19 Nisan 2025 Cumartesi

21:32   GÖZTEPE, BEŞIKTAŞ ILE 1-1 BERABERE KALDı   21:30   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK`TEN İSTANBULLULARA `IMZA` ÇAĞRıSı: "VERECEKLERI IMZA CUMHURBAŞKANı ADAYıMıZA, EKREM İMAMOĞLU`NA ÖZGÜRLÜK IMZASı OLACAK."   20:48   ÖĞRENCILERIN SARAÇHANE YÜRÜYÜŞÜNE POLIS ENGELI   20:29   İLETIŞIM BAŞKANı ALTUN: TRT, MILLI MENFAATLERIMIZ DOĞRULTUSUNDA TARAFSıZ YAYıNCıLıĞıYLA MILLETIMIZIN GÜVENINI KAZANMıŞ KURULUŞLARıMıZDAN BIRISIDIR   20:26   EKREM İMAMOĞLU: “SEN BU ÜLKENIN KÖYLÜSÜNÜ, ÇIFTÇISINI NE ZANNETTIN? BAK DA BIRAZ FERASET VE BASIRET ÖĞREN”     19:05   CHP`NIN YOZGAT MITINGI ILKLERE SAHNE OLDU, BINLERCE ÇIFTÇI MITINGE DAMGA VURDU: "YOZGAT TARIH YAZDı"   18:33   PUTIN, PASKALYA DOLAYıSıYLA UKRAYNA`DA TEK TARAFLı ATEŞKES ILAN ETTI   17:56   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: BAKANLıĞıMıZıN NORMAL DOĞUMU ÖZENDIRMESI SIZI NIÇIN BU KADAR RAHATSıZ EDIYOR?   17:31   ALPARSLAN TÜRKEŞ ANMASıNA SALDıRı DAVASıNDA KARAR: 12 KIŞIYE 1 YıL 3 AY HAPIS CEZASı VERILDI   17:17   PM ÜYESI ERTÜRK: "BIR IKTIDAR GIDIYOR, BAŞKA BIR IKTIDAR GELIYOR"   17:16   ALI MAHIR BAŞARıR: "BURAYA KÖYLÜ, ÇIFTÇI, GENÇLER GELIYOR. ‘ARTıK YETER` DEMEK IÇIN GELIYOR"   17:05   CHP KAHRAMANMARAŞ MILLETVEKILI ÖZTUNÇ: "KARTALKAYA BARAJıNDA BULUNAN 70 MILYON METREKÜPTEN FAZLA SU ÇIFTÇIYE VERILMIYOR"   17:02   YOZGATLı VATANDAŞ: "GELMIŞ GEÇMIŞ EN BÜYÜK KALABALıKTı. HERKES NE OLACAĞıNı NE YAPACAĞıNı DA ÇOK IYI BILIYOR"   16:59    VELI AĞBABA: "ÇIFTÇILER AYAĞA KALKTı, ISYAN EDIYOR"   16:58   ÜMIT ERKOL: "ERDOĞAN`ıN ADAYıMıZı ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTURUP, SANDıĞı GETIRIP ADILCE YARıŞMASı LAZıM"   16:40   İMAMOĞLU`NDAN ÇEŞMELILERE MESAJ: "EN ACIL IHTIYACıMıZ HER ALANDA ADALETTIR"   16:38   ABD YÜKSEK MAHKEMESI, GÖZALTıNDA TUTULAN VENEZUELALıLARıN SıNıR DıŞı EDILMESINI GEÇICI OLARAK DURDURDU   16:36   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "BUGÜN ERDOĞAN`ıN GÖREVLENDIRDIĞI HAKEM AK PARTI`NIN FORMASıNı GIYMIŞTIR, RAKIBINE HAKSıZ KıRMıZı KART GÖSTERMIŞTIR"   16:34   İBB`DEN "FLORYA`DAKI SOSYAL TESISLERDE, PARKENIN ALTıNDA GÖMÜLMÜŞ HALDE 2 MILYON DOLAR BULUNDU" IDDIASıNA YALANLAMA   16:27   ALMANYA`DA İMAMOĞLU PROTESTOLARı IÇIN SOSYAL MEDYADAKI “VATAN HAINI” SUÇLAMALARıNA TEPKI: DEMOKRASIYI SAVUNMAK SUÇ DEĞILDIR  
 
     
   

Tarım ve Orman Bakanlığı işlenmeyen tarım arazilerini kiraya verecek


Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerini, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve tarımsal üretimde kullanılması şartıyla sezonluk olarak kiraya verecek.

 

Tarih : 22 Ağustos 2024 Perşembe 01:42   Okunma : 314

(ANKARA) - Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerini, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve tarımsal üretimde kullanılması şartıyla sezonluk olarak kiraya verecek.

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete`nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, 3 Temmuz 2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 8/K maddesi uyarınca, üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin Bakanlıkça kiraya verilerek tarımsal üretime kazandırılmasına yönelik usul ve esasları belirliyor.

Kiralama yapılacak yerler

Buna göre, Hazine`nin özel mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri hariç olmak üzere mülkiyeti gerçek veya tüzel kişilere ait olup üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.

Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak

Bakanlıkça kiraya verilecek tarım arazilerinin rayiç kira bedelini tespit etmek ve kiralama işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla Arazi Kiralama Komisyonu oluşturulacak. Arazi Tespit Komisyonu il müdürlüğünde il müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ilçe müdürü başkanlığında toplanacak.

Kiraya verilecek tarım arazileri, “Toprak, topografya ve iklimsel özellikleri tarımsal üretim için uygun olup, hâlihazırda tarımsal üretim yapılan veya yapılmaya uygun olan veya imar, ihya, ıslah edilerek tarımsal üretim yapılmaya uygun hale dönüştürülebilen araziler” olarak tanımlandı.

Komisyon üyeleri kendilerine, eşlerine veya birinci derece kan ve kayın hısımlarına ait tarım arazileri ile ilgili yapılan itirazın incelenmesinde görev alamayacak.

Arazi Tespit Komisyonu; kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek veriler üzerinden yapılacak çalışmalar ve yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleri ile işlenmeyen tarım arazilerini tespit edecek. Tespit çalışmalarına altlık teşkil edebilecek veriler Bakanlıkça sağlanacak.

Kiralama sezonu eylül-ağustos arası

İşlenmeyen tarım arazilerinin tespitinde, içinde bulunulan yılın 1 Eylül tarihi ile bölgelere göre değişen hasat dönemi dikkate alınarak en geç takip eden yılın 31 Ağustos tarihine kadar olan süre dikkate alınacak.

Tespiti yapılan işlenmeyen tarım arazileri Bakanlık kayıt sistemleri ile karşılaştırılarak kontrol edilecek. Arazi Tespit Komisyonu tarafından yapılan kontrol sürecinin tamamlanmasının ardından, ekonomik bütünlüğü sağlayan parseller ve ekonomik bütünlük kapsamı dışında kalıp Arazi Tespit Komisyonunca ekonomik tarımsal üretim yapılacağı değerlendirilen parseller tespit edilecek. Dikili ve örtü altı tarım arazileri kiralama işlemleri kapsamına alınmayacak.

İşlenmeyen tarım arazileri listeleri mahallinde ve internetten ilan edilecek

Kiralama sezonu içerisinde, kiralanan tarım arazilerinin maliklerinden herhangi biri tarafından bir sonraki sezonda üretim yapacağına dair bir başvuru yapılmaması durumunda bu araziler üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri listesine eklenecek. İşlenmeyen tarım arazileri listesi il/ilçe müdürlükleri tarafından beş gün süre ile mahallinde, elektronik ortamda ve il müdürlüğü internet sitesinde ilan edilecek.

Arazi malikleri ve diğer ilgililer, listeler ile ilgili itirazlarını ilan süresi içerisinde Arazi Tespit Komisyonuna yapabilecek. Komisyon bu itirazları üç gün içinde karara bağlayacak. İtirazların değerlendirilmesi sonucu oluşturulan nihai liste mülki amirin veya yetkili kıldığı kişinin onayı ile kesinleşecek.

Kesinleşen işlenmeyen tarım arazileri listesinde yer alan tarım arazileri için rayiç kira bedelleri tespit edilecek ve belirlenen formata göre Kiralanacak Tarım Arazileri Listesi oluşturulacak. Listede kiracıların yetiştirebilecekleri ürün veya ürün gruplarına da yer verilecek. Bu araziler, kira geliri arazi maliklerine ait olmak üzere, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Arazi Kiralama Komisyonu tarafından kiralanacak.

Kiralama işlemleri kiralama sezonu dikkate alınarak gerçekleştirilecek. Kiralama işlemi, tek bir tarım arazisi parseli bazında yapılabileceği gibi, üretim planlaması kapsamında yetiştirilecek ürün, kiracı potansiyeli ve tarımsal üretimin ekonomik verimliliği dikkate alınarak birden fazla tarım arazisi parselini kapsayacak şekilde de yapılabilecek.

Kiralama öncelikli olarak; kiraya verilecek tarım arazisinin bulunduğu yerleşim yerinde ikamet edenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve meslek odalarına yapılacak.

Kiraya verilecek öncelikli gruplar

Kiralanacak tarım arazileri; rayiç kira bedelinden az olmamak üzere öncelikle istekli olan sekizinci fıkrada belirtilen öncelikli gruplara, öncelikli gruplardan birden fazla istekli çıkması halinde en yüksek teklifi verene, öncelikli gruplardan istekli çıkmaması halinde ise diğer isteklilerden en yüksek teklifi verene kiralanacak.

Kesinleşen kiracılara kira bedeli, kira süresi, ödeme koşulları, kira bedelinin yatırılacağı banka hesabı, vergi, resim, harçları ve diğer giderler gibi sözleşme giderleri ve benzeri bilgileri de içeren formata göre düzenlenerek tebligat yapılacak.

Kiracının sorumluluğu 

Kiracı, kiralama sezonu boyunca kiraladığı tarım arazisi üzerinde, tarımsal üretim planlaması kapsamında belirlenen ürün/ürün gruplarını üretmekle, genel tarımsal üretim tekniklerine riayet etmekle, toprağın yapısını bozacak uygulamalardan kaçınmakla, arazi üzerindeki çok yıllık bitkiler ve varsa sabit tesisleri korumakla yükümlü tutulacak.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA