5 Ekim 2024 Cumartesi

16:09   VAHAP SEÇER, ÇOCUK SAHNESI`NDE SERGILENEN ILK OYUNDA ÇOCUKLARLA BIR ARAYA GELDI   15:14   ALI ÖZTUNÇ`TAN AGİT-PA`YA GAZZE TEPKISI   14:24   MURAT EMIR`DEN BAHÇELI`YE TEPKI   14:21   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, YENI HIZMET BINASıNDAKI ÇOCUK SAHNESI`NDE MINIK TIYAROSEVERLERLE BULUŞTU   13:55   ÖZGÜR ÖZEL`DEN MEHMET ŞIMŞEK`E: “GELDIĞI GÜN ENFLASYON YÜZDE 38`DI. BUGÜN 48”   12:09   CHP`LI ÇAKıRÖZER, EYLÜL AYı BASıN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU`NU AÇıKLADı   10:12   ‘MERSIN 33 KART` OSMANIYE KOOPERATI`NE BAĞLı ARAÇLARA DA ENTEGRE EDILDI   09:42   ULUSLARARASı YENIŞEHIR KÜLTÜR FESTIVALI VE KITAP FUARı IÇIN GERI SAYıM BAŞLADı   17:31   AK PARTI SÖZCÜSÜ ÇELIK: ``İSRAIL`IN KENDINI SAVUNMA HAKKı VAR` CÜMLESI, DÜNYANıN EN IKI YÜZLÜ CÜMLESI HALINE GELMIŞTIR, GEÇERSIZDIR``   16:51   CERATTEPE`DEKI YENI ÇED BILGILENDIRME TOPLANTıSıNA TEPKI...   16:35   YENI NATO GENEL SEKRETERI MARK RUTTE`DEN KIEV`E ZIYARET   15:40   NARIN GÜRAN`ıN ADı, TARSUS`TA BIR PARKA VERILDI   15:38   LÜBNAN`DAN KAÇAN YABANCı UYRUKLU VATANDAŞLARıN MERSIN ÜZERINDEN TAHLIYELERI SÜRÜYOR   14:18   ÖZGÜR ÖZEL`DEN "CUMHURBAŞKANLıĞıNA YAKıŞTıRDıĞıNıZ BIR ADAY VAR Mı`` SORUSUNA YANıT   13:11   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER`DEN MERCAN 100. YıL İKLIM VE ÇEVRE BILIM MERKEZI`NE ZIYARET    11:21   DEM PARTILI ÇANDAR`DAN ERDOĞAN`ıN "İSRAIL" AÇıKLAMASıNA TEPKI   10:46   İSRAIL, BEYRUT`UN MERKEZINDE İSLAM SAĞLıK ÖRGÜTÜ`NE AIT BIR TıP MERKEZINI VURDU   10:38   CEM GARIPOĞLU`NUN MEZARı BUGÜN AÇıLACAK   10:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE YURTLARı, BARıNMA SıKıNTıSı YAŞAYAN ÖĞRENCILERE DESTEK OLMAYA DEVAM EDIYOR   09:50   EKREM İMAMOĞLU İSTINAF ÖNÜNDE KONUŞTU  
 
     
   

CHP`li Çakırözer, eylül ayı Basın Özgürlüğü Raporu`nu açıkladı


CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, eylül ayı Basın Özgürlüğü Raporu`nu yayınladı. Çakırözer, "Parlamentonun gündemi, ekonomik yoksulluk olduğu kadar hak ve özgürlükler alanında milyonların yaşadığı yoksunluktur. Basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşanan ihlaller de bunların başındadır. Parlamentoda bu ihlallerin sona erdirilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi olarak mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

 

Tarih : 4 Ekim 2024 Cuma 12:09   Okunma : 387

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, düzenli olarak hazırladığı Basın Özgürlüğü Raporu`nda eylül ayında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gazeteciler ve basın kuruluşlarının tehdit ve soruşturmalarla baskı altına alındığını belirten Çakırözer, gazetecilerin haber ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle 52 kez hakim karşısına çıktığına raporda yer verdi. Raporda, Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş cinayeti davasını takip eden gazeteciler ve basın kuruluşlarının hem sanıklar hem de siyasetçiler tarafından hedef alındığı da yer aldı.

"`Yanlışlıkla` gözaltı"

Raporda, eylül ayında yaşanan basın özgürlüğü ihlalleriyle ilgili şu tespitler yer aldı:

"Eylül ayında gazeteciler 52 kez hakim karşısına çıktı. Cezası onanan bir gazeteci tutuklandı. Gazetecilerin yazıları, sosyal medya paylaşımları nedeniyle evlerine baskın yapıldı. Özgür Yurttaş Haber Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Murat Yıldırım hakkında haber ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle başlatılan soruşturmada yakalama kararı çıkarıldı. Gazeteciler Ruşen Takva ve Kadir Cesur haber takibinde gözaltına alındı. Karar gazetesi yazarı Elif Çakır, hakkında arama olduğu iddiasıyla Bursa`da gözaltına alındı. Çakır ismi ve kimlik numarası, aranan şahıstan farklı olmasına ve bunu emniyet güçlerine anlatmasına rağmen gözaltına alınarak sağlık kontrolüne götürüldü ve daha sonra serbest bırakıldı. Emniyet Genel Müdürü yapılan ‘yanlışlık` nedeniyle Çakır`dan özür diledi.

"Tetikçisi de siyasetçisi de gazeteciyi hedef alıyor"

Ülkü Ocakları eski Başkanı Sinan Ateş cinayeti davası duruşmasında katil zanlısı Eray Özyağcı salondan çıkartılırken gazeteciler Timur Soykan, Barış Pehlivan ve Murat Ağırel`i tehdit etti. MHP lideri ve parti yöneticileri de bu davaya ilişkin yapılan yorumlar nedeniyle Halk TV`yi, yorumcularını ve sunucularını hedef aldı. Birgün Gazetesi muhabiri İsmail Arı, menzil cemaati hakkındaki kitabı nedeniyle hem sosyal medya tehditleri hem de cemaate yakın derneklerin suç duyurularıyla karşı karşıya kaldı. Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel, kendisine gönderilen bir video kaydı ile ölüm tehdidi aldı. Diyarbakır`da Narin Güran cinayetiyle ilgili gelişmeleri aktaran Halk TV muhabiri Ferit Demir ve kameraman Hasan Bıra korumalar tarafından engellendi.

"Habere soruşturma ve tazminat"

Gazeteci Furkan Karabay hakkında deprem sırasında yaptığı sosyal medya paylaşımları ve YouTube yayınları nedeniyle Cumhurbaşkanı ve ailesine hakaretten dava açıldı. Gazeteciler Medine Mamedoğlu, Ahmet Kanbal ve İrfan Uçar hakkında soruşturma ve davalar açıldı. SADAT, Evrensel`in Genç Hayat ekinde 2021 yılında yayımlanan bir yazı nedeniyle gazeteye dava açtı. Evrensel Gazetesi yazarı Özcan Yaman yazısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın oğlu Bilal Erdoğan`ın açtığı davada 10 bin TL`lik tazminat ödemeye mahkum edildi. Gazeteci Sedef Kabaş, Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla açılan dava sonucu 115 bin TL tazminat cezası ödediğini duyurdu.

"Altun istedi, yüzlerce haber erişime engellendi"

İktidarın sansür aygıtına dönüşen RTÜK, örneği görülmemiş bir uygulamaya daha imza attı. RTÜK, Halk TV sunucusu Sinem Fıstıkoğlu`nun konuğunun yorumlarına ‘gülümsediği` için kanala para cezası verdi.

Eylül ayında Umut Gazetesi, Medyaradar, Etkin Haber Ajansı erişime engellendi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun`un talebiyle kendisi ve yakınları hakkındaki 648 haber ve sosyal medya içeriğine bir günde erişim engeli getirildi.”

Raporda, eylül ayında erişim engeli getirilen haberler de şöyle sıralandı:

“RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin`in bacanağını, kayınbiraderini ve eşinin yakın arkadaşını RTÜK`te işe aldığı iddiaları, Konya`daki tarikat şeyhinin ‘mehdi gelecek` diyerek cemaate yüksek fiyattan arsa sattığı iddiaları, Ülkü Ocakları genel başkan danışmanının cinayetle sonuçlanan mekan baskınının şüphelileri arasında olduğu iddiası, İsmailağa cemaatine yakın iki grubun umrede kavga ettiği, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü ve üniversite hakkındaki yolsuzluk iddiaları, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Yardımcısının İsrail`e tepki gösterdiği sosyal medya paylaşıma yönelik yorumlar, yabancı futbolcuların dolandırıldığına ilişkin açılan dava, Van`da görev yapan astsubay ve imam arasında yaşananlara ilişkin haberler.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA