Haber: Muharrem Çağatay
(MERSİN) - Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri, deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Davultepe Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkı`ndaki tahribata tepki gösterdi.
Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile Hayvan Hakları Komisyonu üyeleri, deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olmasına rağmen turizm yatırımına açılan Davultepe Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkı`ndaki tahribata dikkati çekmek için basın açıklaması düzenledi, çevre temizliği yaptı. Davultepe Gümüşkum 100. Yıl Tabiat Parkı`ndaki etkinliğe Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir ile Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan da katıldı.
Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Derya Demir, Gümüşkum Tabiat Parkı`nın deniz kaplumbağaları nedeniyle koruma altında olmasına rağmen, 2017`de turizm işletmesine açıldığını, ihaleyi alan firmanın, 2023 yılında, kumul alana dozerlerle girdiğini, kalıcı bir yapı kurduğunu kumul yapıya zarar verdiğini anlattı.
Bu işlemlere karşı açtıkları davada Mersin idare Mahkemesi`nin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen bu kararın aylarca uygulanmadığını kaydeden Demir, kaplumbağaların üreme alanı üzerinde yaz boyunca gürültülü ve yüksek ışıklı partiler düzenlendiğini anlattı.
Dava sürecinin devam ettiğini kaydeden Demir, "Bu sırada iki yazı kaybettik. İki koca yaz bu kumsalın kaplumbağalar için cehenneme dönüşmesine tanık olduk. Bunu neden bu kadar rahatlıkla söylüyoruz. Çünkü bu yaz burada düzenli olarak nöbet tuttuk. Kaplumbağaların yuvadan çıkacağı saatleri baz alarak gözlem yaptık ve çok sayıda ölü yavru kaplumbağa ile karşılaştık" dedi.
"Bu canlar da Mersinli"
Mersin Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Buse Taşer de, “Şu anda bulunmakta olduğumuz Davultepe 100. Yıl Tabiat parkı karetta karetta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarından biridir. Deniz Kaplumbağalarının kuluçka süreleri yaklaşık 2 aydır ve bu kuluçka süresince yumurtalar değişik tehditler altındadır. Yuvalarından çıkan yavrular ay ışığı veya denizin parıltısını kullanarak denize doğru ilerler ancak daha kuvvetli başka bir ışık kaynağı varlığında yanlış yöne ilerlerler. Bu sebeple yuvalama alanında eğlence mekanı gibi ışık ve ses düzeyi fazla olan her dış etken yavru kaplumbağaların denize ulaşmasını dolayısıyla hayatta kalmasını engellemektedir” diye konuştu.
"Yaşam hakları ihlal ediliyor"
Yumurtasından çıkan ve denize ulaşmayı başaran deniz kaplumbağalarının, bu alanı geri döndüğünde kendi yavruları için de güvenli bir yuvalama alanı algıladığına dikkat çeken Başer, "Bu sebeple, yıllar geçip kaplumbağa gelişip binlerce kilometre yüzdükten ve 25-30 yaşlarında ergin olduktan sonra çiftleşmek ve kendi yumurtalarını bırakmak için doğduğu sahile geri dönmektedir. Yani, caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı`nda doğan kaplumbağalar buranın çocuğu olmakta ve kendi yumurtalarını bırakmak için binlerce kilometre yol kat ederek yeniden bu parka dönmektedir. Burada açılan işletmeler ışık, ses kirlilik gibi nedenlerle tabiat parkındaki güven alanını yok etmekte ve binlerce kilometre yol kat eden anne kaplumbağaların yumurtalarını bırakamadan açık denizlere geri dönmelerine sebep olmaktadır. Kendi çocuklarımız olan ve tabiri caizse Mersinli olan bu kaplumbağaların yaşam alanlarına müdahale edilmesini ve yaşam haklarının, tabiat parkının eğlence ve işletme imkanlarına uygun olduğu düşünülerek bu denli ihlal edilmesini kınıyor ve bu durumu engellemek için Mersin Barosu olarak elimizden geleni yapacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı.
"Mayıs ayına kadar süremiz var"
Başer, "Önümüzde Mayıs ayına kadar uzun bir sürenin olduğunu ve 2025 yazında deniz kaplumbağalarının bu kumsalda güvenle yumurtlamaları için kum zambaklarının tüm kumsalda boy göstermeleri için elimizden geleni yapacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz ve ilgili kurumlar başta olmak üzere, herkesi görevlerini yapmaya çağırıyoruz" dedi.