20 Haziran 2024 Perşembe

11:48   CHP, ÖZGÜR ÖZEL`IN KATıLıMıYLA `YURT DıŞı ÖRGÜTLENME ÇALıŞTAYı` DÜZENLIYOR   10:01   HAVA SıCAKLıKLARı 13 ILDE 40 DERECENIN ÜSTÜNE ÇıKACAK   09:38   YEŞIL GELECEK IÇIN KLAIPEDA`DA `YOL HARITASı` HAZıRLANDı   09:14   VAHAP SEÇER, BAYRAMıN 4. GÜNÜNÜ MEZITLI HALKıYLA GEÇIRDI   01:16   ÖZGÜR ÖZEL: “MEHMET ŞIMŞEK ILE GÖRÜŞME FIKRI CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN`DAN ÇıKTı. BIZIM KEMER SıKMA VEYA ÖRTÜLÜ IMF POLITIKALARıNA DESTEK VERME GIBI BIR ŞEYIMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZ”   12:03   LGS SıNAVı SONUÇLARı HAFTAYA AÇıKLANıYOR   11:53   YOL KENARıNDA 8 LIRAYA SÜT MıSıR SATAN OSMANIYELI KADıN ÜRETICI: "GEÇEN SENE ITIRAZ EDEN YOKTU BU SENE ITIRAZ EDIYORLAR"   10:51   HAVA SıCAKLıKLARı DAHA DA ARTıYOR... MEVSIM NORMALLERININ 7-10 DERECE ÜSTÜNDE SEYREDECEK HAVA SıCAKLıKLARı 9 ILDE 40 DERECENIN ÜSTÜNE ÇıKACAK   09:56   ÇANAKKALE`DE TARIHI YARıMADADAKI ORMAN YANGıNı 18 SAATTIR SÖNDÜRÜLEMEDI   09:51   6 ŞUBAT DEPREMLERININ ÜZERINDEN 500 GÜN GEÇTI... ANKA`YA KONUŞAN AILELER: "EYLEM TOK VE OĞLU ABD`DE YAKALANDıLAR, DEMEK KI KıRMıZı BÜLTEN IŞE YARıYORMUŞ”   09:49   HAVA SıCAKLıKLARı DAHA DA ARTıYOR... YURT GENELINDE HAVA SıCAKLıKLARı MEVSIM NORMALLERININ 7-10 DERECE ÜSTÜNDE SEYREDECEK   09:36   VAHAP SEÇER, TOROSLAR`DA YAŞAYAN YURTTAŞLARLA BAYRAMLAŞTı   09:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR`IN KURSIYERLERI, ‘BEN KADıNıM` OYUNU ILE SEYIRCI KARŞıSıNA ÇıKTı   12:12   İSRAIL BAŞBAKANı NETANYAHU, SAVAŞ KABINESINI FESHETTI   11:03   SIYASI PARTILER ARASı BAYRAMLAŞMA... MHP`LI KARAKAYA: "MISAFIR IKRAM EDILENI YEMIYORSA, GIDERKEN KENDISINE ÇıKıN YAPıLıR"   10:31   SIYASI PARTILERDE BAYRAMLAŞMA ZIYARETI... DENIZ YÜCEL: "TÜRKIYE BÜYÜK MILLET MECLISI`NIN GEÇMIŞTEKI IŞLEVINI NE YAZıK KI KAYBETTIĞINI GÖRÜYORUZ"   10:26   TEMA VAKFı: “ÜLKEMIZDE 2012-2023 YıLLARı ARASıNDA YAKLAŞıK 410 BIN HEKTAR ORMAN ALANı KAYBEDILDI”   09:46   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, ``MERTUSENG TURIZM ÇALıŞTAYı`` ILE SEKTÖRÜN ÖNDE GELENLERINI VE GENÇLERI BULUŞTURDU   19:05   ÖZGÜR ÖZEL, ÖNCEKI GENEL BAŞKANLARıN BAYRAMıNı KUTLADı   17:34   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN ILE SIYASI PARTILILERIN GENEL BAŞKANLARı VE GRUP BAŞKANLARıNA BAYRAM TELEFONU  
 
     
   

Avrupa Parlamentosu seçimleri tamamlanıyor. Anketlere göre, aşırı sağ partilerdeki yükseliş dikkati çekiyor


Avrupa Birliği`nin 27 üyesindeki 450 milyon kişinin, Avrupa Parlamentosu`nun 720 üyesini belirleyeceği seçim süreci, pazar günü Fransa, Almanya, İtalya ve henüz oy kullanmayan ülkelerde sandık başına gidilmesiyle sona eriyor. Perşembe günü başlayan seçim maratonunda Hollanda, İrlanda, Letonya, Malta Slovakya ve Çek Cumhuriyeti oy kullanma sürecini tamamladı.

 

Tarih : 8 Haziran 2024 Cumartesi 18:18   Okunma : 294

(ANKARA) - Avrupa Birliği`nin 27 üyesindeki 450 milyon kişinin, Avrupa Parlamentosu`nun 720 üyesini belirleyeceği seçim süreci, pazar günü Fransa, Almanya, İtalya ve henüz oy kullanmayan ülkelerde sandık başına gidilmesiyle sona eriyor. Perşembe günü başlayan seçim maratonunda Hollanda, İrlanda, Letonya, Malta Slovakya ve Çek Cumhuriyeti oy kullanma sürecini tamamladı.

Seçimler, Avrupa`da aşırı sağın yükselişinin işaretlerini vermesi yönüyle dikkati çekiyor

Oylama sürecini tamamlayan ve AP`de toplam 31 vekili bulunan Hollanda`daki sonuçlara göre, aşırı sağcı Geert Wilders`in partisi PVV`nin AP`ye 7 vekil göndermesi bekleniyor. Wilders`in partisi en son yapılan 2019 seçimlerinde AP`ye hiç vekil gönderememiş, ancak Brexit sürecinden sonra İngiltere`nin birlikten ayrılmasıyla parlamentoda bir sandalye kazanmıştı.

Anketler aşırı sağ partilerin özellikle genç seçmenler arasında artarak destek bulduğunu gösteriyor. Ipsos`a göre Fransa`daki Jordan Bardella`nın aşırı sağcı Ulusal Birlik partisi genç nüfusta yüzde 34 oranında destek buluyor. İspanya`daki VOX ve Avrupa genelindeki diğer aşırı sağ partilere gençlerden desteğin yüksek olduğuna da işaret ediliyor.

Genç seçmenlerin, göç ve küreselleşme gibi konularda kutuplaşmış durumda olduğu, bunun da aşırı sağ partilere desteği güçlendirdiği belirtilirken, aşırı sağa artan desteğin dinamiklerinin daha kapsamlı bir şekilde incelenmesinin önemi vurgulanıyor.

Geçen hafta bir grup Holokost mağduru da, sivil toplum örgütleri aracılığıyla bazı aşırı sağ partilerin nefret noktasında Nazi propagandasıyla paralel söylemlere sahip olduğunu ifade ederek, AP seçimleri öncesi genç seçmene "demokratik sürece aktif olarak katılma, ayrımcılık ve nefreti teşvik eden ideolojilere karşı çıkma"` çağrısında bulundu.

Seçimlerden sonra ne olacak?

Seçimlerden sonra, AP üyeleri siyasi konumlarına ve önceliklerine göre gruplar oluşturacak ve yeni AP başkanını seçip yasama çalışmalarına başlayacak. AP`nin yeni sandalye dağılımıyla 18 Temmuz`da da AB Komisyonu`nun bir sonraki başkanını belirlemesi bekleniyor.

AB`de doğrudan seçmenler tarafından seçilen tek kurum olan AP, bir yasama organı olmasının yanı sıra,  Avrupa Komisyonu`nun çalışmalarını denetleme ve AB politikalarının şekillendirilme konusunda önemli bir yere sahip.

AP`nin mevcut saldalye dağılımında ağırlık, merkez sağ, sosyal demokrat ve liberal partilerdeydi. Anketler, seçimlerden sonra yeni sandalye dağılımında sağın yerini güçleneceğini gösteriyor.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA