27 Haziran 2024 Perşembe

22:26   SAĞLıK BAKANLıĞı, TBMM İNSAN HAKLARıNı İNCELEME KOMISYONU`NDA SUNUM YAPTı, IKTIDAR VE MUHALEFET MILLETVEKILLERI ARASıNDA `TUTUKLU-TUTSAK` TARTıŞMASı YAŞANDı   22:21   CENGIZ ÇANDAR`DAN IKTIDARA YANGıN TEPKISI: ``CUMHURBAŞKANı `ANıZ` DEMIŞ BITIRMIŞ OLAYı, ADLI MAKAMLAR NEYIN TAHKIKATıNı YAPACAKLAR``   22:16   DP`LI SALIH UZUN: "ALI ERBAŞ VE YUSUF TEKIN VARKEN TÜRKIYE`DE ATEIZM DERNEĞINE IHTIYAÇ YOK"   21:15   2024 AVRUPA ŞAMPIYONASı`NDA ROMANYA VE BELÇIKA SON 16 TURUNDA   21:14   KRIPTO DÜZENLEMESI TBMM GENEL KURULU`NDA KABUL EDILDI   20:46   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASıNDA KARAR DURUŞMASı SANıK AVUKATLARıNıN GELMEMESI NEDENIYLE 1 TEMMUZ`A ERTELENDI   20:23   KEMAL KıLıÇDAROĞLU, TBMM BAŞKANVEKILI GÜLIZAR BIÇER KARACA`Yı TEDAVI GÖRDÜĞÜ HASTANEDE ZIYARET ETTI   20:20   ÖĞRETMENLIK MESLEĞI KANUN TEKLIFI: MÜFETTIŞLERCE YETERSIZ BULUNAN ÖĞRETMENLER, ADAY ÖĞRETMENLER VE YÖNETICI ADAYLARı MILLI EĞITIM AKADEMISI`NDE EĞITIME ALıNACAK   19:29   TİP GENEL BAŞKANı ERKAN BAŞ: "ASGARI ÜCRETE TEMMUZDA ARA ZAM YAPıLMASı BIR ZORUNLULUKTUR"   18:19   10 EKIM GAR KATLIAMı DAVASı... MEHTAP SAKINCI`DEN MAHKEME HEYETINE: "VERECEĞINIZ KARAR ÖLÜRKEN EN AZıNDAN IÇINIZI RAHATLATACAK BIR KARAR OLSUN"   17:53   ÇANAKKALE AYVACıK`TA ORMAN YANGıNı   17:45   DEM PARTI`DEN KAYYıM UYGULAMASıNıN KALDıRıLMASı VE YERINE KAYYıM ATANAN BELEDIYE BAŞKANLARıNıN GÖREVE IADESI IÇIN KANUN TEKLIFI   17:37   SAADET PARTISI`NIN 30 HAZIRAN`DA YAPACAĞı OLAĞANÜSTÜ KONGREYI IPTAL ETTI... KONGRE OLAĞAN TARIHINDE YAPıLACAK   17:30   SUAT ÖZÇAĞDAŞ`TAN YUSUF TEKIN`E: “GEÇICI KORUMA STATÜSÜNDEKI KAÇ ÖĞRENCIYE OKULA GELMEDIKLERI HALDE NOT VERILMIŞ VE KARNE DÜZENLENMIŞTIR”   17:24   ZELIHA AKSAZ ŞAHBAZ: “DOĞU VE GÜNEYDOĞU`DAKI ILLERDE BIN KIŞIYE DÜŞEN HEKIM SAYıSı BIR”   16:57   SEVDA ERDAN KıLıÇ`TAN `KONAK BİLSEM` AÇıKLAMASı: "BIR OKULUN SADECE ÜÇÜNCÜ KATıNA HAPSETMEK AKP`NIN BILIM VE SANAT DÜŞMANLıĞıNıN YANSıMASıDıR"   16:49   TARSUS SU PARKı YOĞUN İLGIYLE YAZ SEZONUNU AÇTı   16:28   ÖMER FETHI GÜRER: “ASGARI ÜCRET MUTLAK SURETTE ARTTıRıLMALı”   15:58   SILIFKE BELEDIYE BAŞKANı TURGUT, CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`I ZIYARET ETTI    15:22   TBMM`DE MILLETVEKILLERI ŞANLıURFA`DA YAŞANAN ELEKTRIK KESINTILERINI PROTESTO ETTI  
 
     
   

DİKMECE KÖYLÜLERİ SESLERİNİ DUYURMAK İÇİN ANKARA`DA… AYSEL OLGUN: "1,5 DAKİKADA HATAY YOK OLDU. ŞİMDİ HERKES ZEYTİNLİĞE, KÖYLERE YÖNELDİ. BU OLURSA BİR ÇADIR YERİMİZ BİLE KALMAYACAK VE GÖÇE ZORLANACAĞIZ"


Hatay Dikmece`de tarım arazileri ve zeytinliklerinin kamulaştırılmasına karşı mücadele veren yurttaşlar, TBMM`de seslerini duyurmak için Ankara`ya geldi. Salih Zidanoğlu, “Bizim zeytinliklerimizi, yaşam teknemizi bizim elimizden alıyorlar. Ama biz buna müsaade etmeyeceğiz” dedi. Mustafa Kemal Atatürk`ün “Hatay benim meselemdir” sözlerine atıfta bulunan Ali Tahir Doğan, “Hatay, yine bizim meselemizdir. Bizim malımız da bizim meselemizdir, benim tarlam, ben çiftçiyim. 30 kişiyiz, torunlarla, çocuklarla, eşimle, kardeşimle. Ya bu araziler giderse ben ne yapacağım" diye konuştu. 6 Şubat depremlerinden sonra tapularının düştüğünü belirten Aysel Olgun ise, “Tarlalarımız tapulardan düştü, şu an hiçbir toprağımız yok. 1,5 dakikada Hatay yok oldu. Şimdi herkes zeytinliğe, köylere yöneldi. Biz de öyle düşünüyorduk ama maalesef bu olursa bir çadır yerimiz bile kalmayacak ve göçe zorlanacağız” ifadesini kullandı.

 

Tarih : 8 Ağustos 2023 Salı 13:58   Okunma : 365

Haber: CEYLAN SAĞLAM – Kamera: DURSUN ALKAYA

Hatay Dikmece`de tarım arazileri ve zeytinliklerinin kamulaştırılmasına karşı mücadele veren yurttaşlar, TBMM`de seslerini duyurmak için Ankara`ya geldi. Salih Zidanoğlu, “Bizim zeytinliklerimizi, yaşam teknemizi bizim elimizden alıyorlar. Ama biz buna müsaade etmeyeceğiz” dedi. Mustafa Kemal Atatürk`ün “Hatay benim meselemdir” sözlerine atıfta bulunan Ali Tahir Doğan, “Hatay, yine bizim meselemizdir. Bizim malımız da bizim meselemizdir, benim tarlam, ben çiftçiyim. 30 kişiyiz, torunlarla, çocuklarla, eşimle, kardeşimle. Ya bu araziler giderse ben ne yapacağım" diye konuştu. 6 Şubat depremlerinden sonra tapularının düştüğünü belirten Aysel Olgun ise, “Tarlalarımız tapulardan düştü, şu an hiçbir toprağımız yok. 1,5 dakikada Hatay yok oldu. Şimdi herkes zeytinliğe, köylere yöneldi. Biz de öyle düşünüyorduk ama maalesef bu olursa bir çadır yerimiz bile kalmayacak ve göçe zorlanacağız” ifadesini kullandı.

Hatay Dikmece`de tarım arazileri ve zeytinliklerinin kamulaştırılmasına karşı çıkan ve 29 Temmuz`da nöbete başlayan köylüler, siyasetçilere taleplerini iletmek ve TBMM`de seslerini duyurmak için bugün Ankara`ya geldi. ANKA Haber Ajansı`na konuşan köylülerden Salih Zidanoğlu, “Bizim zeytinliklerimizi, yaşam teknemizi bizim elimizden alıyorlar. Ama biz buna müsaade etmeyeceğiz. Buraya geldik işte. Hem Meclis`te sesimizi duyuracağız hem de her yerde duyuracağız” ifadelerini kullandı. Zidanoğlu ayrıca Cudi ve İkizköylüler`deki direnişe de destek verdiklerini söyledi. 6 tane kızı olduğunu belirten Zidanoğlu, konuya ilişkin imar planı için Antakya Belediyesi`ne müracaat ettiğini belirterek, “Bana ret geldi. 2-3 seneden beri, şimdi depremde hem kızlarımın evleri yıkıldı, benim de evim yıkıldı. O tarlaları onlara mesken yapacağız” dedi.

“BENİM ÇOCUĞUMUN GELECEĞİ YOK ARTIK”

Mevcut arazilerini eşinin 15 yıl yurt dışında çalışmasıyla aldıklarını belirten bir başka yurttaş ise, “Ama aldılar, benim çocuğumun geleceği yok arttık. Benim gencecik oğlum var, onun geleceği yok artık. Zeytinliğimize dokunmasınlar. Biz bunu istiyoruz, bunun için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

ALİ TAHİR DOĞAN: BU ARAZİLER GİDERSE BEN NE YAPACAĞIM? BEN ÇİFTÇİYİM, BAŞKA BİR MESLEĞİM YOK

60 yaşındaki çiftçi Ali Tahir Doğan şunları kaydetti:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Allah rahmet eylesin, o ‘Hatay benim meselemdir` diyor. Hatay, yine bizim meselemizdir. Bizim malımız da bizim meselemizdir, benim tarlam, ben çiftçiyim. 30 kişiyiz, torunlarla, çocuklarla, eşimle, kardeşimle. Ya bu araziler giderse ben ne yapacağım? Ben çiftçiyim, başka bir mesleğim yok. Hele hele bu yaşta, 60 yaşındayım. Ne iş yapacağım? Nerede çalışacağım, ne ile besleneceğim ben? Suriyelileri oraya koymak istiyorlar. Bizi oradan defetmek istiyorlar, yerimize Suriyeliler orada beslenecekler. Malımız gidiyor ya, biz rahat yaşamayacağız. Bizi rahat bırakmayacaklar. Evlere kadar saldıracaklar.”

“ZEYTİNİMİZİ, ARAZİMİZİ HİÇBİR ŞEKİLDE BIRAKMAYACAĞIZ”

Köylerini bırakmayacaklarını belirten diğer bir yurttaş ise, “Çocuklarımız için, gelecekleri için en büyük kaygımız çocuklarımız. Zeytinimizi, arazimizi hiçbir şekilde bırakmayacağız. Sürekli oradayız biz, hiçbir zaman hiç gitmeyeceğiz” dedi.

AYSEL OLGUN: “BU OLURSA BİR ÇADIR YERİMİZ BİLE KALMAYACAK VE GÖÇE ZORLANACAĞIZ”

Yaşam alanlarının, tarım alanlarının kamulaştırılamayacağını belirten Aysel Olgun, bir yanlışlık olduğuna değinerek, “Bu yanlışlıktan dönüleceğine inanıyoruz. Bunun için geldik. Hiç kimsenin duyarsız kalmayacağına inanıyoruz. Daha uygun yerler gösterilerek bu projeler yapılsın, yapılmasın demiyoruz. Biz de depremzedeyiz. Sevdiklerimizi kaybettik, evlerimizi kaybettik. Hatay`ımızı kaybettik, yaşam alanlarımız kalmadı, herkes daha çadırlarda. Buna rağmen topraklarımız elden gidiyor. Böyle ufak bir alan değil. Yüzde 90`nı bir köyün, toprağıyla, suyuyla, evleriyle. Böyle bir proje yanlış. Ondan da dönecekler inşallah” ifadelerini kullandı. 6 Şubat depremlerinde evleri yıkılmadığı için sevindiklerini ancak deprem sonucunda bütün tapularının düştüğünü belirten Olgun, “Tarlalarımız tapulardan düştü, şu an hiçbir toprağımız yok. 1,5 dakikada Hatay yok oldu. Şimdi herkes zeytinliğe, köylere yöneldi. Biz de öyle düşünüyorduk ama maalesef bu olursa bir çadır yerimiz bile kalmayacak ve göçe zorlanacağız. Biz sadece toprağımızı savunmak için yaşam alanımızı savunmak için, çocuklarımızın, torunlarımızın, büyüklerin mirasını korumak için sadece mücadele ediyoruz” dedi.

CAFER TÜNER: DİRENİŞİMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Köylerinde 5 etap yapılacağını ve bu alanın yüzde 95`inden fazlasında asırlık zeytin ağaçlarının olduğunu söyleyen Cafer Tüner, “5 etapta 5 bin, 6 bin konut yapacaklar. Bunlara alternatif olarak orman vasfını kaybeden araziler var köyün biraz üzerinde, bir de Hazine arazileri var. Yani alternatifleri mevcuttur. Bizim köyümüz çiftçilikle uğraşan bir köydür. Bütün geliri, bütün yaşam kaynakları zeytinlikler ve tarım arazileri. Bir de bizim köyün zeytinliklerinin bir özelliği var. Hatay`da en kaliteli zeytinyağı bizim köyde üretilir. Bütün Antakya bize gelir, bizden zeytinyağı alırlar. Direnişimize devam edeceğiz. İnşallah hayırlısı olur” diye konuştu.

MAHMUT DOLGUN: ÇADIR KURACAK YERİM KALMADI BENİM. YARIN DEPREM OLMAYACAĞININ KANITINI KİM VEREBİLİR BİZE?

Konut yapımı için bazı arazilerin olduğunu kaydeden Mahmut Dolgun ise, “Ben çiftçilik yapıyorum, ben 35 kişiye bakıyorum. 9 tane öğrencim var. 5 tane üniversite öğrencisi, 4 tanesi de ilkokul, ortaokullarda. Benim yaşamamı nerede sağlayacaklar? Çadır kuracak yerim kalmadı benim. Yarın deprem olmayacağının kanıtını kim verebilir bize? Hiç kimse. Varsa, buyursun versin bize” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Deprem bölgesinde yeni konut yapımı için orman alanları ile zeytinliklerin imara açılmasını öngören düzenlemenin 14 Temmuz`da TBMM Genel Kurulu`nda kabul edilmesinin ardından deprem bölgesi Hatay`da tarım arazilerine konut yapımı için adımlar atılmaya başlandı. 

TOKİ`nin kalıcı konut yapması için Hatay`ın Antakya ilçesinin Dikmece köyü arazisinin bir bölümü için kamulaştırma kararı alındı. Jandarma eşliğinde iş makinaları ile köylülerin tarım arazilerine girildi. Arazilerine iş makinalarının girmesine engel olmaya çalışan köylüler darp edilmiş, 7 kişi gözaltına alınmıştı. Köylüler kamulaştırmaya karşı 29 Temmuz`da nöbet tutmaya başlamıştı.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA