12 Nisan 2025 Cumartesi

01:51   BEYAZ SARAY, DIPLOMATIK ÇABALARıN BAŞARıSıZ OLMASı HALINDE İRAN`A KARŞı TÜM SEÇENEKLERIN MASADA OLDUĞUNU SÖYLEDI   01:30   GALATASARAY DEPLASMANDA SAMSUNSPOR`U 2-0 MAĞLUP ETTI   01:29   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı AYLIN NAZLıAKA: ADAYıMıZı YANıMıZDA, SANDıĞı ÖNÜMÜZDE ISTIYORUZ   01:27   CHP`LI TANAL: GÜÇLENDIRILMIŞ PARLAMENTER SISTEMIN DıŞıNDA DA BAŞKA BIR ŞEKILDE BU ÜLKE NE HUZURA KAVUŞUR, NE MUTLUĞA   23:50   ERKAN BAŞ: BASEL`I BILIM KURGU FILMLERINI ARATMAYACAK BIR SENARYOYLA TUTUKLADıLAR   23:18   CHP`LI YAVUZYıLMAZ ZONGULDAK BELEDIYE BAŞKANı TAHSIN ERDEM`IN IFADEYE NEDEN ÇAĞıRıLDıĞıNı RESMI BELGELERLE AÇıKLADı   23:10   İBB SORUŞTURMASı KAPSAMıNDA 24 ŞIRKETE DOĞRUDAN, 28 ŞIRKETE DENETIM KAYYUMU ATANDı   22:27   MURAT EMIR: EKREM İMAMOĞLU`NUN TUTUKLANMASıNıN SEBEBI IŞARET ETTIĞI ADAMA, KIŞILERE, GRUPLARA, CEMAATLERE KAMU ÜZERINDEN AKAN MUSLUKLARıN KESILMESIDIR   22:13   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı MURAT BAKAN: EMNIYET ANAYASAL HAKLARı YARGıLAMA, DEĞERLENDIRME AILELERE AYAR VERME MAKAMı DEĞILDIR   21:45   EKREM İMAMOĞLU: RANTA VE MILLET ALEYHINE OLAN HER HUSUSA KARŞı DURDUĞUM IÇIN BUGÜN BURADAYıM   21:12   ADALET BAKANı: MINGUZZI AILESININ TEHDIT EDILMESIYLE ILGILI BIR ŞÜPHELI VE SUÇA SÜRÜKLENEN DÖRT ÇOCUK TUTUKLANMıŞTıR   20:55   İMAMOĞLU`NDAN BAYAR, MENDERES, ECEVIT VE ERBAKAN`Lı MESAJ: MILLET VARSA HAK, HUKUK ADALET MÜCADELESI VAR. MILLET YINE KAZANACAK, ÇÜNKÜ MILLET BÜYÜKTÜR   16:11   YENIDEN REFAH PARTILI GENÇLER FILISTIN`E GITMEK IÇIN DILEKÇE VERDI   15:38   ALI MAHIR BAŞARıR: "BUGÜN SILIVRI`DE UTANÇ VERICI GÖRÜNTÜLERI TEKRAR GÖRDÜK"   15:11   ÖZGÜR ÖZEL, ANNESINI KAYBEDEN FETHI AÇıKEL`E TAZIYE ZIYARETINDE BULUNDU   15:01   AKDENIZ BELEDIYESI KAYYUMUNDAN ARAZI SATıŞı... DEM PARTILI ESKI MECLIS ÜYESI KıLıÇ: ``ARAZI GERÇEK DEĞERININ ALTıNDA BIR RAKAMLA SATıŞA SUNULDU``   11:32   İMAMOĞLU`NUN "AKıN GÜRLEK DAVASı" DURUŞMASı BAŞLADı: "HAKSıZLıĞA KIM UĞRADıYSA YANıNDA BENI BULACAK"   11:24   MURAT EMIR: ``İLETIŞIM BAŞKANLıĞı BÖLGE MÜDÜRLÜKLERINE YAPıLAN ATAMALARDA ORTAK BIR TEK ÖZELLIK VAR, O DA TROL OLMALARı``   11:13   CHP`LI ADEM: "ÜRETICININ DERDIYLE ILGILENMESI GEREKEN KURUMLAR, SARAY`A BAĞLı ‘ÜST KURULLARA` DÖNÜŞMÜŞTÜR"   10:59   ESM SAMSUN ŞUBE BAŞKANı BULUT: "41 MILYONU AŞKıN KONUT ABONELERI YAPıLAN BU ZAMLARıN GERI ALıNMASıNı ISTIYORUZ"  
 
     
   

TBMM`DE CEZAEVİ ELEKTRİĞİNE “TİCARETHANE” STATÜSÜ TARTIŞMASI. AKP`Lİ KOMİSYON BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU`DAN CEZAEVLERİ GENEL MÜDÜRÜ YILDIRIM`A: "BURALAR FABRİKA DEĞİL SONUÇTA CEZAEVİ"


TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu`nda, cezaevlerinde kullanılan elektriğin “ticarethane” statüsünden faturalandırılması tartışma konusu oldu. Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım`a “Buralar fabrika değil, buralar işletme değil. Sonuçta cezaevi” diyerek sorunun çözülmesini istedi. Yıldırım, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile görüşmelerin sürdüğünü bildirerek, mevzuat çalışması yaptıklarını açıkladı. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise “EPDK Başkanı ile görüştüm, onun haberi bile yok. Ora düzenleyecek. ‘Ya mahkumlar ticarethane faturası mı ödüyor?` diyor. Bu konuda gerçekten adım atılmamış” dedi.

 

Tarih : 1 Aralık 2022 Perşembe 13:51   Okunma : 482

TAMER ARDA ERŞİN

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu`nda, cezaevlerinde kullanılan elektriğin “ticarethane” statüsünden faturalandırılması tartışma konusu oldu. Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım`a “Buralar fabrika değil, buralar işletme değil. Sonuçta cezaevi” diyerek sorunun çözülmesini istedi. Yıldırım, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile görüşmelerin sürdüğünü bildirerek, mevzuat çalışması yaptıklarını açıkladı. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise “EPDK Başkanı ile görüştüm, onun haberi bile yok. Ora düzenleyecek. ‘Ya mahkumlar ticarethane faturası mı ödüyor?` diyor. Bu konuda gerçekten adım atılmamış” dedi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu`nda, bugün Silivri Ceza İnfaz Kurumları ve Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları`nda yapılan ziyaretlerin ardından hazırlanan raporlar ele alındı. Komisyon Başkanı Hakan Çavuşoğlu, cezaevlerindeki elektrik faturalarının ticarethane tarifesinden düzenlenmesi sorununun çözülmesi gerektiğini belirterek, “Elektrik fiyatlarının yükselmiş olması bir farkındalık oluşturdu bu konuda” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, cezaevleriyle ilgili hazırlanan raporu değerlendirirken “Cezaevlerinde sistematik insan hakları ihlali var” değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu, Tanrıkulu`nun bu ifadesine itiraz ederek, şunları söyledi:  

“Cezaevlerimizde sistematik bir şekilde insan hakları ihlali söz konusu değil. Raporunuza derç ettiğimiz hususların tamamı iddia. Bunun gerçekliği konusu, biz bunun kararını vermiyoruz. Biz burada siyasi denetim yapıyoruz. İddiaları araştırmak ve bunların giderilmesini sağlamak görevi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü`nün.

“İNSAN HAKLARI İSTİSMAR EDİLİYOR”

İnsan haklarının bugün çok fazla istismar edildiğini, hatta insan hakları üzerinden birtakım ülkeleri adete sanık sandalyesine oturtmak için çaba sarf edildiğini, hatta insan haklarının dünya genelinde kompartımanlara ayrıldığını, Avrupalıların daha fazla insan olduğu gibi bir yaklaşımın, örneğin siyah tenlilerin hiç de insan haklarını hak etmediği, sarışın ve mavi gözlülerin çok çok iyi olduğu gibi çarpık bir anlayış var uluslararası düzende.

“20 YIL ÖNCEKİ CEZAEVİ İLE BUGÜNKÜ CEZAEVİ ŞARTLARINI YAN YANA KOYUN”

Elbette ki cezaevleri sırf cezaevi olması sebebiyle insanlara sağlamış olduğu bir baskı ve kısıtlama var. Kısıtlama olmalı tabii. Her kim olursa olsun cezaevinde ‘Ben burada çok mutluyum, çok konfor` demesini de beklemiyoruz biz. Ama insan haklarının sistematik olarak ihlal edildiğine ilişkin bizim cezaevlerimizde biz böyle bir şey görmedik. Bundan 20-30 yıl önce cezaevi şartları ile bugünkü cezaevi şartlarını yan yana koyun, Türkiye`nin çok çok mesafe kat ettiğini. Kaldı ki gittiğimiz İsveç cezaevi. Arkadaşlarımız gitti. Bunu değerlendirdik de burada. İsveç cezaevi raporu ile bizim herhangi bir cezaevimizin insan hakları konusunda mukayesesini bile etmemiz mümkün değil. İsveç dediğiniz yer bugün demokrasinin odak noktası, insan haklarının optimum seviyesinin yaşandığı iddia olunan yer. Ama hangi şartlarda cezaevlerinde yaşadıklarını da o raporlarda gördünüz.

“DETAYLI ARAMAYI” SAVUNDU

Detaylı arama konusu, zatıaliniz de bunu dile getirdi. ‘Bu bir işkence` dedi. Detaylı arama konusu Venedik Komisyonu`nun raporlarında var, uluslararası bütün cezaevlerinde uygulama konusu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin kararları var. Detaylı arama olacak arkadaşlar. Bu cezaevlerindeki güvenliğin sağlanması ve orada bulunanların can güvenliğinin ve her türlü güvenliğinin sağlanmasında önemli.”

“EPDK BAŞKANININ HABERİ YOK”

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, cezaevlerinde elektriğin ticarethane statüsünden faturalandırılmasıyla ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz ile görüştüğünü kaydederek, “Elektrik faturaları neredeyse her yerde ‘60 lira ödüyorduk, 300 lira oldu` diyor. Her gittiğimiz yerde bu dillendiriliyor. Siz dediniz ya başkanım genel kurulda ben konuştuğum ‘Çözüyoruz onu`. Adım atılmamış. EPDK Başkanı ile görüştüm, onun haberi bile yok. Ora düzenleyecek. ‘Ya mahkumlar ticarethane faturası mı ödüyor?` diyor. Bu konuda gerçekten adım atılmamış” diye konuştu.

“BURALAR FABRİKA DEĞİL, SONUÇTA CEZAEVİ”

Çavuşoğlu, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım`dan elektrik faturalarının ticarethane üzerinden tarifelendirilmesi sorununun çözülmesini isteyerek, “Buralar fabrika değil, buralar işletme değil. Sonuçta cezaevi” dedi.

TANAL`DAN 1 HAFTA CEZAEVİNDE KALMA ÖNERİSİ

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise cezaevlerindeki koşulların anlaşılması için empati çağrısında bulunarak, komisyon üyelerine 1 hafta beraber cezaevinde kalma önerisinde bulundu. Tanal, şunları söyledi:

“Bu yöntemle daha sağlıklı tespit edilir. Kendiniz cezaevinde 1 hafta kalıp çıktığınızda hazırladığınız raporun içeriği başkalarının aktardığı bilgilerle hazırladığınız raporun içeriğinden çok daha farklı olacaktır. TRT Belgesel`de Ailenin Yeni Üyesi şeklinde bir belgesel var. Program sunucusu yabancı ailelerle aynı sofraya oturuyor. Onlarla aynı havayı soluyor, aynı ortamda bulunuyor, onlarla aynı işi yapıyor. Bu şekilde o ailelerin yaşadığı sıkıntıları bizzat kendi yaşayarak anlamış oluyor. Biz de bu şekilde hareket edip, biz de cezaevinde kalabilir miyiz?”

EPDK İLE GÖRÜŞME YAPILACAK

Yıldırım, cezaevlerinin ticarethane tarifesinden elektrik kullanmasıyla ilgili EPDK`ye iki yazı yazıldığını aktararak, “Bununla ilgili mevzuat çalışması gerekiyordu, bu çalışma yapıldı. Bu değişikliğin yapılması için Maliye Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı`ndan görüşler istendi, buralardan döndü mevzuat çalışması. Şu anda Sayıştay Başkanlığı`nda ve görüşlerin dönmesi bekleniyor. Hem mevzuatla ilgili çalışmamız devam ediyor ancak EPDK Başkan Yardımcımızla bir yüz yüze görüşmemiz olmuştu, önümüzdeki hafta içinde yüz yüze görüşme planlamamız var. Ümit ediyorum, bir sonraki toplantıya gündemden düşürmüş olalım diye biz de arzu ediyoruz” dedi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA