30 Nisan 2025 Çarşamba

01:41   CEMAL ENGINYURT: SARAYDA İMAMOĞLU KORKUSUYLA UYUYAMıYORLAR   01:28   DEM PARTI SÖZCÜSÜ DOĞAN: SıRRı SÜREYYA ÖNDER IÇIN BEKLEYIŞIMIZ SÜRÜYOR, DOKTORLARıN AÇıKLAMALARı DıŞıNDAKI SÖYLENTILERE ITIBAR ETMEYINIZ   01:09   CHP BAŞAKŞEHIR İLÇE BAŞKANı KAYABASI: GENEL BAŞKANıMıZ ÖZGÜR ÖZEL`IN BAHÇEŞEHIR`DE MITINGININ YAPıLACAĞı ALANıN ELEKTRIKLERI KESILDI    01:09   ÖZGÜR ÇELIK: BÜYÜK BIR KOORDINASYON IÇINDE ÜLKEMIZ IÇIN ÇALıŞMAYA DEVAM EDIYORUZ   23:52   İBB`YE IKINCI DALGA OPERASYONU... ÇAĞLAYAN`DA ADLI KONTROL SEVINCI   21:07   CHP`LI İNAN AKGÜN ALP`TEN BAKAN TUNÇ`A: ADALET BAKANı ADETA ELINDE SATıRLA ADALETI DOĞRUYOR AMA KARS`TA DA KASAPLıK YAPıYOR   21:05   TBMM GENEL KURULU... NAMıK TAN: SIZIN MILLI DAVANıZ KıBRıS DEĞIL. SIZIN DAVANıZ CÜZDANLARıNıZ, BANKA HESAPLARıNıZ, O HESAPLARA AKAN KIRLI PARALAR   21:04   CHP`LI ZEYBEK: KANAL İSTANBUL PROJESI, SADECE ÇEVRESEL BIR FELAKET DEĞIL, AYNı ZAMANDA SOSYAL VE EKONOMIK BIR YıKıMDıR   20:34   ÖZGÜR ÖZEL EV HAPSINDEKI GAZETECI İSMAIL SAYMAZ`ı ZIYARET ETTI   20:07   TUTUKLU ÖĞRENCILER IÇIN ANKARA`DA PROTESTO…”ARKADAŞLARıMıZıN SERBEST BıRAKıLMASı IÇIN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞIZ”   19:59   CHP`LI UZGEL`DEN İTALYA BAŞBAKANı MELONI`NIN "İTALYA`YA TÜRKIYE KAYNAKLı GÖÇ HAREKETI SıFıRA INDI" AÇıKLAMASı NEDENIYLE ERDOĞAN`A TEPKI   19:45   TGC`NIN 48`INCI GENEL KURULU`NUN ILK GÜNÜ TAMAMLANDı: MUNYAR YENIDEN ADAY   19:42   TBMM KİT KOMISYONU`NDA `NADIR TOPRAK ELEMENTLERI` GÜNDEME GELDI... "NADIR TOPRAK ELEMENTLERI REZERVINI ADETA ALTıN TEPSIDE SUNUYORSUNUZ"   18:44   CHP GENÇLIK KOLLARı İL BAŞKANLARı SILIVRI`DE... "MÜCADELEMIZDEN BIR ADıM GERI ATMAYACAĞıZ"   18:35   ŞIRKET YETKILISININ İSKİ`YE GELDIĞI GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇıKTı   18:01   TBMM GENEL KURULU... TURHAN ÇÖMEZ: "BIZ BURADA HER GÜN KAVGA EDERKEN ÇOCUKLAR ÖLÜYOR, SUÇA SÜRÜKLENIYOR, CINSEL ISTISMARA UĞRUYOR"   17:55   ÖZGÜR ÖZEL: “BIR ÜLKEDE, BIR SIYASETÇIYE SERT TUTUMUNDAN DOLAYı ‘DIKTATÖR` DENILEMIYORSA ORASı DIKTATÖRLÜKTÜR”   17:49   ANKARA`DA SOKAK HAYVANLARıNı EVINDE ÖLDÜREN DOKTOR MUHAMMET MUSTAFA DUMAN TUTUKLANDı   17:33   ÜNIVERSITE ÖĞRENCISI EREN ÜNER: “DEĞIL 6 SAAT, 6 SENE IŞKENCE GÖRSEM DE MÜCADELEYE SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞIM”   17:29   DENIZ YAVUZYıLMAZ`DAN HEYELAN AÇıKLAMASı: ``23 YıLDıR YÜRÜTÜLEN RANTÇı POLITIKALARLA BUGÜN YAŞADıĞıMıZ EKOLOJIK FELAKETLERIN TAŞLARı DÖŞENDI``  
 
     
   

YOZGAT`TA 49 YILDIR ÇALIŞAN TAŞ DEĞİRMEN TALEPLERE YETİŞMEYE ÇALIŞIYOR


Yozgat`ın Çadırardıç köyünde babası tarafından 1974 yılında kurulan taş değirmeninde üretime devam eden Şükrü Şahiner, kara değirmen kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Klasik taş değirmeninde tarlalardan saf halde gelen buğdayları temizleyip un haline getiren Şahiner, çevre il ve ilçelerden gelenlerin taleplerini karşılamaya çalıştığını söyledi.

 

Tarih : 14 Kasım 2023 Salı 10:12   Okunma : 349

SEYFİ ÇELİKKAYA

 

Yozgat`ın Çadırardıç köyünde babası tarafından 1974 yılında kurulan taş değirmeninde üretime devam eden Şükrü Şahiner, kara değirmen kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Klasik taş değirmeninde tarlalardan saf halde gelen buğdayları temizleyip un haline getiren Şahiner, çevre il ve ilçelerden gelenlerin taleplerini karşılamaya çalıştığını söyledi.

Yozgat`ın Çadırardıç köyündeki taş değirmen, köylülerin tarlalarında yetiştirdikleri buğday ve arpayı öğüterek un haline getiriyor. Bölgenin tek taş değirmenine çevre il ve ilçelerden de talep her geçen gün artıyor. Babasından kalan taş değirmende geçmişten gelen bir lezzeti yaşatan Şükrü Şahiner, mesleği babasından öğrendiğini, kendisinin ise gelecek kuşaklara mesleği aktarabileceği bir taliplinin çıkmamasından yakındı. Çadırardıç Köyü`nde babası tarafından 1974 yılında kurulan taş değirmen geleneğini sürdürmeye çalıştığını aktaran Şahiner, değirmenin taşını da bulamadığını ifade etti, taş değirmenlerin çalışma mekaniğinin günümüz teknolojisi ile üretilenlerden çok farklı olduğunu söyledi.

"DOĞAL UN OLARAK, ŞEKER HASTALARI YAPIYOR BİLHASSA"

Değirmen işletmecisi Şükrü Şahiner, taş değirmenin buğdayı kepeği ile beraber öğüttüğünü, yeni değirmenlerin daha farklı çalışıp, kabuğu çıkarıp, savurarak beyaz un çıkarttığını kaydetti. Tam buğday ununun daha esmer, doğal ve sağlık yönünden en güzel un olduğunun altını çizen Şahiner, şöyle konuştu:

"Bu değirmeni 1974 yılında babam yaptı. Biz de aynı onun devamını sürdürüyoruz. Bu değirmenin özelliği kaliteli un olduğu için, taş unu. Dünyada birinciye su değirmeni gelir ikinciye bu taş değirmeni gelir. Buradan buğdayı boğazdan veriyoruz, oradan kepekli unu aşağıdan alıyorlar. Un olarak alıyorlar ama bilhassa da şeker hastaları yapıyor bu işi, kepekli olarak. Doğal un olarak, şeker hastaları yapıyor bilhassa. Müşterimiz çok. Çorum`dan Yozgat`tan Yerköy`den geliyorlar, oralardan çevrelerden geliyorlar. Balışeyh`ten, Delice`den geldiler. Çevrede bu değirmenden başka yok, bir tek bizim değirmen var burada. Bu da babadan kalma bize. Aynı mesleği devam ettiriyoruz biz. Bu taşlar değirmenin çıkan taşları, eski taşlar bunlar. Bunlar bir işe yaramıyor. Şimdi sıfır taş bulamıyoruz, piyasada taş kalmadı. Taş bulamazsak kapanacak, başka bir şey de kalmadı. Bizden başka yapacak kimse kalmadı."

"DOĞAL KATKISIZ, BURASI TAM BUĞDAY EKMEĞİ YAPILDIĞI YER"

Çorum`un Sungurlu ilçesine bağlı Balkaya köyünden gelen İsa Gözalan, "Anneme un öğütmeye geldim, tam buğday ekmeği için. Çadırardıç köyüne geldik, buğdayımızı öğüteceğiz. Doğal katkısız, burası tam buğday ekmeği yapıldığı yer olduğu için biz burada öğütmeye getiriyoruz. Diğerleri yapay oluyor, fabrikasyon oluyor. Burada tam taş yapılıyor unlarımız. Doğal un oluyor" dedi.

"BİZİM BURADA BU DEĞİRMEN OLMAZSA OLMAZLARIN İÇİNDE"

Değirmene buğdayını öğütmek için getiren Çorum`un Sungurlu ilçesine bağlı Bunalan köyü Muhtarı Ahmet Sağlam da şunları anlattı:

"Bizim burada bu değirmen olmazsa olmazların içinde çünkü fabrika ekmekleri yenilmiyor. Sakız gibi oluyor, çiğniyorsun çiğniyorsun yutamıyorsun. İllaki bunu katmamız lazım veya bunu katmadan da yapıyoruz genelde. Bu katılmadan da fabrika ekmeğini yiyemiyoruz. Şimdi bunun özelliği taş değirmeni. Taşla öğütülüyor, tamamen her taraf doğal. Elekten geçiyor. Burada öğütülüyor taştan çıkıyor. Her taraf doğal olduğu için öbür ekmeklere pek şey bakmıyoruz biz. Her yıl geliyoruz. Kışın güz günü geliyoruz harmandan sonra. 150-200, çinik deriz biz, öğütürüz, harmandan harmana bize yetiyor. Yıllık unumuzu burada öğütüyoruz."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA