29 Nisan 2025 Salı

21:07   CHP`LI İNAN AKGÜN ALP`TEN BAKAN TUNÇ`A: ADALET BAKANı ADETA ELINDE SATıRLA ADALETI DOĞRUYOR AMA KARS`TA DA KASAPLıK YAPıYOR   21:05   TBMM GENEL KURULU... NAMıK TAN: SIZIN MILLI DAVANıZ KıBRıS DEĞIL. SIZIN DAVANıZ CÜZDANLARıNıZ, BANKA HESAPLARıNıZ, O HESAPLARA AKAN KIRLI PARALAR   21:04   CHP`LI ZEYBEK: KANAL İSTANBUL PROJESI, SADECE ÇEVRESEL BIR FELAKET DEĞIL, AYNı ZAMANDA SOSYAL VE EKONOMIK BIR YıKıMDıR   20:34   ÖZGÜR ÖZEL EV HAPSINDEKI GAZETECI İSMAIL SAYMAZ`ı ZIYARET ETTI   20:07   TUTUKLU ÖĞRENCILER IÇIN ANKARA`DA PROTESTO…”ARKADAŞLARıMıZıN SERBEST BıRAKıLMASı IÇIN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞIZ”   19:59   CHP`LI UZGEL`DEN İTALYA BAŞBAKANı MELONI`NIN "İTALYA`YA TÜRKIYE KAYNAKLı GÖÇ HAREKETI SıFıRA INDI" AÇıKLAMASı NEDENIYLE ERDOĞAN`A TEPKI   19:45   TGC`NIN 48`INCI GENEL KURULU`NUN ILK GÜNÜ TAMAMLANDı: MUNYAR YENIDEN ADAY   19:42   TBMM KİT KOMISYONU`NDA `NADIR TOPRAK ELEMENTLERI` GÜNDEME GELDI... "NADIR TOPRAK ELEMENTLERI REZERVINI ADETA ALTıN TEPSIDE SUNUYORSUNUZ"   18:44   CHP GENÇLIK KOLLARı İL BAŞKANLARı SILIVRI`DE... "MÜCADELEMIZDEN BIR ADıM GERI ATMAYACAĞıZ"   18:35   ŞIRKET YETKILISININ İSKİ`YE GELDIĞI GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇıKTı   18:01   TBMM GENEL KURULU... TURHAN ÇÖMEZ: "BIZ BURADA HER GÜN KAVGA EDERKEN ÇOCUKLAR ÖLÜYOR, SUÇA SÜRÜKLENIYOR, CINSEL ISTISMARA UĞRUYOR"   17:55   ÖZGÜR ÖZEL: “BIR ÜLKEDE, BIR SIYASETÇIYE SERT TUTUMUNDAN DOLAYı ‘DIKTATÖR` DENILEMIYORSA ORASı DIKTATÖRLÜKTÜR”   17:49   ANKARA`DA SOKAK HAYVANLARıNı EVINDE ÖLDÜREN DOKTOR MUHAMMET MUSTAFA DUMAN TUTUKLANDı   17:33   ÜNIVERSITE ÖĞRENCISI EREN ÜNER: “DEĞIL 6 SAAT, 6 SENE IŞKENCE GÖRSEM DE MÜCADELEYE SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞIM”   17:29   DENIZ YAVUZYıLMAZ`DAN HEYELAN AÇıKLAMASı: ``23 YıLDıR YÜRÜTÜLEN RANTÇı POLITIKALARLA BUGÜN YAŞADıĞıMıZ EKOLOJIK FELAKETLERIN TAŞLARı DÖŞENDI``   17:25   ŞAFAK BAŞA`NıN AVUKATı RUŞEN GÜLTEKIN: “MÜVEKKILIMIN PıHTı ATMA, KALP KRIZI GEÇIRME VE MIDE KANAMASı RISKI MEVCUTTUR”   16:43   İBB`DEN ``BEYKOZ`DAKI BIR REZIDANSTA LÜKS ARAÇLAR SAKLANDı`` IDDIASıNA YANıT: ``BU ARAÇLARıN YER ALDıĞı GARAJıN, LÜKS OTOMOBIL MERAKLıLARı TARAFıNDAN ORTAK KULLANıLAN BIR ALAN OLDUĞU BILINMEKTEDIR``   16:33   TKP`DEN 1 MAYıS AÇıKLAMASı: "GÖZALTıNA ALıNANLAR DERHAL SERBEST BıRAKıLMALıDıR"   16:19   ÖZGÜR ÖZEL: “A, B, C, Z PLANıMıZ EKREM İMAMOĞLU`NUN CUMHURBAŞKANı ADAYLıĞıDıR. NOKTA”   16:17   1 MAYıS`TA BEŞIKTAŞ, SARAÇHANE VE ŞIŞLI`DEN TAKSIM`E YÜRÜYÜŞ ÇAĞRıSı...  
 
     
   

CHP`li Sevda Erdan Kılıç, “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçunun yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi


CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçunun yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi. Kılıç, "Eskiden, tarafsız ve bütün toplumu kucaklayan Cumhurbaşkanlığı anlayışının arkasında öngörülen bu Cumhurbaşkanına hakaret suçu maddesi, bugün partili ve siyasetle iç içe olan bir makama kalkan olarak kullanılıyor" dedi.

 

Tarih : 14 Şubat 2025 Cuma 11:09   Okunma : 349

(ANKARA) - CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçunun yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi. Kılıç, "Eskiden, tarafsız ve bütün toplumu kucaklayan Cumhurbaşkanlığı anlayışının arkasında öngörülen bu Cumhurbaşkanına hakaret suçu maddesi, bugün partili ve siyasetle iç içe olan bir makama kalkan olarak kullanılıyor" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçu düzenlemesinin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi`ne aykırı olduğu gerekçesiyle ``acilen yürürlükten kaldırılması`` gerektiğini belirtti. Kılıç, şunları söyledi:  

"On değil, yüz değil, bin değil… On binlerce dava. Memlekette öğretmeninden öğrencisine, gazetecisinden sanatçısına, milletvekilinden parti liderine, 16 yaşındaki çocuktan, 78 yaşındaki kadına kadar yediden yetmişe on binlerce sanık Cumhurbaşkanına hakaret suçundan yargılanıyor. Artık yeter! Her kürsüye çıktığında AKP Genel Başkanı sıfatıyla kendisinden olmayan herkesi dışlayıcı, ötekileştirici söylemlerle isnat eden, muhalefete demediğini bırakmayan Cumhurbaşkanına yanıt vermek de O`nu icraatları üzerinden eleştirmek de suç.

"Aykırı olan maddenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz"

1961 Anayasası`ndan bu yana, Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilirdi çünkü Cumhurbaşkanı, tüm toplumu kucaklayan, tarafsız bir makam olarak görülürdü. Ancak 2017`deki Anayasa değişikliğiyle birlikte Cumhurbaşkanı seçilen kişi artık hem bir siyasi partinin genel başkanı hem de yürütmenin başıdır. Yani aktif siyasetin tam merkezinde yer alan bir siyasetçidir. Eskiden, tarafsız ve bütün toplumu kucaklayan Cumhurbaşkanlığı anlayışının arkasında öngörülen bu Cumhurbaşkanına hakaret suçu maddesi, bugün partili ve siyasetle iç içe olan bir makama kalkan olarak kullanılıyor. Siyasallaşmış yargının sonucunda; gözaltılar `gözünün üstünde kaş var` seviyesine kadar indi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda çok net bir tavır aldı. ‘Hiçbir devlet başkanına, eleştirilere karşı özel bir koruma sağlanamaz` dedi. Hatta Türkiye`ye açıkça ‘bu maddeyi değiştirin` çağrısında bulundu. Ancak biz, TCK`nın 299. maddesiyle eleştiri özgürlüğümüzü daraltmaya devam ediyoruz. Bugün TBMM`ye sunduğumuz kanun teklifiyle, ifade özgürlüğümüzü boğan, eleştiriyi suç haline getiren bu anti demokratik, Anayasaya ve Avrupa insan hakları sözleşmesine aykırı olan maddenin acilen kaldırılmasını talep ediyoruz."

"Dava dosyaları kapsamında binlerce kişi mahkum edilmiştir"

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, TBMM Başkanlığı`na sunduğu Kanun Teklifi`nin gerekçesinde ise şu ifadelere yer verdi:

"Anayasa değişikliği öncesinde ender uygulamalarla karşımıza çıkan Türk Ceza Kanunu`nun 299. Maddesi, Anayasa değişikliği sonrası suiistimal edilmiştir. Sayısı on binlerle ifade edilen dava dosyaları kapsamında binlerce kişi mahkum edilmiştir. Geniş toplum kesimleri nezdinde ifade özgürlüğünü boğacak kadar kapsamlı uygulanan bu madde ile siyasal iktidarın bizzat kendisi haline gelmiş bir cumhurbaşkanlığı makamı hukuk sistemi üzerinden korunmaya çalışılmış, eleştiri ile hakaret arasındaki ince çizgi ‘hakaret lehine` yargısal bir sopa olarak kullanılmaya başlanmıştır. Türk Ceza Kanunu`nun 299. maddesinde düzenlenen Cumhurbaşkanına hakaret suçu, AİHS`nin 10. maddesine ve Anayasa`nın 26. ve 90. maddelerine açıkça aykırıdır. İş bu kanun teklifiyle, söz konusu düzenleme ilga edilmekte ve mevzuatın Anayasa`ya ve AİHS`ne uygunluğu sağlanmaktadır."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA