CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, memleketi Malatya`da tütün üreticileri ve çiftçilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. CHP`li Ağbaba, "Sizin altın sarısı tütünler varken ithal tütünler geliyor, bundan daha yerli, milli bir şey olur mu?" dedi. Tarım ve hayvancılık yapan bir çiftçi ise artan maliyetler yüzünden yem alamadığını devletin de yeterli desteği sağlamadığını söyledi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya`da esnaf ve çiftçilerle bir araya geldi. Ağbaba şunları söyledi:
“Sanıyor ki 100 dönüm tütün ekmişsin, tonlarca tütün kalıyor. Bu tütün olmasaydı Doğanşehir`i, Fındık`ı, Polatlı`sı, inan ki çok zor günler geçirirdi. O nedenle devletin bunu teşvik etmesi lazım. Buradaki insanların, üreten insanların devlete bir yükü yok. Ne yapıyorsunuz? Sabahın dördünde kalkıyorsunuz, kolay değil, çocuğunuza bakmadığınız zaman tütüne bakıyorsunuz.
"İKTİDARA GELDİĞİMİZDE TÜTÜN YASAĞINI KALDIRACAĞIZ"
Söz verdik eğer biz gelirsek, söz, namus geldiğimiz gün bu tütünün yasağını kaldıracağız. Tütün sadece bizim Malatya`yı da ilgilendirmiyor. Türkiye`nin her yanında tütün satan esnaflar var. Edirne`de var, Kars`ta, Hakkari`de var. Her taraf tütün esnafıyla dolu. Bu tütün yasaklanınca içimi bitmiyor. Ne oluyor? ithal tütünler geliyor. Sizin bu altın sarısı tütünler gidiyor yerine içi toprak dolu tütünler geliyor. Yerliyse yerli milliyse milli, bundan daha yerli, milli bir şey olur mu?”
Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir çiftçi ise artan maliyetler yüzünden zorlandığını, devletten yeterli desteği alamadığını belirterek şöyle konuştu:
“Tarım ve hayvancılık yapıyoruz. Ata mesleği bunlar bizde, 2002 ve 2003`lerde bir veteriner sıkıntısı oldu. Malatya`ya dört danışman veteriner vermişlerdi, gittik bir tanesini biz aldık. Şu anda hayvan besleyemiyoruz, buzağı fiyatları yüksek zaten inek yok ki buzağı olsun. Yem fiyatları yüksek, herhangi bir destek alamıyoruz. Destek almayınca olmuyor. Mesela 186 milyar destek düşmesi lazımken tarım ve hayvancılığa ne yaptılar? 54 bin liraya düşürdüler. Şu an besici 120 liraya kestiriyor ama tüketici tüketemiyor. Tüketici tüketemezse ben 120 liraya kezsem de sorun değil, kasap 170 liraya satsa da makul değil. Bir köyde bir kasapta 1 hafta kaldığı zaman biter o. Desteklenmesi lazım.”