4 Temmuz 2024 Perşembe

15:43   ALI MAHIR BAŞARıR`DAN BAKAN ŞIMŞEK`E: “SIZE HAYAT GÜZEL. OLAN IŞÇIYE, EMEKÇIYE, YOKSULA OLUYOR”   15:10   EĞITIM-İŞ`TEN TBMM ÖNÜNDE MESLEK NÖBETI...   15:09   SINAN ATEŞ CINAYETI DAVASı… ATEŞ AILESININ AVUKATı ŞEYDA ŞAHIN, 17 KIŞININ AYRıLDıĞı DOSYADAKI BAZı İSIMLERI AÇıKLADı   14:49   DEM PARTI`NIN KAYYıMA KARŞı `İRADEYE SAYGı YÜRÜYÜŞÜ`NE KATıLANLAR VAN`DAN HAKKARI`YE DOĞRU YOLA ÇıKTı   14:27   ÖZGÜR ÖZEL ILE ÜMIT ÖZDAĞ, CHP GENEL MERKEZI’NDE BIR ARAYA GELDI   14:15   ALMANYA DıŞIŞLERI, TÜRKIYE`NIN BERLIN BÜYÜKELÇISI`NI BAKANLıĞA ÇAĞıRDı   13:54   HAMAS, ATEŞKES VE REHINE TAKASı İÇIN SON ÖNERISINI ARABULUCULARLA PAYLAŞTı, İSRAIL`IN YANıTı BEKLENIYOR   13:49   CHP`LI BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANLARı İSTANBUL`DA BIR ARAYA GELDI...   13:48   YENIŞEHIR BELEDIYESI, HALK KART`ıN HAZIRAN AYı TUTARLARıNı YATıRDı   13:45   KADıN CINAYETLERINI DURDURACAĞıZ PLATFORMU: 2024`ÜN ILK 6 AYıNDA 205 KADıN ÖLDÜRÜLDÜ, 117 KADıNıN ÖLÜMÜ DE ŞÜPHELI   13:25   BELEDIYE EKIPLERI TEMIZ BIR SILIFKE İÇIN ÇALıŞıYOR   13:23   ÖZGÜR ÖZEL, 6 TEMMUZ`DA SOSYALIST ENTERNASYONAL ZIRVESINE KATıLMAK ÜZERE ROMANYA`YA GIDIYOR...   13:02   MSB KAYNAKLARıNDAN ‘SURIYE` AÇıKLAMASı   12:35   TOROSLAR BELEDIYESI’NIN YÜZME KURSU KAYıTLARı DEVAM EDIYOR   12:21   AKDENIZ KENT KONSEYI 12’NCI OLAĞAN GENEL KURULUNU YAPTı   11:46   SANAL GERÇEKLIK İLE MERSIN, VATANDAŞıN ELININ ALTıNDA   11:41   GÜLCAN KıŞ: AYDıNCıK YAT LIMANı PROJESININ DURDURULMASıNı TALEP EDIYORUZ   11:32   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN YOL ÇALıŞMALARı İLE ÇIFTÇI VE YAYLACıLAR DAHA MUTLU   01:55   KOMISYON BAŞKANı MAHMUT ÖZER, ÖĞRETMENLIK MESLEK KANUNU TEKLIFININ GÖRÜŞÜLDÜĞÜ TOPLANTıDA EĞITIM BIR -SEN`E SÖZ VERMEDI   16:14   TOROSLAR BELEDIYESININ YOL YAPıM VE ÇEVRE DÜZENLEME ÇALıŞMALARı DEVAM EDIYOR  
 
     
   

Özgür Özel, Madımak Katliamı`nın 31. yılında Sivas`ta


Sivas’ta 2 Temmuz 1993`te düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında, Madımak Oteli`nin yakılarak 33 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Katliamı’nın 31’inci yılında yaşamını yitirenler, bugün Sivas’ta anıldı. Anma programı sabah saat 09.00’da, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği toplanma noktalarından başlayan yürüyüşle başladı. Madımak Oteli`nin önüne sonlanan yürüyüşün ardından otelin önüne karanfil bırakıldı. Heyetiyle yürüyüşe katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, karanfil bıraktıktan sonra açıklamalarda bulundu.

 

Tarih : 2 Temmuz 2024 Salı 14:09   Okunma : 427

HABER: GÜLARA SUBAŞI / KAMERA: UĞUR DEMİRCİ

(SİVAS) - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Madımak Katliamı`nın 31`inci yılında Sivas`ta, “Bu bir kan davası değil. Kan davaları bile bir gün biter ama bu bir can davasıdır. Canlarımıza karşı işlenmiş insanlık suçudur. Türkiye`deki tüm canları tehdit eden bir insanlık suçudur, nefret suçudur. Türkiye`nin barışının içine döşenmiş mayındır, dinamittir. Bu dinamitleri, bu mayınları sadece gözü yaşlı analar, eşler, çocuklar ya da davayı takip eden avukatlar temizleyemez. Bunu bütün siyasiler, bütün riskleri görerek, cesaretle bu mayınları ellerimizle temizleyeceğiz" dedi.

"Bugün Madımak Katliamı`nın 31`inci yıl dönümü. CHP`nin Genel Başkanı olarak ilk 2 Temmuz ve bugün burada genel başkan sıfatıyla, tüm yardımcılarımızla, grup başkan vekillerimizle, milletvekillerimizle, il başkanlarımızla, partideki tüm kademelerdeki yöneticilerimizle birlikte ailelerin yanında olmaya geldik. Burada, iki önemli karar alınmadan sonuç alınmadan bu mücadele durmayacak. Elbette her sene 2 Temmuz`da geleceğiz, burada anacağız. 31`inci yılı, birinci yıl kabul ediyoruz. Birinci talep, bütün ailelerin ve bizim ortak talebimiz, Madımak`ın bir utanç müzesi olmasıdır. Bu bilim ve kültür merkezi yazısını gören ailelerin içi yanıyor. `Biz bunu hak etmedik. Ne bilimi ne kültürü, insan yakmak bizim kültürümüzde var mı? Bilime inanan, kültüre inanan, sanata inanan canları burada yaktınız` diyorlar. Burası utanç müzesi olacak. İkincisi de istinafta umudumuzu sürdürüyoruz ama eninde sonunda bu kararların bozulup bunun insanlığa karşı suç olarak nitelendirilmesi gerekiyor. İnsanlığa karşı suçlar, zaman aşımına uğramazlar, affa uğramazlar. O yüzden insanlığa karşı suç kararı verilene kadar verilen hiçbir kararı tanımıyoruz.

"Bu bir kan davası değil, can davasıdır"

Yedi kişinin Alman vatandaşı, iki kişinin Suudi Arabistan vatandaşı olduğu, birinin Sivas Emniyeti`ne 500 metre mesafede öldüğü, birinin AK Parti döneminde İstanbul Büyükşehir`de istihdam edildiği, kaçakların mutlaka gıyaplarında insanlığa karşı suç işlemiş kişiler olarak cezalandırılmasını, bunun dışında kurulan tüm kararların bozulmasını, zaman aşımı kararının da bozulmasını bekliyoruz. Bakın, çok kararlıyız. Bu bir kan davası değil. Kan davaları bile bir gün biter ama bu bir can davasıdır. Canlarımıza karşı işlenmiş insanlık suçudur. Türkiye`deki tüm canları tehdit eden bir insanlık suçudur, nefret suçudur. Türkiye`nin, barışının içine döşenmiş mayındır, dinamittir. Bu dinamitleri, bu mayınları sadece gözü yaşlı analar, eşler, çocuklar ya da davayı takip eden avukatlar temizleyemez. Bunu bütün siyasiler, bütün riskleri görerek, cesaretle bu mayınları ellerimizle temizleyeceğiz.

"Madımak Utanç Müzesi`nin açılışını bizzat yapacağım. Ant olsun"

Bir kez daha ilan ediyorum ki kan davaları bile biter ama bu can davası bitmez. Bir kez daha söylüyorum: Bir yıl mı olur, iki yıl mı olur, üç yıl mı olur, ama and olsun ki dört yıl sonra, beş yıl sonra bir 2 Temmuz`da daha geç değil, gelip burada Madımak Utanç Müzesi`nin açılışını bizzat yapacağım. O açılışta burada bulunacağım. Hep beraber yapacağız. Ant olsun, ant olsun, ant olsun." 

"Dünkü karar son derece hukuksuz bir karardır"

10 Ekim Davası üzerine sorulan soruya da Özel, şöyle cevap verdi: 

"Bu dava eğer insanlığa karşı suç mücadelesini kazanırsa, bu 10 Ekim Davası için de çok sayıda geçmişteki katliamlar için de uygulanabilecek tarihi bir kazanım olacaktır. Dün verilen kararlar da utanç verici kararlardır. Bu davanın böyle zaman aşımına uğratılması da utanç vericidir. Bunun için biz burayı hem utanç müzesine çevirmek hem insanlığa karşı suç kazanımını elde etmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Dünkü karar da son derece haksız, hukuksuz bir karardır."

CHP Lideri Özel, anmanın ardından partisinin Sivas İl Başkanlığını ziyaret etti.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA