİNDEKİ 4 İLDE OKULLAR YARIN AÇILIYOR... HATAY`DAKİ ÖĞRETMENLER: “ÖĞRETMEN İHTİYACIMIZ VAR. ÖĞRENCİLER, VELİLERİNİN OKULA GÖNDERMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ”


Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya`da ilkokul, ortaokul ve liseler, yarın kademeli olarak açılacak. Hatay`ın Altınözü ilçesindeki Tepehan Ortaokulu`nda İngilizce öğretmenliği yapan Ender Yarıkkaya, “Öğretmen ihtiyacımız var. Nasıl karşılanacak, ben de bilmiyorum. Muhtemelen ücretli öğretmenler, gönüllü öğretmenler sayesinde bir şekilde ilerleteceğiz” dedi. Aynı okulda ve aynı branşta ders veren Ahmet Uygun da “İrtibat hâlinde olduğum öğrencilerden birçoğu şehir dışında olduğunu, burada olan öğrenciler de okul açılsa bile velilerin göndermeyeceğini söyledi” diye konuştu.

 

Tarih : 26 Mart 2023 Pazar 10:53   Okunma : 518

Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yıkıma neden olduğu Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya`da ilkokul, ortaokul ve liseler, yarın kademeli olarak açılacak. Hatay`ın Altınözü ilçesindeki Tepehan Ortaokulu`nda İngilizce öğretmenliği yapan Ender Yarıkkaya, “Öğretmen ihtiyacımız var. Nasıl karşılanacak, ben de bilmiyorum. Muhtemelen ücretli öğretmenler, gönüllü öğretmenler sayesinde bir şekilde ilerleteceğiz” dedi. Aynı okulda ve aynı branşta ders veren Ahmet Uygun da “İrtibat hâlinde olduğum öğrencilerden birçoğu şehir dışında olduğunu, burada olan öğrenciler de okul açılsa bile velilerin göndermeyeceğini söyledi” diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geçen çarşamba günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından büyük yıkıma neden olduğu 4 kentte okulların kademeli olarak açılacağını duyurdu. Kahramanmaraş`ın Andırın ve Ekinözü; Adıyaman`ın Kahta, Gerger, Sincik, Samsat, Çelikhan; Hatay`da Yayladığı, Altınözü, Erzin, Reyhanlı, Payas, Dörtyol, Arsuz; Malatya`nın da Arapgir, Arguvan, Kale, Pütürge, Doğanyol, Yazıhan, Darende ve Hekimhan ilçelerindeki okulların yarın açılacağı belirtildi.

“GERİ KALANLARLA YENİ BİR HAYAT KURMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Hatay`daki Altınözü Tepehan Ortaokulu`nda İngilizce öğretmenliği yapan Ender Yarıkkaya ve Ahmet Uygun, depremden sonraki ilk eğitim-öğretim dönemine ilişkin ANKA Haber Ajansı`na değerlendirme yaptı. Çadırda yaşam sürdürdüklerini belirten Ender Yarıkkaya, şöyle konuştu:

“Benim okulum, köy okulu. Köyde evlerin çoğu hasarlı. Onlar da sürekli çadırlarda kalıyor. Eğitim adına pek bir şey olmadı maalesef. Genelde öğrencilerin ana beslenme, barınma ihtiyaçlarına el atmaya çalıştık. Elimizden geldiğince de onlara psikolojik olarak iyi olacak şeyler yapmaya çalıştık. İki kuzenimi kaybettik maalesef. Okuldan öğretmen arkadaşımı kaybettik. Köyde, benim kardeşim sayacağım iki insan vardı, yeni evlenmişlerdi, onları kaybettik maalesef. Köyde konaklayan öğrencilerimin hepsi yaşıyor çok şükür. Dershanede tanıdığım öğrencilerim vardı, önceden çalıştığım, onlardan birkaçını kaybettik. İş arkadaşlarımızı kaybettik maalesef. Geri kalanlarla da yeni bir hayat kurmaya çalışacağız inşallah.”

“ÇADIRDA KALINCA TUVALET, LAVABO, BANYO, ELEKTRİK İHTİYAÇLARI OLACAK”

Şu anda okulda çok hasar olmadığını söyleyen Yarıkkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Binayı kullanabileceğiz. Köyümüz iyi durumda diye düşünüyorum, insan olarak. İnsanlarımız yaşıyor çok şükür. Çadırda yaşadıklarını söylemiştim zaten. Eğitim olarak nasıl bir planlama, nasıl bir program olduğunu ben de bilmiyorum henüz. İlk gün gideceğiz, hep birlikte; müdürümle, öğretmen arkadaşlarla bir program yapacağız. Bu şekilde devam edeceğiz eğitime. Normal okul programı olacak. Haftada 35 saat ama öğretmen ihtiyacımız var. Öğretmen ihtiyacı nasıl karşılanacak, ben de bilmiyorum. Muhtemelen ücretli öğretmenler, gönüllü öğretmenler sayesinde bir şekilde ilerleteceğiz. Şu anda, en başta beslenme ve barınma ihtiyacı karşılanırsa öğrenciler de daha rahat bir şekilde okula gelirler. Gelen öğretmenlerin, şu anda hepsinin evi yıkılmış. Bir konaklama, bir barınma ihtiyaçları var. Onları nasıl yapacaklarını bilmiyorum. Onun için önce öğretmen, öğrenci rahat olsun ki eğitime o şekilde başlayabilelim. Bu şekilde bir çare olabilir. Gerekirse çadırlarda da kalabiliyor ama çadırda kalınca da tuvalet, lavabo, banyo, duş ihtiyaçları olacak, elektrik ihtiyaçları olacak. Onları temin ederlerse tabii ki biz elimizden geleni yapacağız.”

“ÖĞRENCİLER ÇOK KÖTÜ HÂLDE”

Ahmet Uygun da öğrencilerin ve kendilerinin psikolojik anlamda çok kötü etkilendiğini belirtti. Bu süreçte öğrencileriyle sürekli irtibat hâlinde olduklarını da anlatan Uygun, şunları söyledi:

“Onların yanında olmaya çalıştık. Çünkü birilerinin güçlü olması lazım bu dönemde. Biz de öğretmenler olarak sürekli öğrencilerimizi aradık, onlara yazdık. Tabii öncelikle hayatta olup olmadıklarını öğrenmeye çalıştık. Daha sonra biz, zaten WhatsApp gruplarından soru çözümüne devam etmeye çalıştık. En azından 1 Mart itibarıyla biraz belki kendilerine gelmişlerdir diye düşündük. O şekilde yardımcı olmaya çalıştık. Hepsi çok kötü hâlde. Çoğu şehir dışında zaten. Yani mecburen gitmek zorundalar, çünkü burada artık kısa vadede bir hayat yoktu. Öğrencilerin de bir şekilde sınava hazırlanmaları gerekiyordu. Şehir dışına çıktılar. Hâlâ irtibattayız, hâlâ onları bırakmadık. Yine kitap dağıtmaya devam ediyoruz. İrtibat hâlinde olduğum öğrencilerden birçoğu şehir dışında olduğunu, burada olan öğrenciler de okul açılsa bile velilerin göndermeyeceğini söyledi. Çünkü hâlâ korkuyorlar doğal olarak.”

“ŞU ANDA BARINMA ÇOK BÜYÜK BİR PROBLEM”

Kendi okullarının çok yakın zamanda güçlendirildiğini belirten Uygun, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizim okulumuz çok yakın zamanda güçlendirilmişti çok şükür. Okulumuz sağlam ancak veliler öğrencileri gönderir mi, göndermez mi, o konuda emin değilim. Çünkü onlar da korkuyor doğal olarak. Gidince bir bakacağız tabii ki duruma. Öğretmenlerle, müdür beyle birlikte bir toplantı yapıp eğitim-öğretimi nasıl devam ettireceğimizi düşüneceğiz. Umarım burada en azından var olan öğrencilerle birlikte elimizden geldiğini yapmaya çalışacağız. Şu anda tabii ki barınma çok büyük bir problem. Barınmayı öncelikle halletmemiz gerekiyor. Temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması lazım. Çoğu öğrencinin de ihtiyacı var bu dönemde. Yakınlarını kaybetmiş olabilirler onlar da. Bunların sağlanması lazım. Yeri geldiğinde tabii ki kitap… Enkaz altında kalan kitaplar var. Onlar için böyle yardımcı kaynak kitaplar da sağlanırsa iyi olur diye düşünüyorum.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA