CANSU TİMUR
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Taner Balbay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış yapılacağına yönelik açıklamasına ilişkin, "14 Mart geldiğinde hekimlere ve aile hekimlerine pembe tablolar çizilip vaatlerde bulunuluyor fakat 15 Mart`ta bunların hepsi unutuluyor. Cari gider ödemelerinin günün koşullarına göre düzenlenmesi gerekir. Yüzde 100`e yakın artış bekliyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı Buluşması`nda, sağlık çalışanları için aldıkları beş kararı “müjde” olarak açıkladı. Erdoğan, bu kapsamda aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış yapılacağı söyledi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Taner Balbay, Erdoğan`ın açıkladığı kararları ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi. Temel ücretlerde artış düzenlemesinin olumlu olduğunu ancak aile hekimlerinin başka sorunlarının da olduğunu belirten Balbay, şunları söyledi:
"14 MART`TA SÖYLENİYOR, 15 MART`TA UNUTULUYOR"
"Cumhurbaşkanı`nın açıkladığı temel ücretlerde artış yapılacak söylemi iyi bir söylem ama sadece teorik bir söylem. Altı ve içi nasıl doldurulur, o konuda hiçbir fikrimiz ve bilgimiz yok. Bunun en azından dillendirilmesi bizim açımızdan iyi ama yeterli değil.
Her sene 14 Mart geldiğinde hekimlere ve aile hekimlerine pembe tablolar çizilip vaatlerde bulunuluyor fakat 15 Mart`ta bunların hepsi unutuluyor ya da vakit geçtiğinde hiçbiri yerine getirilmiyor. Umarız bundan sonraki dönemde böyle olmaz, somut adımlar atılır ve aile hekimlerinin temel ücretlerinde artışlar yapılır."
"AİLE HEKİMLERİNİN BİRÇOĞU KENDİ CEPLERİNDEN DURUMU İDARE EDİYOR"
Aile hekimlerinin aldıkları teme ücretlerle aile sağlığı merkezlerinin kira, fatura, personel ve tıbbi malzeme giderlerini karşıladığını hatırlatan Balbay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Cari gider ödemelerinin günün koşullarına göre düzenlenmesi gerekir. Yüzde 100`e yakın artış bekliyoruz.
Birçok aile hekimimiz birçok ödemesini kendi ceplerinden, durumu idare edebilmek için ödemeye çalışmıştır. Birçoğu tıkanmıştır. Bunun nedeni de yanımızda çalıştırdığımız yetişmiş sağlık personelinin işsiz kalmasını önlemek içindir. Aile hekimleri cari gider ödemelerinde tıkanır ödeyemezlerse yanlarımızda çalıştırdığımız 15-20 bin personel işsiz kalacaktır, bu da içimize sinmemektedir."
"AİLE HEKİMLİĞİ ÖDEME SÖZLEŞME YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİLMELİ"
Balbay, aile hekimlerinin diğer taleplerini ise şöyle sıraladı:
"Birçok arkadaşımız aile sağlığı merkezlerinde korkarak çalışmakta, bu arkadaşlarımıza şiddet uygulayanlar ya salıverilmekte ya da çok az bir cezayla kurtulmakta, tutuklu olarak yargılanmamaktadır. Biz, artık bunun durdurulmasını, arkadaşlarımızın can güvenliği kaygısı olmamasını istiyoruz.
Aile Hekimliği Ödeme Sözleşme Yönetmeliği`nin geri çekilmesi ya da demokratik olmayan maddelerinin geri çekilmesini istiyoruz. Bu ödeme sözleşme yönetmeliği ile aile hekimlerine haksız, hukuksuz, anti-demokratik uygulamalar getirilmekte. Bunların hiçbiri kabul edebileceğimiz hususlar değildir."