Mersin Büyükşehir Belediyesi, özel gereksinimli bireyler için hayata geçirdiği hizmetleri sürdürüyor. Büyükşehir`in özel gereksinimli çocuklar ve ailelerinin yüzünü güldürdüğü hizmetlerinden sadece bir tanesi olan ‘Sportif Beceri ve Koordinasyon Eğitimi` ile her hafta çocukların sporla iç içe yetişmesi amaçlanıyor.
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Engelliler Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Engelsiz Yaşam Merkezi`nde yer alan ‘Sportif Beceri ve Koordinasyon Eğitimi Salonu`nda, 6 ay boyunca 7-12 yaş arasındaki özel gereksinimli çocuklara uzman eğitmen eşliğinde eğitim veriliyor. Sportif beceri ve koordinasyon eğitimi alan çocuklar hem sporla iç içe büyüyor, hem de özgüvenleri artarak sosyal hayata daha iyi uyum sağlıyor.
“7-12 yaş arası özel gereksinim isteyen bireylere hizmet veriyoruz”
Engelsiz Yaşam Merkezi`nde Sportif Beceri ve Koordinasyon Eğitim Salonu`ndan Sorumlu Beden Eğitimi Öğretmeni Fatma Nur Yılmaz, eğitim kapsamında 7-12 yaş arası Otizmli veya Down Sendromlu özel gereksinim isteyen bireylere hizmet verdiklerini aktardı. Eğitimlerin başvuru esasına dayalı olduğunu belirten Yılmaz, “Çocuklar ve aileler beraber gelerek müracaatta bulunuyorlar. Sağlık Kurulu raporu, kimlik fotokopisi, bir adet vesikalık fotoğrafla beraber kurumumuza gelip talepte bulunduktan sonra, çocuk değerlendirmeye alınıyor. Çocuk, müsait eğitim programına uygun bir şekilde yerleştiriliyor. Haftada bir gün eğitim veriyoruz ve 6 ay boyunca kurumumuzdan hizmet alabiliyorlar” dedi.
“Aileler memnun olurken, çocuklardaki gelişmeleri gördüğümüz için bizler de mutlu oluyoruz”
6 ayda bir öğrencilerin değiştiğini söyleyen Yılmaz, hizmetin ücretsiz olmasından dolayı ailelerin çok fazla talepte bulunduğunu söyledi. Ailelerin de, çocukların da çok mutlu olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Gelişim gösteren öğrencilerimiz var. Davranış problemi olan, dikkat ve odaklanma sorunu yaşayan, temel spor becerisi yetersiz olan çocuklar buraya başvurduğunda, 6 ay sonunda o gelişimi gözle görülür derecede fark edebiliyoruz” diye konuştu.
Eğitimin içeriğinden de söz eden Yılmaz, “Öncelikle ısınma alıştırmaları ve çocuğun ihtiyacı doğrultusunda egzersize başlıyoruz. Dikkat çalışmaları, el-göz koordinasyonu, hedef odaklı çalışmalar, davranış problemi varsa davranışını söndürmeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu 6 aylık süreçte gözle görülür derecede bir değişiklik oluyor. Aileler memnun olurken, çocuklardaki gelişmeleri gördüğümüz için bizler de mutlu oluyoruz” ifadelerini kullandı.