22 Eylül 2024 Pazar

16:25   EGE DENIZI`NDE PEŞ PEŞE IKI DEPREM   16:21   MERSIN MILLETVEKILI UYSAL, SANAL BAHIS ÇETELERIYLE MÜCADELE İÇIN İLK ADıMı ATTı   16:04   METEOROLOJI`DEN YENI UYARı... 11 ILDE KUVVETLI YAĞıŞ BEKLENIYOR   15:52   SAYıŞTAY`ıN 2023 YıLı GÖÇ İDARESI BAŞKANLıĞı DENETIM RAPORU: “TAŞıNMAZLARA YAPıLAN DEĞER ARTıRıCı HARCAMALARıN ILGILI TAŞıNMAZıN MALIYETINE EKLENMEDIĞI TESPIT EDILDI”   15:49   SAYıŞTAY: VAKıF YÜKSEKÖĞRETIM KURUMLARıNDA ÜCRETSIZ OKUTULMASı GEREKEN ASGARI LISANS ÜSTÜ ÖĞRENCI SAYıSıNA YÖKSİS ÜZERINDEN ULAŞıLAMıYOR   15:34   UTKU ÇAKıRÖZER: OKULDA TEMIZLIK EMEK SÖMÜRÜSÜYLE DEĞIL, KADROLU PERSONEL ILE SAĞLANıR. EVLATLARıMıZ VE ÖĞRETMENLERIMIZIN SAĞLıĞı RISK ALTıNDA   15:10   SAYıŞTAY TESPIT ETTI: "ÇALıŞMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLıĞı, IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI KONULARıNDA `ORANTıSıZ ILETIŞIM` KURDU"   15:10   SAYıŞTAY TESPIT ETTI: "ÇALıŞMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLıĞı, IŞ SAĞLıĞı VE GÜVENLIĞI KONULARıNDA `ORANTıSıZ ILETIŞIM` KURDU"   14:51   ÖZGÜR ÖZEL: “SÖZLEŞMELI ERIMIZ MAŞALLAH ABAKAY`A ALLAH`TAN RAHMET, AILESINE VE MILLETIMIZE BAŞSAĞLıĞı DILIYORUM”   14:44   SÜLEYMAN BÜLBÜL`DEN BAKAN YERLIKAYA`YA TEPKI: ``ÇOCUKLAR UYURKEN SUSULUR, ÖLÜRKEN DEĞIL``   14:33   CHP MERSIN MILLETVEKILI DINÇER: "TASARRUF TEDBIRLERI ADı ALTıNDA ÖNCE IŞÇININ, ARDıNDAN DA ÇOCUKLARıN SERVIS HAKKıNı ELINDEN ALDıNıZ"   14:06   İRAN`DA KÖMÜR MADENINDE MEYDANA GELEN PATLAMADA EN AZ 51 KIŞI ÖLDÜ   14:01   SAYıŞTAY: ``HAZINE GARANTILI DıŞ KREDI KULLANAN KAMU KURUM VE KURULUŞLARıNıN ÖDEDIĞI KUR FARKı 17 MILYAR 887 MILYON 301 BIN 403 TL OLDU``   13:27   SAYıŞTAY`ıN 2023 YıLı MSB DENETIM RAPORU: ``AFAD`ıN, MSB`DEN TALEP ETTIĞI HAVA ARAÇLARıNıN 4 MILYON LIRALıK UÇUŞ MALIYETI MSB`YE AKTARıLMADı``   13:14   EGE DENIZI`NDE DEPREM   13:11   DİSK GENEL BAŞKANı ARZU ÇERKEZOĞLU: “3 EKIM`DE ANKARA`DA KITLESEL MITING YAPACAĞıZ”   13:10   MSB: PIYADE SÖZLEŞMELI ER MAŞALLAH ABAKAY ŞEHIT OLDU   13:04   CHP`LI BÜLBÜL, ZEYTIN ÜRETICISININ SORUNLARıNA DIKKATI ÇEKTI: “ÜRETIM MALIYETLERI YÜZDE YÜZ ARTTı, ZEYTIN ALıM FIYATLARı GERILEDI”   12:57   SAYıŞTAY`ıN 2023 YıLı GENÇLIK VE SPOR BAKANLıĞı DENETIM RAPORU: "YURTLARDAKI ÖZEL IŞLETMELERDEKI IŞLETICI SEÇIMINDE GENEL MÜDÜR`ÜN TAKDIR HAKKı PUANı BELIRLEYICI"   12:39   ERDOĞAN TOPRAK: “ERDOĞAN, HÜDA PAR`A ANAYASA`NıN 4. MADDESIYLE SORUNLARı OLMADıĞıNı SÖYLEMEKLE YETINIYOR”  
 
     
   

Sayıştay tespit etti: "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş sağlığı ve güvenliği konularında `orantısız iletişim` kurdu"


Sayıştay`ın 2023 yılı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın "iş sağlığı ve güvenliği" konularında "orantısız iletişim" kurduğunu tespit etti. Bakanlık, MAPEG`in 2023 yılından itibaren "iş sağlığı ve güvenliğine" ilişkin bildirmiş olduğu 4 bin 667 yazısından sadece 117`sine cevap verdi. Raporda, maden ihalelerindeki anlaşmazlıkların da bütçeye `yönetilemez boyutta` yük getirdiğine dikkat çekilirken, 2023 yılında "ruhsat iptallerinden kaynaklı toplam harcama 156 milyon 51 bin 484 TL" olarak kaydedildi. 

 

Tarih : 22 Eylül 2024 Pazar 15:10   Okunma : 351

Haber: Dilan Kutlu - Hande Öztürk 

(ANKARA) - Sayıştay`ın 2023 yılı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın "iş sağlığı ve güvenliği" konularında "orantısız iletişim" kurduğunu tespit etti. Bakanlık, MAPEG`in 2023 yılından itibaren "iş sağlığı ve güvenliğine" ilişkin bildirmiş olduğu 4 bin 667 yazısından sadece 117`sine cevap verdi. Raporda, maden ihalelerindeki anlaşmazlıkların da bütçeye ``yönetilemez boyutta`` yük getirdiğine dikkat çekilirken, 2023 yılında "ruhsat iptallerinden kaynaklı toplam harcama 156 milyon 51 bin 484 TL" olarak kaydedildi. 

Sayıştay, kamu kurumlarına ilişkin 2023 yılı Denetim Raporlarını yayımladı. Sayıştay`ın 2023 yılı MAPEG raporuna göre, maden sahalarında işletme sonrası yapılan rehabilitasyon çalışmalarında maliyeti karşılama bedelleri yetersiz kaldı. Buna göre, "İptal edilen veya terk edilen ve rehabilitasyonu yapılmayan maden sahalarının valilikler tarafından rehabilite edilmesinde gerek bütçe temini ve gerekse personel yetersizliklerinin bulunduğu" tespit edildi. 

Kurumun konuyla ilgili 2020`den bu yana mevzuat çalışmasının bulunduğu, ancak tamamlanmadığı bilgisine de yer verildi. 

Denetçiler, MAPEG ile çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında maden sahalarında, iş sağlığı ve güvenliği konusu başta olmak üzere kritik konularda "iletişim yetersizliğini" tespit etti. Buna göre, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin MAPEG`ten ilgili Bakanlığa bir yıl içerisinde giden yazı sayısı 3 kat arttı.

"MAPEG ile Bakanlık arasında orantısız iletişim"

MAPEG, 2023 yılında iş güvenliğine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na 4 bin 667 yazı yazarken,  Bakanlık sadece 117`sine cevap verdi. Raporda, konuya ilişkin ise şu değerlendirme yapıldı: 

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı`ndan MAPEG`e giden geri bildirim yazılarının 2022 yılı için oransal anlamda yaklaşık onda bir, 2023 yılı için de kırkta bir gibi çok cüzi sayılarda kaldı. İki kurum arasında maden sahalarında ve ülkemiz madencilik faaliyetleri çerçevesinde iş sağlığı ve güvenliği gibi konuları da içeren kritik konularda bu şekilde ortaya çıkan orantısız iletişim verilerinin iyi analiz edilerek gerekirse mevzuat düzenlemesine gidilmesi ihtiyacının bulunduğu tespit edilmiştir."

"Maden ihalelerindeki anlaşmazlıklar bütçeye `yönetilemez boyutta` yük getirdi" 

Raporda, 2021 ve 2022 yıllarında maden ihalesine açılmaması gereken alanların hukuki anlaşmazlıklara sebep olduğunu, sorunun "yönetilemez boyutta olduğuna" dikkat çekildi. Genel Müdürlük 2023 yılında "ruhsat iptallerinden kaynaklı davalarda ilgililere yüksek miktarlı ödemeler" yaptı. Buna göre toplam harcama 156 milyon 51 bin 484 TL olarak kaydedilirken, Sayıştay sorunun bütçeye ayrı yük getirmesi nedeniyle ``bir an önce çözülmesine “ dikkati çekerek, şunları kaydetti:

 “Bir an önce çözülmeli”

“Bu nitelikteki kamu gelirlerinin tahakkuku, tahsili ve takibi hususlarında mahkeme kararlarının analiz edilerek tüm birimleri kapsayacak şekilde idari ve yasal tedbirlerin alınmasının, idari para cezalarına ait yasal dayanaklar ve uygulamaları hususlarında hizmet içi eğitimlerin yapılmasının, bu çerçevedeki yapısal sistem ve iç kontrol eksiklerinin giderilmesinin, yapılan inceleme sonucunda açık usul ve esas hataları nedeniyle iadeye konu edilen ve bundan dolayı hukuki dosya masrafına katlanılan işlemler ile ilgili görevli personeller nezdinde kişisel kusur olup olmadığına dair gerekli detaylı inceleme ve soruşturmaların yapılması uygun olacak.``

``Devlet eliyle aranıp işletilme...``

Sayıştay denetçileri, ``Radyoaktif mineraller, radyoaktif maddeler, nadir toprak elementlerinin devlet eliyle aranıp işletilmesine`` ilişkin yasal mevzuat düzenlemesinin de önemine işaret edildi. Bu madenlerin devlet eliyle aranması ve işletilmesine ilişkin yasal kısıtlayıcı hükümler bulunduğu hatırlatıldı.

Denetçiler, maden ruhsat sahiplerinin üçüncü bir kişiyle imzaladığı sözleşmelerin hukuki bağlayıcı metinler olmadığını tespit etti. Raporda, ``İş sağlığı ve güvenliği, çevreye uyum ve etki, halk sağlığı gibi konularda asgari standartlar içeren tip sözleşme ve bu şekilde bir sözleşmeyi içeren mevzuat bulunmadığı`` vurgulandı. Buna göre, Genel Müdürlüğün işletme faaliyetlerinin denetiminde kapsamlı şekilde geliştirilecek sözleşme hükümlerinin kullanılması gerektiği kaydedildi. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA