4 Temmuz 2024 Perşembe

15:43   ALI MAHIR BAŞARıR`DAN BAKAN ŞIMŞEK`E: “SIZE HAYAT GÜZEL. OLAN IŞÇIYE, EMEKÇIYE, YOKSULA OLUYOR”   15:10   EĞITIM-İŞ`TEN TBMM ÖNÜNDE MESLEK NÖBETI...   15:09   SINAN ATEŞ CINAYETI DAVASı… ATEŞ AILESININ AVUKATı ŞEYDA ŞAHIN, 17 KIŞININ AYRıLDıĞı DOSYADAKI BAZı İSIMLERI AÇıKLADı   14:49   DEM PARTI`NIN KAYYıMA KARŞı `İRADEYE SAYGı YÜRÜYÜŞÜ`NE KATıLANLAR VAN`DAN HAKKARI`YE DOĞRU YOLA ÇıKTı   14:27   ÖZGÜR ÖZEL ILE ÜMIT ÖZDAĞ, CHP GENEL MERKEZI’NDE BIR ARAYA GELDI   14:15   ALMANYA DıŞIŞLERI, TÜRKIYE`NIN BERLIN BÜYÜKELÇISI`NI BAKANLıĞA ÇAĞıRDı   13:54   HAMAS, ATEŞKES VE REHINE TAKASı İÇIN SON ÖNERISINI ARABULUCULARLA PAYLAŞTı, İSRAIL`IN YANıTı BEKLENIYOR   13:49   CHP`LI BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANLARı İSTANBUL`DA BIR ARAYA GELDI...   13:48   YENIŞEHIR BELEDIYESI, HALK KART`ıN HAZIRAN AYı TUTARLARıNı YATıRDı   13:45   KADıN CINAYETLERINI DURDURACAĞıZ PLATFORMU: 2024`ÜN ILK 6 AYıNDA 205 KADıN ÖLDÜRÜLDÜ, 117 KADıNıN ÖLÜMÜ DE ŞÜPHELI   13:25   BELEDIYE EKIPLERI TEMIZ BIR SILIFKE İÇIN ÇALıŞıYOR   13:23   ÖZGÜR ÖZEL, 6 TEMMUZ`DA SOSYALIST ENTERNASYONAL ZIRVESINE KATıLMAK ÜZERE ROMANYA`YA GIDIYOR...   13:02   MSB KAYNAKLARıNDAN ‘SURIYE` AÇıKLAMASı   12:35   TOROSLAR BELEDIYESI’NIN YÜZME KURSU KAYıTLARı DEVAM EDIYOR   12:21   AKDENIZ KENT KONSEYI 12’NCI OLAĞAN GENEL KURULUNU YAPTı   11:46   SANAL GERÇEKLIK İLE MERSIN, VATANDAŞıN ELININ ALTıNDA   11:41   GÜLCAN KıŞ: AYDıNCıK YAT LIMANı PROJESININ DURDURULMASıNı TALEP EDIYORUZ   11:32   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN YOL ÇALıŞMALARı İLE ÇIFTÇI VE YAYLACıLAR DAHA MUTLU   01:55   KOMISYON BAŞKANı MAHMUT ÖZER, ÖĞRETMENLIK MESLEK KANUNU TEKLIFININ GÖRÜŞÜLDÜĞÜ TOPLANTıDA EĞITIM BIR -SEN`E SÖZ VERMEDI   16:14   TOROSLAR BELEDIYESININ YOL YAPıM VE ÇEVRE DÜZENLEME ÇALıŞMALARı DEVAM EDIYOR  
 
     
   

Kirada TÜFE Dönemi...


Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, AÜ Beşevler 10. Yıl Yerleşkesi’nde kira artışlarında yüzde 25 sınırının 1 Temmuz itibarıyla kaldırılmasının kiracı ve ev sahiplerine etkileriyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

 

Tarih : 2 Temmuz 2024 Salı 15:20   Okunma : 462

(ANKARA) - Ankara Üniversitesi (AÜ) Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, kira artışlarında yüzde 25 sınırlamasının kaldırılmasıyla ilgili “Daha önce yapılmış olan sözleşmelerin yenilenmesi ve ek kira artışı istenmesi mümkün değil” dedi. Vatandaşları yapacakları kira sözleşmeleri konusunda uyaran Tanrıvermiş, sorunun çözüm yolunun sosyal konut sayısının artırılması, belediyelerin konut üretmesi, emekli ve öğrencilere kira yardımı yapılması olduğunu söyledi.

1 Temmuz`dan önce yapılmış sözleşmeler için geriye dönük yenilemenin olmadığını belirten Tanrıvermiş, söyle konuştu:

"Mevcut yasal düzenlemenin uygulama süresi 1 Temmuz`da sona erdi. Şimdi ne olacak? Ne olmuştu, 2023 ve 2024 yılında kira parasındaki artışa bir sınır getirilmişti. Bu üst sınır kira parası artışından özellikle dar gelirliyi korumak için parlamento yeni bir düzenleme yaptı, kira parasını yüzde 25 ile sınırladı. 1 Temmuz 2024`e kadar kira sözleşmesi bitenler yüzde 25 üst normu kullanmaları gerekir. Kirayı bununla yenilediler. Ne zaman bu kira sözleşmesi güncellenecek, 1 Temmuz 2025`te, bir yıl sonra. Peki ne olacak? TÜFE`nin 12 aylık artışının ortalamasına göre kira parası yenilenecek 5 yılı dolmayan kira sözleşmelerinde. 5 yılı dolanlar ise o bölgedeki rayiçlere göre yeniden kira parası tespiti yapacaklar. Örneğin mayıs ayında kira sözleşmesi dolan biri, TÜFE artışı yüzde 62,5 olmuş bir yıl içinde. Kişinin 20 bin lira kira veriyor olduğunu düşünelim. Yüzde 25 üst sınırında 25 bin lira ödeyecekti yeni dönem için, yüzde 62,51 olursa yaklaşık 40 bin 628 lira ödeyecek."

 "Belediyeler sosyal konut yapımı için elini taşın altına koymalı"

Vatandaşları kira sözleşmeleri konusunda uyarın Tanrıverdi, şöyle devam etti:

“Daha önce yapılmış olan sözleşmelerin yenilenmesi ve ek kira artışı istenmesi mümkün değil, mevzuat ve uygulamada konut kira sözleşmeleri ve kira artışları yıllık olarak yapılıyor. Türkiye`de her 100 hanenin 56`sının konutu var. Her 100 hanenin kalan 44`ü kirada oturuyor. Bu 44`ün en az yüzde 27`si kirada oturduğunu beyan ediyor. Esasında  ciddi bir kira geliri beyan etmeyen bir kitle var. Dolayısıyla yeni yapılacak düzenlemelerle bu konuda mutlaka çalışmak gerekiyor. Sorunu çözmenin önemli yolu konut üretimini arttırmak. Boş tutulan konutlar kiraya verileceği için kiralık konut artacak. Kiralık konut artınca kira parası yavaş yavaş gerilemeye başladı. Ocak ayından beri konut fiyatlarında gerileme başladı. TÜFE`deki 12 aylık artışı belirleyen oran üzerinde kira sözleşmesi yapmamak, kira sözleşmesi ile birlikte taşınmazın tahliye edilmesine yönelik başkaca bir sözleşme imzalamamak, yaptıkları kira sözleşmesi dikkatle yapmaları, tahliye taahhüdü gibi bir taahhüt vermeye gerek yok. Kanun zaten net olarak ortada bunlara dikkat etmeleri gerekiyor. Mümkün olduğunca TÜFE üzerindeki bir artışı kabul etmeyecek sözleşme yapmalarına özen göstermeliler.

Türkiye keşke kiralık konut pazarı tespitini yapsa. Emekliler ve öğrenciler özellikle olmak üzere bunlara yönelik kira yardımı programı ortaya konulmalı. Sosyal konut konusunda TOKİ ve belediyelerin daha fazla efor sarf etmesi gerekiyor. Belediyeler kamulaştırma yapabilir, arsa üretebilir, konut üretip kiraya verebilir. Geniş yetkileri olmasına rağmen belediyelerin bu yöndeki girişimleri çok zayıf. Herkes TOKİ`den bekliyor ama oraların yapabileceği sınırlı. Dolayısıyla belediyelerin taşın altına elini koyması lazım. Dünyadaki belediyeler konut üretip kiraya veriyor. Kanunen görevleri olmasına rağmen belediyelerimizde böyle bir gelenek yok."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA