15 Kasım 2024 Cuma

15:45   DEM PARTI - SAADET PARTISI GÖRÜŞMESI ERTELENDI   15:16   EĞITIM SEN`DEN MEB ÖNÜNDE "BÜTÇE" PROTESTOSU   14:19   CHP`LI ALI MAHIR BAŞARıR: ``ERDOĞAN, DAKIKADA 2 ASGARI ÜCRET HARCıYOR``   14:08   CHP’LI TALAT DINÇER: "AÇLıK, SEFALET VE HAYAT PAHALıLıĞı HALKı EZDI"   14:06   AKDENIZ BELEDIYESI, VERIMLI ARAZILERI TARıMA KAZANDıRıYOR   14:01   GÜLCAN KıŞ: “BU GENÇLERIN UMUTLARı TÜKENIYOR!”   13:34   ESENYURT BELEDIYESI`NDE CHP`LI MECLIS ÜYELERI 17`INCI GÜNÜNDE BELEDIYE BINASıNA GIREBILDI   12:40   CHP`NIN ESENYURT`TA ``DEMOKRASI NÖBETI`` SÜRÜYOR...   12:30   BAKAN TUNÇ`TAN CHP`LI BELEDIYELERE ``INCELEME VE SORUŞTURMA`` AÇıKLAMASı   11:42   VELI AĞBABA: "SPK GIBI ÖNEMLI BIR KURUMA HIÇBIR DENEYIMI OLMAYAN, SADECE İSTANBUL`DA SIYASI OPERASYONLAR YAPAN BIR BAŞSAVCıNıN EŞININ ATANMASı SPK`NıN DA ÇÖKMESINE SEBEP OLACAK"   11:37   MALATYA`DA DEPREM... BAKAN YERLIKAYA: “İLK BELIRLEMELERE GÖRE HERHANGI BIR OLUMSUZ DURUM BULUNMAMAKTADıR”   10:07   DÜNYA DIYABET GÜNÜ`NDE MERSIN BÜYÜKŞEHIR`DEN FARKıNDALıK YARATAN ETKINLIK   09:42   3. ULUSLARARASı TARSUS FESTIVALI, ESNAFıN VE VATANDAŞLARıN BEĞENISINI KAZANDı   09:20   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN “KıRSAL MAHALLE BULUŞMALARı” YENIŞEHIR TURUNÇLU`DA DEVAM ETTI   16:09   İBB BAŞKANı EKREM İMAMOĞLU`NUN DANıŞMANı MURAT ONGUN, AK PARTI/CHP DÖNEMLERININ KıYASLAMALı ETKINLIK HARCAMALARı TABLOSUNU PAYLAŞTı   15:55   MURAT EMIR, DIYABET HASTASı ÇOCUKLAR VE AILELERIYLE TBMM`DE BASıN TOPLANTıSı DÜZENLEDI... DIYABET HASTASı ELIF NURDEDE: "PARMAK ACıLARıMıZı YÜREĞINIZDE HISSETMENIZI ISTIYORUM"   15:50   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ: “HALKıN BÜTÇESINI, HALK IÇIN KULLANıYORUZ”   15:48   GÜLCAN KıŞ: “EMEKLILIKTE ADALET SAĞLANMALı, EMEKÇININ FERYADı DUYULMALı”   15:44   İZMIR`DE 2 KIŞININ ÖLDÜĞÜ DAVADA SAVCı MÜTALAASıNı AÇıKLADı   15:37   ÖZGÜR ÖZEL`DEN ``INCELEME VE SORUŞTURMALARA`` TEPKI  
 
     
   

Eğitim Sen`den MEB önünde "bütçe" protestosu


Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, ``2025 yılı için öngörülen MEB bütçesi ile eğitim sisteminde yapısal hale gelen fiziki altyapı, öğretmen, idari ve akademik personel açıkları, araç gereç gereksinimi ve benzeri sorunların ve ihtiyaçların karşılanabilmesi mümkün değildir. MEB ve yükseköğretim bütçelerinin milli gelire oranı iki kattan fazla arttırılmalı ve OECD ortalamasına çıkarılmalıdır`` dedi.

 

Tarih : 15 Kasım 2024 Cuma 15:16   Okunma : 410

Eğitim-Sen, Bakanlığın 2025 yılı bütçesini MEB önünde düzenledikleri eylemle protesto etti.

Eğitimciler ``Savaşa değil eğitime bütçe`` , ``Sermaye değil eğitime bütçe``, ``Eğitime bütçe Diyanet`e değil``, ``Susma haykır, mülakata hayır`` sloganları attı.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Irmak burada yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı`nın 2025 bütçesinin eğitimde yaşanan yapısal sorunları çözmekten uzak ve kamuoyunu yanıltma amaçlı olduğunu söyledi.

Irmak, "Eğitime erişimde yaşanan sorunlar, okulların temizlik başta olmak üzere en temel ihtiyaçları, eğitim emekçilerinin mesleki ve ekonomik sorunları ve kamusal eğitimin güçlendirilmesi gibi hayati konular, Bakanlığın gündeminde yine yer bulmamıştır`` dedi.

``Bakanlığın bilinçli bir tercihi olarak çözümsüz bırakılmıştır``

Bakan Tekin`in, bütçe sunuşunda eğitime ayrılan kaynağın arttığını övünerek vurgulasa da bu artışın büyük bir kısmının zorunlu harcamalara gittiğini, eğitim yatırımlarına ayrılan payın ihtiyacın çok gerisinde kaldığını belirten Irmak, şöyle devam etti:

"Örneğin 2002 yılında MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay yüzde 17,18 iken, 2025 bütçesinde bu oran sadece 9,73 olarak belirlenmiştir. Bakan Bey`in taşımalı eğitim uygulamasından yararlanan öğrenci sayısı üzerinden kurduğu cümleler kamuoyunu yanıltma amaçlıdır. 2024-2025 eğitim-öğretim yılında uygulanmaya başlanan tasarruf tedbirleri ile yaklaşık yüzde 30 oranında öğrenci taşımalı eğitim kapsamından çıkarılmış, bazı bölgelerde servisler tamamen kaldırılmıştır. Zaten sorunlu bir uygulama olan taşımalı eğitimin sınırlandırılması, özellikle kırsal bölgelerdeki çocukları eğitimden koparmıştır. Bu durum, özellikle kız çocuklarının eğitime erişimini adeta baltalamaktadır. Bakan Bey`in öve öve bitiremediği ücretsiz ders kitapları ise içeriği itibarıyla yetersiz ve eğitimin niteliğini düşüren unsurlar barındırmaktadır. Bu sorunlar, Bakanlığın bilinçli bir tercihi olarak çözümsüz bırakılmıştır.

``Bakanlık, adaletsiz uygulamalarla yeni mağduriyetler üretmeyi sürdürüyor``

2025 bütçesinde öğretmenlerin mali ve özlük haklarına dair tek bir vurgunun bile olmaması düşündürücüdür. Öğretmenlik Mesleği Kanunu`nun ayrıştırıcı ve huzursuzluk yaratan etkileri, güvencesiz ve düşük ücretli çalışma koşulları altında ezilen öğretmenlerin sorunları hiçe sayılmıştır. Ataması yapılmayan öğretmenler yok sayılmaya devam ederken, dün açıklanan mülakat sonuçları sonucunda atama bekleyen binlerce arkadaşımız mülakat mağduru olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı haksız ve adaletsiz uygulamalarıyla yeni mağduriyetler üretmeyi sürdürmektedir.

``MEB`in önceliği yine dini eğitim``

MEB bütçesi, devlet okullarının temel ihtiyaçlarını görmezden gelirken, MEB`in önceliği yine dini eğitim olarak öne çıkmaktadır. Öğretmen açığı, altyapı eksiklikleri, kalabalık sınıflar ve temizliğe dair kronik sorunlar acil çözüm beklerken, dini eğitim kurumlarının ihtiyaçlarının daha fazla önemsenmesi dikkat çekicidir. 2020 yılında Din Öğretimi Genel Müdürlüğü`ne ayrılan bütçe 10,1 milyar TL iken, 2021`de 11,9 milyar lira, 2022 yılında ise neredeyse iki katına çıkarak 20,6 milyar lira olmuştur. 2023 yılında Din Öğretimi Genel Müdürlüğü`nün harcaması 41,7 milyar TL`ye ulaşırken, 2024 yılında belirlenen 79,7 milyar liranın büyük bölümü yılın ilk on ayında harcanmıştır. Söz konusu artış eğiliminin 2025`te artarak devam edeceği anlaşılmaktadır.``

Irmak, sorunlara çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

``2025 yılı için öngörülen MEB bütçesi ile eğitim sisteminde yapısal hale gelen fiziki alt yapı, öğretmen, idari ve akademik personel açıkları, araç gereç gereksinimi ve benzeri sorunların ve ihtiyaçların karşılanabilmesi mümkün değildir. MEB ve yükseköğretim bütçelerinin milli gelire oranı iki kattan fazla arttırılmalı ve OECD ortalamasına çıkarılmalıdır. MEB bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay başlangıç olarak en az iki kat arttırılmalıdır. Eğitim kurumlarının bütün ihtiyaçlarını karşılayacak bir bütçe sistemi oluşturulmalı, bütün okullara ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalıdır. Kamu kaynaklarının özel okullara aktarılması uygulamasına son verilmeli, özel okullara aktarılan kaynaklar, destek ve teşvikler devlet okulları için harcanmalıdır`.`

Öğretmen adayı: ``Komisyonlar bizi acele ettirdi, kul hakkı yendi``

Öte yandan, mülakat sonuçlarına itiraz eden ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin`e tepkisini gösteren bir öğretmen adayı ise şöyle konuştu:

``Bizler iki gündür Meclis`teydik. Milletvekilleriyle görüştük, derdimizi anlattık. Biz mülakat mağdurlarından süreci dinlediler ve bizlere hak verdiler. Bakan Yusuf Tekin, 45 dakika mülakat yapılacağını söyledi ama olmadı. Bizler mülakatlarda ders anlatmadık. Mülakatlar en fazla 15 dakika yapıldı. Bizi acele ettirdi komisyonlar. Vicdan sahibi olan herkese çağrı yapıyoruz. Kul hakkı yenildi.``

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA