29 Nisan 2025 Salı

15:01   MEZITLI BELEDIYESI EKIPLERI SAHA ÇALıŞMALARıNA DEVAM EDIYOR   13:31   ALI ÖZTUNÇ: JAMMER KULLANMAK İMAMOĞLU`NA YASAK AMA BILAL ERDOĞAN`A SERBEST, ÖYLE MI? ERDOĞAN AILESINE, AK PARTILILERE SERBEST AMA MUHALIFLERE YASAK   13:17   ÖZGÜR ÖZEL: “TÜRKIYE`DE MEYDANLARıN NE ZAMAN VE NE KADAR DOLACAĞıNA ARTıK SIZ KARAR VERMIYORSUNUZ, BIZ KARAR VERIYORUZ”   13:10   İBB 2. DALGA OPERASYONUNDA GÖZALTıNA ALıNAN 4 KIŞI SERBEST BıRAKıLDı, 48 KIŞININ SAVCıLıK IFADESI BAŞLADı   12:11   ÜMIT ÖZDAĞ SAVUNMA YAPTı   11:24   ERHAN ADEM: "DON ZARARıNDAN ETKILENEN TÜM ÜRETICILER IÇIN HıZLı, ETKIN VE ADIL DESTEK MEKANIZMALARı DERHAL DEVREYE SOKULMALıDıR"   11:19   CHP, ÜNIVERSITE ÖĞRENCISI ESILA AYıK`ıN TUTUKSUZ YARGıLANMASı IÇIN TBMM İNSAN HAKLARıNı İNCELEME KOMISYONU`NA BAŞVURDU   10:47   CAN ATALAY: "İKI CESUR KADıN VEKIL ANAYASA`NıN AYAKLAR ALTıNA ALıNMASıNA BOYUN EĞMEDILER"   10:46   KANADA SEÇIMLERI... LIBERAL PARTI, ILK SONUÇLARA GÖRE SEÇIMIN GALIBI ANCAK TEK BAŞıNA IKTIDAR OLAMıYOR   10:26   ÜMIT ÖZDAĞ`ıN "CUMHURBAŞKANıNA HAKARET" SUÇLAMASıYLA YARGıLANDıĞı DAVA BAŞLADı   10:25   AHMET DAVUTOĞLU: "KANAL İSTANBUL `KALAN İSTANBUL`U DA YOK EDECEK"   09:27   MERSIN SAHILLERI PLASTIKSIZ GELECEĞE HAZıRLANıYOR   09:21   MERSIN`DE 15. GEZENDE ERIK FESTIVALI RENKLI ETKINLIKLERE SAHNE OLDU   09:18   HÜDA PAR GENEL BAŞKANı ZEKERIYA YAPıCıOĞLU: “CUMHURBAŞKANLıĞı HÜKÜMET SISTEMININ KAĞıT ÜSTÜNDEKI HALIYLE UYGULAMA BIRBIRINE ÇOK BENZEMIYOR. SISTEM REVIZE DE EDILEBILIR, PARLAMENTER SISTEME DÖNÜŞ DE YAPıLABILIR”   08:54   CHP`DE GÜNDEM İBB OPERASYONLARı: “DOSYAYı DOLDURMA TELAŞı VAR AMA ÇUVALLıYORLAR”   01:53   ÖZGÜR ÖZEL`DEN `JAMMER` TEPKISI: CUMHURBAŞKANı HANGI IHTIYAÇTAN KULLANıYORSA, CUMHURBAŞKANı ADAYıMıZ DA O IHTIYAÇTAN KULLANıYOR   01:47   AYM, CHP`LI MILLETVEKILLERININ "İŞSIZLIK SIGORTASı KANUNU ILE BAZı KANUNLARDA DEĞIŞIKLIK YAPıLMASıNA DAIR KANUN"UN BAZı MADDELERININ IPTALI IÇIN YAPTıĞı BAŞVURUYU REDDETTI   01:01   AYM, TÜRK TABIPLERI BIRLIĞI KANUNU`NUN 39. MADDESINI ANAYASA`YA AYKıRıLıK SEBEBIYLE IPTAL ETTI   22:07   GÖZTEPE, RAMS BAŞAKŞEHIR`I 4-1 MAĞLUP ETTI   21:34   UEFA GENÇLIK LIGI`NIN FINALINDE TRABZONSPOR, BARCELONA`YA 4-1 MAĞLUP OLDU  
 
     
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 300 yetiştiriciye 7 bin 500 küçükbaş hayvan desteği sağladı


Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen "Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim" projesi, kırsalda yaşayan vatandaşların ekonomik kalkınmasını desteklemeye devam ediyor. Proje kapsamında bugüne kadar, 300 yetiştiriciye 7 bin 500 küçükbaş hayvan ve bin 200 ton yem desteği sağlandı. Ayrıca projeden faydalanan 300 yetiştiricinin 156`sını üretici kadınlar oluşturuyor.

 

Tarih : 7 Mart 2025 Cuma 10:11   Okunma : 682

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen "Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim" projesi, kırsalda yaşayan vatandaşların ekonomik kalkınmasını desteklemeye ve köyden kente göçü önlemeye devam ediyor. Özellikle küçük aile işletmeleri ile kadınları önceleyen ve 5`inci yılını tamamlayan proje kapsamında, bugüne kadar 300 yetiştiriciye 7 bin 500 küçükbaş hayvan ve bin 200 ton yem desteği sağlandı. Projeden faydalanan 300 yetiştiricinin 156`sını ise kadınlar oluşturuyor.

Proje, Toroslar İlçesi Değirmendere Mahallesi`nde yaşayan Şaheste Karagöz`e de umut oldu. Geçim sıkıntısı yaşadığı için hayvancılığı bırakmak zorunda kalan Şaheste Karagöz, Büyükşehir Belediye`nin "Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim" projesiyle yeniden hayvancılığa başladı. Karagöz, Büyükşehir Belediyesi`nin desteğiyle 24 dişi ve 1 erkek olmak üzere toplam 25 küçükbaş hayvan sahibi oldu. Ayrıca, hayvanların ilk yıl bakımını kolaylaştırmak için 4 ton da yem desteği sağlandı. 

"İnsanın babası bile evladına bu kadar hayvan vermez"

Karagöz, ALO 185 hattı üzerinden başvuru sürecini başlattığını belirterek, "5 tane küçükbaş dişi hayvanım vardı. Başvurum onaylandıktan sonra onları incelemeye geldiler. Ahırı ve ortamı uygun gördükten sonra onay verdiler. Büyükşehir, 24 tane dişi hayvan ve 1 tane de erkek koç verdi. Şimdi 8 tane kuzum oldu. Bu kadar hayvanı kimse kimseye vermiyor. Hatta insanın babası bile evladına bu kadar hayvan vermez" dedi.

"Kente göçmekten vazgeçtik"

Yaşadıkları maddi zorluklar nedeniyle doğduğu topraklardan göç etmeyi planladıklarını, ancak Büyükşehir Belediyesi`nin hayata geçirdiği proje ile üretmeye ve geçimini sağlamaya devam ettiğini belirten Karagöz, "Projeye başvurmadan önce eşime, `eğer bu proje çıkmazsa Mersin`in merkezine göçeceğiz. Sigortalı bir işe girip çalışacağım` dedim. Çünkü artık köylünün geliri kalmadı. Bir yaz boyu şeftaliye bakıyorsun, şeftali zamanı geliyor ve şeftali para etmiyor. Birkaç yıldır hayvancılıkta para var dedik, o yüzden bu projeye başvurduk. Çıkınca da kente göçmekten vazgeçtik. Bu duruma eşim de çok sevindi. Şimdi bana seve seve yardımcı oluyor" diye konuştu. 

"Başkan çiftçiyi tutarsa, çiftçi de başkanı tutar"

Projenin imece usulü olmasının da faydalı olduğunu belirten Şaheste Karagöz, "Bu hayvanlardan, birkaç sene sonra büyük bir sürü elde edebilirim. Biz buralara sabırla geldik, biraz daha sabır lazım. Vahap Başkan`ın köylülere sağladığı tüm destekleri takip ediyorum. Bu projeler sayesinde çiftçi kalkınır, üretim ve çiftçilik artar. Başkan çiftçiyi tutarsa, çiftçi de başkanı tutar" ifadelerini kullandı. Annesiyle beraber hayvancılığı öğrenmeye başlayan Elif Derya Karagöz ise "Vahap amcamızı çok seviyorum. Bu hayvanları bize verdiği için çok teşekkür ederim. Çok güzeller" dedi.

"Projemiz sadece hayvan desteğiyle kalmıyor"

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı`nda Ziraat Teknikeri olarak görev yapan Şerafettin Aydın, proje hakkında şöyle konuştu:

"Projemizle, kırsaldan şehre göçü durdurmayı ve Mersin`deki damızlık hayvan sayısını artırmayı planlıyoruz. Her yıl 60 kişiye 24 dişi 1 erkek olmak üzere toplam 25 küçükbaş hayvan, 4 ton yem ve aşı hizmeti vermekteyiz. 5`inci yılını tamamladığımız projede, 300 aileye 7 bin 500 küçükbaş hayvan desteğinde bulunduk. Projemiz sadece hayvan desteğiyle de kalmıyor. Bunun esas maliyeti yem ve aşı. Bundan dolayı ilk yıl 4 ton yem ve aşı desteğini biz yapıyoruz. Kısacası, bir yıl boyunca üreticimizin cebinden hiç para çıkmıyor." 

300 yetiştiricinin 156`sını kadınlar oluşturdu

Kadın üreticileri teşvik eden ve köyden kente göçü önleyen proje, kırsalda istihdamı artırarak yerel ekonomiye katkı sunuyor. Proje kapsamında 2022 yılında 556, 2023 yılında bin 180 hayvan yetiştiricilerden geri alındı ve 2024 yılında dağıtılacak bin 500 baş hayvan tamamen sahadan toplanarak yeni üreticilere ulaştırıldı.

Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Mut, Gülnar, Silifke, Erdemli, Tarsus, Çamlıyayla, Yenişehir, Mezitli, Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde yürütülen proje kapsamında Güney Karaman Koyunu, İvesi Koyunu ve Kıl Keçisi verildi. Kadın üreticilere öncelik veren projede, bugüne kadar faydalanan 300 yetiştiricinin 156`sını kadınlar oluşturdu. Projeye dâhil olan üreticilere 24 dişi ve 1 erkek küçükbaş hayvan desteği verilirken, ilk yıl için 4 ton yem desteği sağlandı. Üçüncü yıldan itibaren belirli sayıda dişi ve erkek hayvan, damızlık çağına geldiklerinde projeye geri kazandırıldı. Proje sürecinde dağıtılan hayvanlardan 8 bin 809 baş yeni doğum gerçekleşti. Hayvanların 1 yıllık aşı hizmetleri de belediye tarafından karşılanarak, sürdürülebilir bir hayvancılık modeli oluşturuldu.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA