Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’nin ev sahipliğinde, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) ile birlikte ‘Mersin’e Kalite Yakışır’ sloganıyla bu yıl ‘Doğal Afetler ve Afet Yönetimi’ konusunda düzenlenen 3. Mersin Kalite Sempozyumu, Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi.
Sempozyumda konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “3. Mersin Kalite Sempozyumu’nun, Mersin’i sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmiş kentler arasında öne çıkaran örnek belediye olma vizyonumuzun gerçeğe dönüşmesine önemli katkılar yapacağını düşünüyorum” dedi.
Gerçekleştirilen 3. Mersin Kalite Sempozyumu’na Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve MESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Baro Başkanı Avukat Ali Er, Mersin İl Jandarma Komutanı Albay Hüseyin Kanat, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutan Vekili İlker Karaman, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı, KKTC Mersin Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, MESKİ Genel Müdürü Baha Günhan Güngördü, sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcileri ile üyeleri, akademisyenler, muhtarlar, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.
Müzik dinletisi ile başlayan sempozyumda, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile MESKİ’nin hizmetlerinin yer aldığı ve Türkiye Kalite Derneği’nin tanıtıldığı tanıtım filmleri gösterildi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı ve MESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Burhanettin Kocamaz sempozyumda yaptığı açılış konuşmasında, “Kalite, bir ürün ya da hizmetin, kendisinden beklenilen ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilme derecesini gösteren bir performans ölçütüdür. Bir hizmetin performansı, uygunluğu, güvenirliği, dayanıklılığı, iş görürlüğü, estetiği ve itibarı halkın o hizmet ile ilgili kalite algısını önemli oranda etkileyen faktörlerdir. Bu bağlamda kalite, bir hizmet ya da projenin geliştirilmesi, halka ulaştırılması ve hizmet sonrası geri dönüşlerin değerlendirilerek beklenen iyileştirmenin sağlanması süreci için kullanılan sistematik bir yöntemdir” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ olarak amaçlarının, vatandaş odaklı bir hizmet kültürünün oluşmasını sağlamak ve sürdürülebilir kılmak olduğunu vurgulayan Başkan Kocamaz, “Mersin’e Kalite Yakışır anlayışıyla oluşturduğumuz kalite politikamızın ilkeleri de bu hedefe uygun olarak şu şekilde belirlenmiştir. Yaşanabilir bir gelecek oluşturmak, sürdürülebilir başarı sağlamak, yaratıcı ve yenilikçi ortamların gelişmesine imkân veren katılımcı ve paylaşımcı yönetim anlayışı kurmak, vatandaş odaklı hizmet vermek, paydaşlarla işbirliği yapmak, çalışanların katılım ve katkısını en üst düzeyde sağlamak, sürekli iyileştirmeyi prensip haline getirmek ve tüm kaynakları etkin ve verimli kullanmak” şeklinde konuştu.
KalDer ile birlikte, üç yıldır düzenledikleri Kalite Sempozyumları’nın amacının başta çalışanlar olmak üzere, paydaşlarla birlikte bütün toplum kesimlerinde kalite kavramı konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu söyleyen Başkan Kocamaz, “Geçtiğimiz yıl ‘Mükemmellik Yolculuğunda Enerji Verimliliği’ temasıyla düzenlediğimiz Kalite Sempozyumu’nu, bu yıl ‘Doğal Afetler ve Afet Yönetimi’ temasıyla gerçekleştiriyoruz. Başbakanlık AFAD Başkanlığı tarafından yayınlanan Afat Dağılım Haritasına göre Mersin’imiz, su baskını riski yüksek yerleşim birimleri arasında bulunmaktadır. Sizlerin de yakından bildiğiniz gibi, geçmiş yıllardaki ihmallerin doğal bir sonucu olarak, son dönemde su baskını afetiyle birkaç kez yüzleşmek zorunda kaldık. Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ olarak önceliklerimiz arasında yer alan bu soruna köklü çözüm üretmek amacıyla başlattığımız Mersin İli Yağmursuyu Master Planı çalışmasını 7 Kasım 2016 tarihinde tamamladık. Merkez ve kırsal mahalleleri ile birlikte 13 ilçemizin tamamını kapsayan plan çerçevesinde yapılacak fiziksel yatırımlar, kurumsal ve idari reformlar ile yağmursuyu hizmetlerimiz daha kaliteli ve güvenli hale gelecektir” ifadelerine yer verdi.
Konuşmasında, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ olarak 2 ayrı mecrada yürütülen EFQM Mükemmellik Modeli çalışmalarından bahseden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini devralmamızın hemen ardından başlattığımız EFQM Mükemmellik Modeli yolculuğumuzda MESKİ olarak ‘Mükemmellikte Yetkinlik’ anlamına gelen dört yıldız, Büyükşehir olarak üç yıldız ile yolumuza devam ediyoruz. 1994-2014 yılları arasında 20 yıl süreyle üstlendiğim Tarsus Belediye Başkanlığım döneminde ‘Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülünü’ kazanan, Kalite Derneği tarafından Kalite Elçiliği misyonuna layık görülen bir belediye başkanı olarak Mersin’de başlattığımız mükemmellik yolculuğunun başarıyla sonuçlanacağına olan inancımı ifade etmek istiyorum. Mersin’i sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmiş kentler arasında öne çıkaran örnek belediye olmak vizyonumuzun gerçeğe dönüşmesine önemli katkılar yapacağını düşündüğüm 3. Mersin Kalite Sempozyumu’nun, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, sizleri en kalbi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” şeklinde sözlerine son verdi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın konuşmalarının ardından, KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı ve Mersin Valisi Özdemir Çakacak da birer konuşma yaptı.
Konuşmalardan sonra başlayan 1. oturumda Gazeteci/Yazar Fatih Altaylı ile Gazeteci/Yazar Mehmet Yılmaz, “Yaşam Biçimi Olarak Kalite” başlıklı söyleşilerini gerçekleştirdi. Söyleşinin ardından dinleyicilerin sorularını yanıtlayan gazetecilere, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Buket Eminoğlu Pilavcı tarafından günün anısına Nusret Mayın Gemisi maketi hediye edildi.
Dördüncü Boyut Akademi Kurucusu, Danışman ve Eğitmen Çağlar Çabuk’un moderatörlüğünde, DYO Boya Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürü Serdar Oran, İGDAŞ Stratejik Planlama ve Yön. Sis. Müdürü Mehmet Akif Demirtaş, YEŞİLAY Genel Müdürü Savaş Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı 2. oturumda ise ‘EFQM Mükemmellik Modeli Uygulamaları ve Kazanımları’ konusu ele alındı.