Tören, Tarsus garında bekleyen treninin vagonundan temsili olarak inen Atatürk, ellerinde Atatürk posteri bulunan Muharip Gaziler, Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal, Garnizon Komutanı Vedat Topak, Belediye Başkanı Şevket Can ve diğer protokol mensupları tarafından çiçeklerle karşılandı.
Ata’nın temsili karşılanmasının ardından kortej daha sonra Cumhuriyet alanına geldi. Buradaki tören Atatürk anıtına çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. 2 öğrencinin günün anlamına değinen şiirlerin okunmasının ardından Halk Eğitim Merkezi ekibinin folklor gösterileri ilgiyle izlendi.
Buradaki törenin ardından program şelalede devam etti. 94 yıl önce Tarsus Şelalesinde, Atatürk’e ikram edilen kısır, marul ve ayran burada da konuklara sunuldu.
Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Tarsus’u şereflendirdiği günün 94. yıl dönümünü kutlamanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Can, konuşmasında şunları dile getirdi:
“Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük devlet adamı, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Tarsus’a misafir olmak üzere ilk geliş tarihi 17 Mart 1923’tür. Bundan 94 yıl önce trenle Tarsus’a gelen Gazi Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekilere Tarsus’ta muhteşem bir karşılama töreni hazırlanmıştır. Atatürk istasyondan şehre yürürken Kara Fatma lakaplı Adile Hala ayaklarına kapanarak sevgisini ‘Bastığın toprağa kurban olayım paşam ‘ sözleriyle dile getirmiş, Aziz Atatürk’te onu yerden kaldırırken “Türk kadını yerlerde sürünmeye değil, başlar üzerinde taç olmaya layıktır” ifadesi ile Türk kadınına ne kadar değer verdiğini şehrimizde tüm dünyaya göstermiştir. Tarsus’ta kaldığı süre içerisinde çeşitli incelemelerde bulunmuş. Şelalemizde bir süre dinlenmiş ve kendisine yerel damak tadımız olan kısır ve marul ikramında bulunulmuştur. Şehrimizde 2 gün yaptığı gezi ve incelemelerden sonra Mustafa Kemal Paşa 19 Mart 1923 günü, sabahın erken saatlerinde Konya’ya gitmek üzere büyük bir kalabalık arasında istasyona geldi. Kendini götürecek olan trenin penceresinden Tarsuslulara el sallayarak şöyle seslendi: “Tarsuslular, sizleri ve Tarsus’u hayatım boyunca gönlümde taşıyacağım! Tarsuslular sizinle gurur duyuyorum” İşte bu vesile ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimize gelişini bir kez daha kutluyoruz. Kurtuluş savaşında Tarsus halkının vatan savunmasındaki mücadelesi Atatürk tarafından takdirle karşılandı. Tarsus halkı ve çevresinin vatan savunmasındaki azmi ve milli mücadele sevgisi Atatürk tarafından takdirle karşılanmıştır. Tarsus halkı her konuda olduğu gibi bağımsızlık mücadelesinde de çok duyarlı olmuş ve Çukurova’da ilk Kurtuluş Mücadelesini başlatan, Fransızların ilk terk ettiği yer Tarsus olmuştur. Atatürk’e en büyük desteği veren, ona en fazla bağlılık gösteren bir kent. Her zaman O’na layık olabilmek için, onu her konuda iyi anlamak zorundayız.”