8 Temmuz 2024 Pazartesi

15:11   BAŞKAN YıLDıZ, ÇAĞDAŞKENT MAHALLESI’NDEKI SPOR SAHALARı, PARK VE MESIRE ALANLARıNDA İNCELEME YAPTı   14:48   MEZITLI`NIN 5 YıLLıK YOL HARITASı VATANDAŞLARıN KATKıLARı İLE BELIRLENECEK   14:10   DEPREMDE 97 KIŞININ ÖLDÜĞÜ ÖZKAN CITY BLOKLARı`NıN AK PARTILI MÜTEAHHIDI MEHMET ÖZKAN HAKKıNDA TAHLIYE KARARı...   12:51   KARADUVAR SAHILI BAŞTAN SONA TEMIZLENDI   12:49   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı PALAMUT’TAN MUHARREM AYı MESAJı   12:29   DOLANDıRıCıLARıN YENI YÖNTEMI "EVDE ÜRÜN PAKETLEME"...   11:59   DEPREMDE 44 KIŞIYE MEZAR OLAN SAITBEY SITESI DAVASıNıN DÖRDÜNCÜ DURUŞMASı YARıN GÖRÜLECEK...   11:48   CHP`LI YANKı BAĞCıOĞLU, ŞEHIT AILELERI VE GAZILER ÇALıŞTAYı RAPORUNU AÇıKLADı   11:29   TARSUS BELEDIYESI’NIN ÜCRETSIZ YAZ KURSLARı BAŞLADı    11:02   PAZARLARDA MEVSIM SEBZE VE MEYVE FIYATLARıNıN YÜKSEKLIĞINDEN YAKıNAN YURTTAŞLAR: ARTıK PATATES SOĞANı TANEYLE ALıYORUZ   10:58   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, EMEKLILER HAFTASı`NDA YAŞ ALMıŞ YURTTAŞLARA ÖZEL ETKINLIKLER DÜZENLEDI   10:55   ÖZGÜR ÖZEL: ÇORLU TREN KATLIAMı`NıN 6`NCı YıLıNDA YAŞAMıNı YITIREN 25 YURTTAŞıMıZı RAHMETLE ANıYORUM   10:53   CHP NIZIP İLÇE BAŞKANı BOZFıRAT, YAŞAMıNı YITIRDI   10:43   GIRDI MALIYETLERINDEN YAKıNAN PATLıCAN ÜRETICISI: "KÂR EDECEĞIM YERDE ZARAR ETTIM``   10:31   YRP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı NURETTIN GÜL: ``ETI KROM MADEN IŞÇILERININ VERMIŞ OLDUKLARı ONURLU MÜCADELEDE YANLARıNDAYıZ"   09:49   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI “BÖLGESEL TRIATLON LIGI`NIN 7. BÖLGE 2. ETAP” YARıŞMASıNA EV SAHIPLIĞI YAPTı   09:46   ORBAN`ıN YENI AŞıRı SAĞ ITTIFAKı AVRUPA PARLAMENTOSUNDA GRUP KURMA YETERLILIĞI KAZANDı   09:33   BAKAN YERLIKAYA: "CINSEL TACIZ, ÇOCUK MÜSTEHCENLIĞI, NITELIKLI DOLANDıRıCıLıK VE YASA DıŞı BAHIS SUÇLARıNA YÖNELIK OPERASYONLARDA 24 ŞÜPHELI YAKALANDı"   09:19   SILIFKE BELEDIYESI`NE BAĞLı ATA PARK, TATILCILERI AĞıRLAMAYA DEVAM EDIYOR   02:08   ÖZGÜR ÖZEL, FRANSA`DAKI SOL İTTIFAK`ıN SEÇIM ZAFERINI KUTLADı: “İTTIFAK`ıN FILISTIN DEVLETI`NI TANıMA IRADESINI MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUM”  
 
     
   

İngiltere`de genel seçimler İşçi Partisi`nin büyük zaferiyle sonuçlandı


İşçi Partisi Lideri Keir Starmer, Birleşik Krallık`ın bir sonraki başbakanı olacak. İşçi Partisi`nin açık ara zaferiyle Muhafazakar Parti`nin 14 yıllık iktidarı da son buldu.

 

Tarih : 5 Temmuz 2024 Cuma 10:13   Okunma : 284

(LONDRA) - İşçi Partisi Lideri Keir Starmer, Birleşik Krallık`ın bir sonraki başbakanı olacak. İşçi Partisi`nin açık ara zaferiyle Muhafazakar Parti`nin 14 yıllık iktidarı da son buldu.

İşçi Partisi 650 saldalyeli Avam Kamarasındaki milletvekili sayısını 202`den 410`a çıkararak parlementoda çoğunluğu sağlamayı başardı. Rishi Sunak, öncülüğündeki Muhazakar parti ise 131 milletvekili çıkararak, önceki seçimlerde kazandığı 365 sandalyesinin 234`ünü kaybetti.

Henüz resmi nitelik kazanmayan sonuçların ardından yaptığı ``zafer konuşmasında`` Keir Starmer, destekçilerine teşekkür etti ve İngiltere için yeni bir dönemin başladığını vurguladı. 

Starmer, ``Başardık...! Bunun için kampanya yürüttünüz, bunun için savaştınız, bunun için oy verdiniz ve oldu. Değişim şimdi başlıyor. Dürüst olmak gerekirse, bu iyi hissettiriyor. Partiyi değiştirmek için 4.5 yıl çalıştık. Bunun için, hizmet etmeye hazır, değişmiş bir İşçi Partisi, Britanya`yı çalışan insanların hizmetine geri döndürmeye hazır`` dedi.

``Keir Starmer İşçi Partisini seçilebilir hale getirdi``

İşçi Partisi için büyük bir dönüm noktası niteliğindeki bu zafer partinin, Jeremy Corbyn liderliğindeki 2019 seçimlerinde son yılların en kötü yenilgisini almasından bir dönem sonra gerçekleşiyor. Starmer`ın liderliğinde parti son dört yılda soldan, daha merkezci politikalar izledi.  İngiltere medyasında Starmer`in partiyi ‘daha seçilebilir` bir hale getirdiği yorumları yapılıyor.

Partinin eski lideri Corbyn ise bağımsız olarak katıldığı seçim yarışında Islington North bölgesinden milletvekili seçildi.

Muhafazakarlar için tarihi yenilgi

Rishi Sunak ise partisinin tarihi genel seçim yenilgisinin sorumluluğunu kabul ettiğini söyledi. Muhafazakarlar en son 1906 yılında 156 milletvekili çıkararak bu kadar az seçmen desteği almıştı.  Eski Başbakan Liz Truss da dahil olmak üzere birçok önemli Muhafazakar figür, İşçi Partisi adaylarına karşı koltuğunu kaybetti.

Nigel Farage liderliğindeki Reform UK partisinin de genel seçimlerde sağ kanadın oyunu böldüğü, Muhafazakarların tarihi yenilgisine katkıda bulunduğu düşünülüyor.

Liberal Demokratlar da destek artırdı

Liberal Demokratlar da 61 milletvekili çıkararak dikkat çekici bir ilerleme kaydederken, bazı yerlerde daha önce Muhafazakarlardan, David Cameron ve Theresa May gibi üst düzey liderlerin sahip oldukları sandalyeleri kazandı.

Rishi Sunak, Kral III. Charles`a istifasını sunmaya hazırlanırken, ülke ekonomik zorluklar, kamu hizmeti iyileştirmeleri ve siyasi bütünlüğün yeniden tesis edilmesi konularında yeni hükümetin atacağı adımlara odaklanmış durumda.

Rekor sayıda kadın milletvekili

Seçimlerin bir diğer önemli sonucu ise Avam Kamarası`na rekor sayıda kadın milletvekilinin seçilmesi oldu. Genel olarak resmi sonuçlarından çok farklı olmayan projeksiyon sonuçlarına göre, 242 kadın milletvekili yeni Avam Kamarası`ında yer alacak.

İngiltere`nin yeni başbakanı olacak Keir Starmer kimdir?

Keir Starmer, 2019 yılındaki ağır seçim yenilgisinden sonra istifa eden Jeremy Corbyn`in yerine 2020 yılında Jeremy İşçi Partisi`nin genel başkanlığına seçilmişti.

İngiltere ve Galler`in eski başsavcısı 61 yaşında bir avukat olan Starmer Avrupa medyasında `merkezci ve pragmatist` bir lider olarak nitelendiriliyor. Starmer`ın eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn`in belirgin sosyalist politikalarından uzaklaşmak ve parti içerisindeki bölünmeleri bastırmak için çaba gösteren bir lider olduğu söyleniyor. Kendisini eleştirenler ise Starmer`in ``heyecansız ve hırssız`` bir lider olduğu görüşünde. 

İşçi Partisi`nin İngiltere`de iktidara gelmesinin Türkiye ile ilişkileri nasıl etkileyeceği de merak konusu. Partinin eski lideri Corbyn Türkiye`de iktidarı demokrasi ve insan hakları konularında sıkça eleştirse de Starmer`in Türkiye`ye karşı görünürde böyle bir pozisyonu bulunmuyor.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA