26 Haziran 2024 Çarşamba

14:57   ÖZGÜR ÖZEL`DEN BAHÇELI`YE GEÇMIŞ OLSUN MESAJı   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: "DEDAŞ`ıN ŞANLıURFA`YA ETTIĞINI KIMSE ETMIYOR"   14:16   AYLIN NAZLıAKA: "GEÇTIĞIMIZ ÜÇ GÜN IÇERISINDE SEKIZ ILDE DOKUZ KıZ KARDEŞIMIZ KATLEDILDI"   13:48   DEVLET BAHÇELI`DEN SINAN ATEŞ DAVASı AÇıKLAMASı...   13:41   BASıN ÖZGÜRLÜĞÜ VAKFı`NDAN TREVOR TIMM JULIAN ASSANGE SERBET BıRAKıLMASı SONRASı AÇıKLAMA YAPTı   13:31   DEVLET BAHÇELI, GRUP TOPLANTıSı SONRASı RAHATSıZLANDı   13:18   MHP`LI SEMIH IŞıKVER`DEN ELAZıĞ`DAKI ÇIMENTO FABRIKASıYLA İLGILI AÇıKLAMA   10:58   WIKILEAKS`IN KURUCUSU JULIAN ASSANGE ABD`YLE ANLAŞMA SONRASı SERBEST KALıYOR   10:18   BAŞKAN AV. ULAŞ YıLMAZ’DAN KADıN KOLLARı GENEL KURUL SEÇIMI TEBRIK MESAJı   09:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, SıCAK HAVALARA KARŞı UYARDı   16:02   CHP HEYETINDEN MARDIN`DE ACıLı AILELERE TAZIYE ZIYARETI   15:53   EMO, DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıNLARı İNCELEDI   15:26   GÜLÜSTAN KıLıÇ KOÇYIĞIT`TEN İKTIDARıN DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıN AÇıKLAMALARıNA TEPKI   15:23   TARSUS’TA 9 MAHALLEDE YOL BAKıM ÇALıŞMALARı TAMAMLANDı   15:18   TOROSLAR’DA YOLLAR TERTEMIZ   15:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN YINE BIR İLK: ‘TARSUS DAĞ KOŞUSU’   14:55   ÖZGÜR ÖZEL, AYŞE ATEŞ İLE GÖRÜŞTÜ   14:41   İMAMOĞLU`NDAN KıLıÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞME AÇıKLAMASı   13:55   DEM PARTI, DIYARBAKıR VE MARDIN`DEKI YANGıNDA ZARAR GÖREN BÖLGELERIN AFET BÖLGESI İLAN EDILMESI İÇIN KANUN TEKLIFI VERDI   13:08   TÜRK TABIPLERI BIRLIĞI SEÇIME GIDIYOR....   
 
     
   

VAHAP SEÇER, ATALIK SARI BUĞDAY HASAT TÖRENİ`NE KATILDI: “AMACIMIZ, UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ TOHUMLARIMIZI GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK”


Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Silifke ilçesine bağlı Pelitpınarı Mahallesi`nde düzenlenen Atalık Sarı Buğday Hasat Töreni`ne katılarak üreticilerle hasat yaptı. Silifke`de 11 mahallede 58 üreticiyi ata buğday tohumu ile buluşturduklarını kaydeden Başkan Seçer, “Bu projenin asıl nedeni, unutulmaya yüz tutmuş ata tohumlarını gün yüzüne çıkarmak” dedi.

 

Tarih : 9 Temmuz 2023 Pazar 10:59   Okunma : 402

Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından Silifke ilçesine bağlı Pelitpınarı Mahallesi`nde düzenlenen Atalık Sarı Buğday Hasat Töreni`ne katılarak üreticilerle hasat yaptı. Silifke`de 11 mahallede 58 üreticiyi ata buğday tohumu ile buluşturduklarını kaydeden Başkan Seçer, “Bu projenin asıl nedeni, unutulmaya yüz tutmuş ata tohumlarını gün yüzüne çıkarmak” dedi.

Büyükşehir Belediyesi`nin, unutulmaya yüz tutmuş, Atalık tohumları gün yüzüne çıkarmak amacıyla 2020 yılında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte başlattığı ‘Yerel Buğday Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması` projesi kapsamında dağıtılan atalık tohumları toprakla buluşturan üreticiler, hasat sevincini Başkan Seçer ve eşi Meral Seçer ile birlikte yaşadı.

Tören öncesi Gökbelen Mahallesi`ni ziyaret eden Seçer, mahalle halkı tarafından sevgiyle karşılandı. Mahalleliyle sohbet eden Seçer, istek ve talepleri de bürokratlarına not aldırdı. Mahalle meydanında çilek satan çocuklarla da sohbet eden Seçer, alışveriş yapmayı da ihmal etmedi.

Ziyaretinin ardından Pelitpınarı Mahallesi`ne geçen Seçer, hasat törenine katılarak üreticilerle bir araya geldi. Törene Başkan Seçer`in yanı sıra CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, CHP Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış, Talat Dinçer, Hasan Ufuk Çakır, CHP Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü yetkilisi Yüksek Ziraat Mühendisi Murat Küçükçongar, muhtarlar ve üreticiler katıldı.

Mersin`de ve Türkiye`nin her yerinde çiftçilerin çalışkan olduklarına dikkat çeken Başkan Seçer, şunları kaydetti:

“Yeter ki siz destek olun, köstek olmayın. Dünyanın hiçbir yerinde üreticisini desteklemeyen devlet yoktur. Bunu da Tarım Bakanlığı yapar. Belediyelerin yol yapmak, su getirmek, sosyal hizmetler yapmak gibi görev alanları vardır. Tarım destekleri, belediyenin görevi değildir. Örneğin tohum dağıtmak, belediyenin tarımsal bir desteğidir. Üreticiye ürün desteği vermek belediyenin görevi değil, Tarım Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı`nın ayırdığı bütçeyle, Toprak Mahsulleri Ofisi`nin alımlarında buğdaya alım desteği vermektir. Ama bizim gibi ziraatı bilen bir ziraat mühendisi olunca, göreve gelir gelmez biz tarıma çok büyük bütçeler ayırdık. Öyle Pelitpınarı`nda 5 üretici ile bir sezonu geçirmedik. 58 üretici bu ürünü ekti. Farklı köylerde ki üreticilere bölüştürdük. Üreticilerimize 100 kilometre sulama borusu, 60 kilometre HDPE plastik boru desteğinde bulunduk. 40 kilometre çelik borularımızı üreticilerimizle buluşturmak üzere fabrikadan istedik. Değişik bölgelerde üretim yapan çiftçilerimize ihtiyaçları doğrultusunda erik boylama, zeytin boylama, ceviz soyma, üzüm sıkma makinesi gibi pek çok alet ve ekipman desteği sağladık.” 

Silifke`de 155 arı yetiştiricisinin Büyükşehir`in ekipman desteğinden faydalandığını bununla birlikte konar-göçer vatandaşlara güneş paneli desteği sağladıklarını ve 350 adet güneş enerjisi paneli desteğinden 42`sinin Silifke`ye verildiğini aktaran Başkan Seçer, şöyle devam etti:

“Hayvan yemi, fide, sulama borusu dağıtılır. Kooperatifler, Ziraat Odaları başta olmak üzere, üretici ile diyalog kuran her bölgede onların derdini, sorununu bilen, kurumlarla her türlü projeyi yapmaya hazırız. Bu projenin asıl nedeni, unutulmaya yüz tutmuş ata tohumlarını gün yüzüne çıkarmak. Bunu yaparken Bahri Bağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile beraber yaptık. Üreticilere alım garantisi vererek onları teşvik ettik. Büyükleriniz bilir, sarı buğdaydan yapılan ekmeğin, bazlamanın, sıkmanın lezzeti bir başka olur. Bu projenin amaçlarından bir tanesi de hem küçük üreticiyi desteklemek hem de GDO bulaşmamış, orijinal, has ve lezzetli tohumları hatırlatmak. Her bir üreticiye dönüm başı 75 kilogram gübre desteği verdik. Üretici bunları üreterek ekonomiye katkı sağlasın, vatandaşın cebine de katkı sunsun. Elimizden geldiğince üreticilerimize, tohumundan fidesine, gübresinden borusuna kadar her türlü desteği yapma gayreti içerisindeyiz. Her buğday her yerde olmaz. Kuraklık olan yerde kuraklığa bağlı, sıcaklığın olduğu yerde sıcaklığa mukavim olması yüksek verim alınmasını sağlar. Projede çok sayıda ziraat mühendisi meslektaşımız görev aldı. Hepsinin emeğine, yüreğine sağlık. Projede emeği geçen, belediye çalışanlarından, muhtarlarına, vatandaşlarımıza ve üreticilere kadar herkese teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıllarda daha farklı projelere birlikte imza atacağız. Hasatımız hayırlı ve bereketli olsun.”

Mersin`in bir tarım kenti olmasının önemli bir şans olduğuna değinen CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, şöyle konuştu:

“Göreve geldiği günden beri Tarsus`tan Anamur`a, çiftçisiyle, hayvancılığıyla üreticilerimiz ile ilgilenen ve sürekli destekleyen bir Belediye Başkanı`mız var. Bir kez daha projede emeği geçen, Büyükşehir Belediye Başkanı`mız Vahap Seçer`e, bürokratlarımıza, muhtarlarımıza ve projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”

Atalık sarı buğday tohumu desteğiyle, yok olmaya yüz tutmuş tohumlardan birinin yeniden üretime kazandırılarak ülke tarımına büyük bir katkı sağlandığına işaret eden CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, şunları dile getirdi:

“Özellikle çiftçilerimiz ve köylülerimiz çok şanslı. Çünkü Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı`mız Vahap Seçer, toprağını tanıyan, çiftçiyi ve üretimden anlayan bir belediye başkanı. Bugüne kadar gezdiğimiz bütün ilçelerde, köylerde, çiftçilerle ve işçilerle konuşmalarımızda değerli başkanımızın dokunuşlarına bizler partili milletvekilleri olarak gururla, onurla tanık olduk. Bu desteklerin hepsi de çok kalıcı ve üretime dönük desteklerdir. Atalarımızın dediği gibi ‘Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz`. Mahsulümüzün bereketli olmasını diliyorum.”

Üreticiler ve çiftçiler için ata tohumu desteği gibi projelerin çok önemli olduğunu dile getiren CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer de şunları aktardı:

“Ata tohumlarımız bizler ve üreticiler için çok önemli. Köylülerimizin üretmesini sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Tohumda artık dışarı bağımlı hale geldik. Belediye Başkanımız sayesinde bunları geri kazanacağız ve bu projeleri destekliyoruz. Hangi köye gitsek Başkanımızdan bir iz var. Yerel seçimlerde bu hizmetlerin eksik kalmaması adına kentlimizle köylümüzle Başkan`ımızın arkasında duracağız.”

CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır ise şunları belirtti:

“Köylü kardeşlerimize bu imkanı sunduğu için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer`e şükranlarımı sunuyorum. Bu topraklara kan düşse can biter. Öyleyse yapacağımız tek hizmet, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı`mıza tam destek olmaktır. Akrabalarınıza, köylülerinize, yan köylerinize şimdiden telefon etmeye başlayın. Belediye Başkanı`mız dağın başına hizmet için geliyor. Biz de ona sahip çıkalım.”

Konuşmaların ardından Başkan Seçer, eşi Meral Seçer ile birlikte buğday hasadı yaptı ve üreticilerin buğdaydan elde ettikleri unla yaptıkları sıkmanın tadına baktı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA