22 Kasım 2024 Cuma

16:04   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU`NDAKI KAVGA... TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ: "YAŞANAN GÖRÜNTÜLER FEVKALADE ÜZÜNTÜ VERICIDIR"   15:06   MİT BAŞKANı KALıN, ÖZGÜR ÖZEL VE KURMAYLARıNA "TERÖR ÖRGÜTLERININ FAALIYETLERI" IÇERIKLI SUNUM YAPTı...   12:18   CHP`LI BAŞARıR`DAN BAKAN YERLIKAYA`YA: "MECLIS ODALARıNı DINLIYORSUNUZ, TELEFONLARı DINLIYORSUNUZ"   11:58   ``CEMAATE AIT EVDE ÇıKAN YANGıNDA`` ÖLEN IKI IŞÇININ AILELERININ AVUKATı REŞITOĞLU: "İŞÇILER BARAKA BIR EVDE, SIGORTASıZ ŞEKILDE, UCUZ IŞ GÜCÜ OLARAK ÇALıŞTıRıLMıŞ VE ÖLÜME TERK EDILMIŞTIR"   09:43   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN ÇAMLıYAYLA`DAKI ÖĞRENCILERE EĞITIM DESTEĞI   09:33   SILIFKE BELEDIYESI ZABıTA EKIPLERINDEN MARKETLERE SıKı DENETIM   09:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, BÜNYESINE YENI SANATÇıLAR KAZANDıRıYOR    03:38   BAŞKAN KıRıLMAZ:YıLDıZLAR, GÖKYÜZÜNDEKI SONSUZ UMUTLARı TEMSIL EDER   01:04   CHP LIDERI ÖZEL`IN, ``ERDOĞAN PAZARA GIDEMEZ`` ÇıKıŞıNA PAZAR ESNAFıNDAN DESTEK: PAZARA SOKMAZLAR BU FIYATLARLA, ERDOĞAN BU DÖNEM GITTI GIDECEK   21:25   TBMM GENEL KURULU... CHP`LI KıŞ: “AKP`NIN YÖNETIM ANLAYıŞı HALKTAN KOPUK VE ISRAFÇı BIR DÜZENDIR”   18:01   MUAZZEZ İLMIYE ÇıĞ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   18:01   MUAZZEZ İLMIYE ÇıĞ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   17:26   MESKİ`NIN 2025 YıLı BÜTÇESI, 10 MILYAR 749 MILYON 950 BIN TL OLARAK BELIRLENDI… VAHAP SEÇER: “FIYATLARı YÜKSELTME, ARTıRMA GIBI BIR DÜŞÜNCEMIZ OLMAZ”   16:01   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL`DEN TEĞMENLERE DESTEK   15:50   TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK GENEL BAŞKANLARı "VERGIDE ADALET" VE ``DÜŞÜK ÜCRETLER`` GÜNDEMLERIYLE MECLIS`TE DEM PARTI ILE GÖRÜŞTÜ   15:11   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: “KONSERLERIMIZ DE FESTIVALLERIMIZ DE DEVAM EDECEK”   15:10   ÖZGÜR ÖZEL: "ESENYURT`TA YAPıLACAK ILK SEÇIMDE DEMOKRASI TOKADıNı ALNıNıZıN ORTASıNA YIYECEKSINIZ"   15:05   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL`DEN BAKAN MEMIŞOĞLU`NA SESLENDI   13:51   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ: TOROSLAR’ıN TEK KURUŞUNU PEŞKEŞ ÇEKMEYIZ   13:02   YENIDOĞAN ÇETESI DAVASı`NıN ILK DURUŞMASı DÜNYA BASıNıNDA YANKı BULDU  
 
     
   

TTB VE SES, “DEPREM BÖLGESİNDEKİ ÇOCUKLARIN BESLENME SORUNLARI ARAŞTIRMASI"NI AÇIKLADI: “CİDDİ BİR YOKSUNLUĞUN YAŞANDIĞI DEPREM BÖLGESİNDEKİ SORUNLARA HIZLA ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ GEREKMEKTEDİR”


Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede gıda güvencesi ve 5-6 yaş altı çocukların beslenme sorunlarına ilişkin saha araştırmasının sunumunu yaptı. Sunumda, “Açlık sınırına dahi ulaşamayan hane gelirleri ile ciddi bir yoksunluğun yaşandığı deprem bölgesindeki sorunlara hızla çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bu sorunları çözümlenmediği koşullarda kamu otoritesinin sağlıklı yaşam hakkını ihlalden sorumlu olacağı da unutulmamalıdır” değerlendirmesi yapıldı.

 

Tarih : 9 Ocak 2024 Salı 15:49   Okunma : 422

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede gıda güvencesi ve 5-6 yaş altı çocukların beslenme sorunlarına ilişkin saha araştırmasının sunumunu yaptı. Sunumda, “Açlık sınırına dahi ulaşamayan hane gelirleri ile ciddi bir yoksunluğun yaşandığı deprem bölgesindeki sorunlara hızla çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bu sorunları çözümlenmediği koşullarda kamu otoritesinin sağlıklı yaşam hakkını ihlalden sorumlu olacağı da unutulmamalıdır” değerlendirmesi yapıldı.

TTB ve SES, bugün Ankara`da Hatay Deprem Koordinasyonu tarafından yürütülen malnütrisyon çalışmalarında tespit edilen gıda güvencesi ve 5-6 yaş altı çocukların beslenme sorunlarına ilişkin saha araştırmasının sonuçlarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, TTB Merkez Yürütme Kurulu üyesi Dr. Ahmet Karer Yurttaş, SES Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey, Halk Sağlığı Uzmanı, Prof. Dr. Mehmet Zencir, TTB Hatay Saha Sorumlusu Leyla Kalın, Diyetisyen Dicle Dilan Salman, Hatay Tabip Odası`ndan Dr. Sami Reyhan katıldı. TTB Başkanı Şebnem Fincancı Korur ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Münevver Kaynak Türkmen ise toplantıya online katıldı.

Araştırma ve sonuçlarını Prof. Dr. Zencir, Kalın ve Salman sundu. TTB ve SES, 6 Şubat depremlerinin ardından eylül ve kasım aylarında yaptığı saha araştırması sonrasında bölgedeki gıda krizine ilişkin şu önerileri sıraladı:

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SIRALANDI

“Acilen mutfak koşullarının iyileştirilmesi, mutfaksız hanenin kalmaması. Çocuklara uygun, kültüre ve yerele özgü, yeterli gıda desteğinin sağlanması. Tüm nüfusu hedefleyen ancak yüksek riskli grupları da gören gıda desteklerinin oluşturulması. Kronik hastalığı olan, vitamin mineral yetersizliği olan çocuklar gibi yüksek riskli gruplarının sağlık takiplerinin yapılması. Beslenme kolileri oluşturulurken sadece kuru gıda konulmaması, çocuklara uygun protein kaynaklarının (yumurta, paketli süt, et ürünleri) kolilere eklenmesi. Gıda ve su desteğinin adaletli dağıtımının sağlanması, dağıtımda toplum katılımının benimsenmesi, hane gereksinimlerine göre desteğin sağlanması. Geçici yaşam alanlarından kalıcı yaşam alanlarına geçişin hızlandırılması. Saklama koşullarının iyileştirilmesi, buzdolabı desteğinin artırılması. Elektrik kesintisi, su kesintisi gibi kesintilerin en aza indirilmesi. Emziren kadınların nitelikli gıda açısından desteklenmesi. Vitamin mineral desteklerinin sağlanması. Çocuklara beslenme eğitimlerinin verilmesi. Dağıtımlarda yüksek enerjili paketli gıdalardan (abur cubur) uzak durulması. Çevresel hijyenin sağlanması. Su, sanitasyon, hijyen koşullarının sağlanması. Hanelerin ekonomik anlamda güçlendirilmesi, iş olanaklarının artırılması. Tarım toplumu olan Hatay halkının tarım arazilerinin üzerinde kentlerin yeniden inşa edilmesinin önüne geçilmesi.

"CİDDİ BİR YOKSUNLUĞUN YAŞANDIĞI DEPREM BÖLGESİNDEKİ SORUNLARA HIZLA ÇÖZÜM ÜRETİLMESİ GEREKMEKTEDİR”

Deprem bölgesinde yaşam koşullarının deprem bölgesinde yaşam koşullarının ağırlığı yanı sıra ciddi bir istihdam sorunu yaşanmaktadır. Türk-İş araştırmasının Kasım 2023 sonucuna göre; gerçek verilerin gerisinde olan TÜİK verileri üzerinden yapılan hesaplamalarda dahi Ankara`da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 14 bin 25 TL`ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 45 bin 686,81 TL olarak bildirilmiştir. Açlık sınırına dahi ulaşamayan hane gelirleri ile ciddi bir yoksunluğun yaşandığı deprem bölgesindeki sorunlara hızla çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bu sorunları çözümlenmediği koşullarda kamu otoritesinin sağlıklı yaşam hakkını ihlalden sorumlu olacağı da unutulmamalıdır.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA